H Αργυρώ μας φτιάχνει το μεσημέρι - Ορεινό κοτόπουλο με απίθανες πατάτες

Μια φανταστική συνταγή που θα λατρέψετε!

 

Υλικά συνταγής

    1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στο 1-1/2 κιλό
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. μίγμα βοτάνων, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
    ανθός αλατιού
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 σκ. πολτοποιημένο σκόρδο ή λίγο αποξηραμένο σκόρδο
    1 μικρό λεμόνι
    1 κεφάλι σκόρδο
    1 κιλό φρέσκες πατάτες νέας σοδειάς
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. βούτυρο Ηπείρου λιωμένο
    ανθός αλατιού

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα ή στους 200ºC στις αντιστάσεις. Σε γουδί βάζουμε τα βότανα τον ανθό αλατιού το πιπέρι και τα χτυπάμε. Τα βάζουμε σε μπολ με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Ακουμπάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω σε ταψί. Αλείφουμε με το μίγμα ελαιόλαδο- βότανα πολύ και κι έξω το κοτόπουλο. Κόβουμε το λεμόνι σε τέταρτα. Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με το λεμόνι. Κόβουμε μια φέτα από το κεφάλι σκόρδο. Το βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου. Περιχύνουμε με όσο λάδι περίσσεψε. Ψήνουμε για 30'. Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο αν θέλουμε τραγανή πέτσα.
Για τις πατάτες
Διαλέγουμε φρέσκες πατάτες νέας σοδειάς. Τώρα είναι κατάλληλη η εποχή. 3 φορές τον χρόνο έχουμε νέα σοδειά πατάτας. Σεπτέμβριο Μάρτιο και Μάιο.
Διαλέγουμε μέτριες προς μικρές πατάτες.
Τις αφήνουμε για λίγο μέσα σε μπολ καλυμμένες με νερό. Τρίβουμε εξωτερικά να καθαρίσει φλούδα. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά. Μια μια κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες όχι μέχρι κάτω, κατά τα 3/4 δηλαδή κάτω κάτω να μένει ενωμένη η πατάτα.
Είναι πολύ εύκολο αν ακουμπήσουμε μία πατάτα μέσα σε ένα κουτάλι. Έτσι θα κόβουμε σε λεπτές φέτες χωρίς να φτάνει το μαχαίρι μέχρι κάτω και να χωρίζουν. Ανακατεύουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αλάτι, αλείφουμε πολύ καλά
με πινέλο τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.
Ακουμπάμε στο ταψί με το κοτόπουλο αφοί αυτό έχει ήδη ψηθεί για 30'. Η κομμένη πλευρά της πατάτας να είναι προς τα πάνω να την βλέπουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα επιπλέον. Κάθε 15' αλείφουμε τα υλικά μας με τα υγρά του ταψιού.
Αφού ψηθεί το κοτόπουλο αφήνουμε να σταθεί για 10' κι έπειτα τεμαχίζουμε και σερβίρουμε.

Who is Who


Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ