H έμπειρη ταξιδιώτισσα Άρτεμις Τζίτζη στην Ιεράπετρα: Για ψαγμένους με φόντο την απεραντοσύνη του Λιβυκού

Η Άρτεμις Τζίτζη βρήκε στην Ιεράπετρα έναν ιδιαίτερο προορισμό για ψαγμένους ταξιδιώτες, με αυθεντικές εμπειρίες και γεύσεις και "χειροποίητα" στέκια, με φόντο την απεραντοσύνη του Λιβυκού, τα πράσινα βουνά και το φοβερό φαράγγι του Χα.

 

H Ιεράπετρα είναι αυθεντική και δεν βγαίνει από το δρόμο της για να δείξει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Από τις πιο πλούσιες πόλεις της Ελλάδας τα φυτώριά της ταΐζουν με φρούτα και λαχανικά ολόκληρη τη χώρα και βρίσκουν το δρόμο τους και στις αγορές της Ευρώπης, χαρίζει στον επισκέπτη ένα προσιτό και έξω καρδιά πρόσωπο και του προσφέρει φθηνό καλό φαγητό και άφθονη ρακή. Βρίσκεται έξω από το ελληνικό τουριστικό στερεότυπο, αφού οι άνθρωποί της ζουν τη ζωή τους προσανατολισμένοι στην παραγωγή και η φιλοξενία τους είναι πηγαία ( στην Κρήτη βρισκόμαστε άλλωστε ) και όχι από επαγγελματική υποχρέωση. 

Η παραδοσιακή πολυτεκνία της περιοχής πλημμυρίζει την πόλη με νέους ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία, που σου ανοίγει η καρδιά να τους βλέπεις. Όντας στο νοτιότατο όριο της Ευρώπης, η καλοκαιρινή ζέστη ξεδιπλώνεται χωρίς αναστολές. Οι φοίνικες χαρίζουν στην Ιεράπετρα εξωτική αύρα, το απέραντο Λιβυκό απλώνεται μπροστά της, τα βουνά πυργώνονται πίσω της, το φοβερό φαράγγι του Χα την κόβει αποφασιστικά στη μέση και οι πανέμορφες παραλίες, οι περισσότερες ανοργάνωτες, έχουν θέση για όλους ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Μέσα στην όχι ιδιαίτερα γραφική πόλη θα βρείτε τα πολύ δημοφιλή και πολύ φιλικά γεραπετρίτικα ρακάδικα αλλά και το ιεραπετρίτικο «Σόχο», όπως λένε οι ντόπιοι το δρόμο με όλα τα κλαμπόμπαρα της νεολαίας: «Saxo», «Priority», «Seven» κ.λπ. Από εδώ ξεκινούν τα στενάκια προς την Παλιά Πόλη – που διατηρεί κάποια ίχνη από την παλιά της γραφικότητα. 

Μεγάλο ατού της Ιεράπετρας, η καταπληκτική παραλιακή περαντζάδα που φτάνει μέχρι το ατμοσφαιρικό «κάλες», δηλαδή το Κάστρο. Το μικρό και ελαφρώς παραμελημένο αρχαιολογικό μουσείο της στεγάζεται σε ένα παλιό τούρκικο σχολείο και φωτίζεται κυριολεκτικά από το διάφανο μάρμαρο της Περσεφόνης ( Πεπλοφόρος Κόρη, 2ος αι. μ.Χ. ) που στέκεται γαλήνια και σεμνή, αδιαφορώντας για την εκτυφλωτική ομορφιά της. 

Βγαίνοντας από την πόλη και με κατεύθυνση προς τα δυτικά, οι ωραίες παραλίες με νερά να τα πιεις στο πητήρι και λευκό βυθό διαδέχονται η μία την άλλη: Κουτσουνάρι, Μεγάλη Παραλία, Κάκκος, Άχλια, Αγία Φωτιά, Φέρμα, Μακρύγιαλος, Κουτσουράς. Λίγα τα ξενοδοχεία στο κέντρο και στα πέριξ της πόλης, περιποιημένα και συμπαθητικά ( κάποια all inclusive ), και πολλά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε καλές τιμές στην πόλη και στα γύρω χωριά.

Ιεράπετρα par excellence 
Για μυημένους ταξιδιώτες, η «δεν τρέχει και τίποτα» cool καθημερινότητα της Ιεράπετρας επιφυλάσσει bonus επιπέδου. Το «Κoutsounari Traditional Cottages» (2842061815, από € 100 ) στο ημιορεινό χωριό Κουτσουνάρι, με δέκα υποδειγματικά αναπαλαιωμένα πέτρινα μετόχια ηλικίας 200 ετών διατηρεί όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των παλιών κρητικών σπιτιών, συν ένα καθιστικό στολισμένο με ζωγραφιά από τον Μίνωα Αργυράκη. 

Μερικές στροφές πιο πάνω, ανεβαίνοντας στο βουνό, το ατμοσφαιρικό χωριό Άγιος Ιωάννης είναι πραγματική αποκάλυψη. Σχεδόν εγκαταλειμμένο, με τους Ιταλούς να έχουν αγοράσει και ανακαινίσει πολλά από τα όμορφα σπίτια του, με φοβερή θέα στο Λιβυκό και ησυχία απόλυτη. Το εκπληκτικό «Wine bar 55» (2842024122, 6976677640 ) στην άκρη του είναι ό,τι πιο ξεχωριστό για μια έξοδο με άποψη στην περιοχή: εξ ολοκλήρου χειροποίητο με tailor made κατασκευές από το νεαρό Δημόκριτο και τον πατέρα του, υπέροχη μουσική –swing, τζαζ, μπλουζ–, 50 ετικέτες κρασιού, 70 ετικέτες μπίρας και κοκτέιλ.

Περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικότερα, σκληροπυρηνική βουτιά στο παρελθόν (και στις προτιμήσεις ενός υποψιασμένου διεθνούς κοινού ) ο «Άσπρος Ποταμός» (από € 85 ) μέσα σε ρεματιά, σε λόφο πάνω από την παραλία του Μακρύγιαλου. Δέκα πετρόχτιστα μετόχια 300 ετών, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεόραση, παραδοσιακά έπιπλα και υφαντά, θέα στο Λιβυκό – μια αυθεντική εμπειρία της παλιάς ανατολικής Κρήτης. 

Πίσω στην πόλη τώρα και στο δρόμο που σε γυρίζει προς τον Άγιο Νικόλαο, κάνοντας δεξιά ανεβαίνεις στην ταβέρνα «Μοναστηράκι» (6972847432 ) στον ομώνυμο ημιορεινό οικισμό, όπου δοξάζεται με τιμή η τοπική κουζίνα από τη Σοφία Παπαδάκη (τεράστιο σουξέ οι σουπιές με το μελάνι τους και η ομελέτα με αρωματικά χόρτα ή με στάκα ), ενώ ο άντρας της Ιωάννης, ο επονομαζόμενος και «καπετάνιος», φροντίζει τα κρεατικά της ώρας κάθε Κυριακή. 

Φοβερό και τρομερό το Φαράγγι του Χα, ένα από τα πιο άγρια ολόκληρης της χώρας δεν περπατιέται αφού είναι πολύ στενό, όλο γκρεμνά και καταρράκτες και μόνο ειδικοί καταρριχητές μπορούν να το περάσουν με την τεχνική του ραπέλ. Όμως, από το «Μοναστηράκι» ξεκινάει ένα τσιμεντόδρομος που οδηγεί στο χωριό Θρυπτή σε ένα οροπέδιο του ομώνυμου βουνού. Πράσινο, ηρεμία, τουριστικοποίηση μηδέν, μια ταβερνούλα με όλα τα χρειαζούμενα, καταπληκτικό νερό, αέρας αναζωογονητικός (εδώ έφερναν παλιά τους φυματικούς για να γίνουν καλά ) και θέα που σου κόβει την ανάσα σε Κρητικό και Λιβυκό.

Στο θαλασσινό μέτωπο, η επιτομή της αρχετυπικής ελληνικής ακρογιαλιάς είναι η Μεγάλη Παραλία. Μήκους 5 χλμ., με ψιλό βοτσαλάκι, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, αρμυρίκια, πεύκα και τζιτζίκια και την απλούστατη ταβέρνα «Αλάτσι» με σπιτικό φαγητό, φτιάχνει σκηνικό για την απόλυτη καλοκαιρινή ραστώνη. 

Τελευταία στάση το Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή σε απόσταση μιας ώρας από την Ιεράπετρα. Τόπος μαγικής ομορφιάς (προστατεύεται από τη Natura 2000 ) χωρίς κτίσματα εκτός από μια καντίνα για νερό και σνακ, με κρυστάλλινα νερά και υπέροχη αμμώδη κάτασπρη παραλία, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι πρωτόπλαστος και ζεις ακόμα στον παράδεισο. Το βαποράκι φεύγει καθημερινά από το λιμάνι της Ιεράπετρας στις 12 με 1 το μεσημέρι και επιστρέφει γύρω στις 5-6 το απόγευμα.

Πού να μείνετε 
Εl Greco (Ιεράπετρα, 28420/28471-2, 28420/24515, από € 60 ) Περιποιημένο city hotel πάνω στην παραλία, με μοντέρνα, λιτή διακόσμηση, 
White River Cottages (Μακρύς Γιαλός, 28430/51120, από € 90 ) Ιδιαίτερος οικισμός από 13 ανακαινισμένα πετρόχτιστα μετόχια του 19ου αιώνα. 
Kakkos Βay Hotel & Bungalows (Φέρμα, Ιεράπετρα, 2842061111, από € 150 ) Μέσα σε όμορφους κήπους, πάνω σε ένα ονειρεμένο θαλασσινό τοπίο, Δυνατότητα all inclusive.

Πού να φάτε 
Robinson (Κουτσουράς, 2843051026 ) Ακριβώς επάνω στο κύμα με «χίπικη» διακόσμηση, κρητικά μαγειρευτά, πίτσες στον ξυλόφουρνο, βιολογικά προϊόαντα και φρέσκο ψάρι. 
Kakkos (Φέρμα, 2842061111 ) Μέσα στο ξενοδοχείο «Kakkos Bay», σε βεράντα με θέα θάλασσσ. Ζυμαρικά, τοπικές σπεσιαλιτέ, φρέσκο ψάρι και κρεατικά της ώρας. 
Νapoleon (Στρ. Σαμουήλ 26, Ιεράπετρα, 2842022410 ) Περισσότερα από 30 μαγειρευτά της κρητικής και της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας καθημερινά. Επάνω στη θάλασσα. 
Ομόνοια (Κουτσουράς, 2843051207 ) Παραδοσιακό μαγειρείο με κρητική κουζίνα με μια όμορφη αυλή πάνω στη θάλασσα, πνιγμένη στα αλμυρίκια.

Πηγή: Athinorama.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ