Καταρρέει το Χρηματιστήριο της Αθήνας με πτώση άνω του 22% - Προς μηδενισμό τα warrants‏

Σοκ και δέος επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με απώλειες 22,87% ξεκίνησε ο γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν κλειδώσει στο limit down με εκατομμύρια τεμάχια προς πώληση. 

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έχει κλειδώσει στο -30%, στα 0,28 ευρώ με 55 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η ΕΤΕ βρίσκεται επίσης στο -30% στα 0,84 ευρώ με 16 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η Alpha Bank είναι στο -30% στα 0,226 ευρώ με 95 εκατ. τεμάχια προς πώληση και η Eurobank επίσης στο -30% στα 0,101 ευρώ με 133 εκατ. τεμάχια προς πώληση.

Προς μηδενισμό τα warrants με κραχ 90%
Τείνουν να μηδενίσουν από το άνοιγμα οι τιμές των warrants. Η τιμή για το AΛΦΑΤΠ άνοιξε στα 0,0140 ευρώ με απώλειες -97,11%, για το ΕΤΕΤΠ στο -72,73% με πράξεις στα 0,060 ευρώ και για το ΠΕΙΡΤΠ στα 0,0130 με πτώση 89,92%. 

Πρωτοφανείς καταστάσεις επικρατούν σε όλο το ταμπλό της Λ. Αθηνών με limit down για τις περισσότερες μετοχές στη μετά δημοψηφίσματος περίοδο και μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική αργία 25 ημερών σε περίοδο ειρήνης. 

Ενδεικτικά αναφέρονται, ΟΛΠ (-30%) στα 9,32 ευρώ, ΤΕΝΕΡΓ (-30%) στα 2,15 ευρώ, ΕΥΔΑΠ (-30%) στα 4,09 ευρώ, ΕΧΑΕ (-30%) στα 3,25 ευρώ, Ελλάκτωρ (-30%) στα 1,31 ευρώ, ΔΕΗ (-30%) στα 3,30 ευρώ, ΟΤΕ (-30%) στα 5,75 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα κινηθεί αγελαία κατά τις πρώτες συνεδριάσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις και για συγκεκριμένους λογούς θα έχουμε ή μπορεί να έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις σε εξαγωγικές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα.

Μετά από δυο-τρεις συνεδριάσεις, η αγορά αναμένεται να ομαδοποιηθεί σε μετοχές με συγκεκριμένα ομοειδή χαρακτηριστικά και θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από την αγορά.

Ο κλάδος των τραπεζών αναμένεται να ταλαιπωρηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος τους έτους έχοντας να αντιμετωπίσει νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Από την άλλη, οι εξαγωγικές εταιρείες όπως ΜΥΤΙΛ,ΤΙΤΑΝ, ΦΡΙΓΟ, ΦΦΓΚΡ αναμένεται σταδιακά να διαφοροποιηθούν καθώς σημαντικό ή συντριπτικό ποσοστό πωλήσεων και ΕΒΙΤDA προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα διαθέτουν και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Τέλος όλες οι ΔΕΚΟ αλλά και ο ΟΤΕ δεδομένου ότι το συντριπτικό ποσοστό του ΕΒΙΤDA προέρχεται από την εγχώρια αγορά, η αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αρνητικές συνέπειες σε επισφάλειες όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ, αλλά και σε μειωμένη κατανάλωση και καθυστερούμενες οφειλές.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα παρατηρούμε και να τα αξιολογούμε πάντα και συνέχεια μέσα από το πρίσμα της αβεβαιότητας των πολιτικών εξελίξεων που σίγουρα θα επηρεάσουν το άμεσο μέλλον της οικονομίας και της πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς, χωρίς να μπορούν να γίνονται σχεδιασμοί πάνω από ένα με δυο μήνες.
 

Απαγόρευση short selling 
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πρωινή της ανακοίνωση, με την οποία έδινε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του Χ.Α. ανέφερε πως αποφασίστηκε παράλληλα η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά). 
 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ