Ο Γ. Λουκάκος προτείνει ένα πιάτο άκρως καλοκαιρινό: Ξιφία με κουσκούς λαχανικών & σάλτσα λεμονιού

Μια συνατγή που θα σας ενθουσιάσει!

ΥΛΙΚΑ

Για τον ξιφία
800 γρ. ξιφία φιλέτο (4 τμχ.)
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Για το κουσκούς λαχανικών
30 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
300 γρ. ζωμό κοτόπουλο
300 γρ. κουσκούς
100 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε μικρά καρέ
100 γρ. πιπεριές κίτρινες ψητές, κομμένες σε μικρά καρέ
100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές, κομμένες σε μικρά καρέ
150 γρ. ντομάτα κονκασέ
10 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τη σάλτσα λεμονιού
5 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
45 γρ. χυμό λεμόνι
180 γρ. ελαιόλαδο
2 γρ. ζάχαρη
25 γρ. νερό
80 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες μπρουνουάζ
10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον ξιφία
Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αλατίζουμε, βάζουμε τον ξιφία στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Για το κουσκούς λαχανικών
Τοποθετούμε το κουσκούς σε ένα σκεύος.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το κολοκύθι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον ζωμό και φέρνουμε σε βρασμό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον ζωμό στο κουσκούς ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε το κουσκούς προσεκτικά με ένα πιρούνι, αλατίζουμε αν χρειάζεται και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Για τη σάλτσα λεμονιού
Τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ τη μουστάρδα, τον χυμό λεμόνι, τη ζάχαρη και αλάτι.

Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.

Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα βότανα και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ