«Μαμπρούκ!» έρχονται και οι Γάμοι Αράβων στο ηλιοβασίλεμα της Οίας

«Μαμπρούκ!»  (συγχαρητήρια) αναφωνούν περιχαρείς οι καλεσμένοι στους νεόνυμφους, ενώ ο ήλιος δύει. Βρισκόμαστε στην Οία της Σαντορίνης και το ζευγάρι αυτή τη φορά δεν προέρχεται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Απω Ανατολή, αλλά από τη Μέση Ανατολή.

«Οι Αραβες προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των αλλοδαπών που ονειρεύονται να παντρευτούν στο νησί» αναφέρει στην «Κ» η Φραντσέσκα Τσεμπέλη, ιδιοκτήτρια μαζί με τη Sarah Carpenter της εταιρείας διοργάνωσης γάμων, the diamond rock, που απευθύνεται σε αραβόφωνους. Η νέα «τάση» μετράει λίγα χρόνια, «έχουμε διοργανώσει την τελευταία διετία 15 αραβικούς γάμους» διευκρινίζει η νεαρή αρχιτέκτων, «οι πελάτες μας προέρχονταν από τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, την Αίγυπτο, το Ντουμπάι και τον Λίβανο. Πολλοί εξ αυτών έχουν σπουδάσει στην Ευρώπη ή προχωρούν σε μεικτό γάμο». Είναι οι διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όπως η Lara Croft, αλλά και η κατάταξη της Σαντορίνης στα κορυφαία νησιά διεθνώς που έκαναν το αιγαιοπελαγίτικο νησί γνωστό στους Αραβες. Ετσι, στα σοκάκια της Θήρας δεν απουσιάζουν οι πολυπληθείς αραβικές οικογένειες, οι φινετσάτες μαντίλες και οι κελεμπίες.

Γιατί, όμως, διανύουν τόσα μίλια για να παντρευτούν στη Σαντορίνη; «Eδώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έναν πιο οικονομικό και πιο... ιδιωτικό γάμο» απαντά η κ. Τσεμπέλη, «στην πατρίδα τους συνηθίζεται να καλούν πάνω από 1.000 άτομα, ειδικά οι εύπορες οικογένειες». Η φιλοσοφία είναι «να καλούμε όσο το δυνατόν πιο πολύ κόσμο, ώστε να γνωστοποιηθεί το γεγονός» επισημαίνει η κ. Αμάνι Μπαρακάτ, που ως Αιγύπτια της... Σαντορίνης μεσολαβεί στη διοργάνωση των τελετών μεταξύ των δύο πολιτισμών. Φυσικά, ο γάμος ως προς το διαδικαστικό κομμάτι έχει ήδη γίνει στην πατρίδα τους, καθώς αν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, δεν θα έχει ισχύ στη χώρα τους. Στη Σαντορίνη το maximum των καλεσμένων είναι σύμφωνα με τη wedding planner τα 200 άτομα, που για αραβικά δεδομένα είναι ένας «κλειστός» γάμος. «Εχει τύχει να έρθει μόνον το ζευγάρι ή οι μελλόνυμφοι με τις οικογένειές τους» θυμάται η κ. Τσεμπέλη. Αυτό, βέβαια, δεν συνεπάγεται απαραίτητα μειωμένο κόστος, αφού οι επιλογές τους μπορεί να είναι οι ανώτατες ποιοτικά.

«Εχουν αδυναμία στα λουλούδια και τα θέλουν παντού: στην ετοιμασία της νύφης, στη σουίτα του ζεύγους, στα τραπέζια της δεξίωσης». Πρόκειται, μάλιστα, για λουλούδια εκτός εποχής που παραγγέλνονται από την Ολλανδία. Συνολικά, οι αραβικοί γάμοι ξεκινούν από 30.000 και φτάνοντας έως τις 200.000 ευρώ. «Δεν είναι, πάντως, απαιτητικοί πελάτες, τους αρέσουν οι ιδέες μας, στο τέλος γινόμαστε φίλοι».

Το ζεύγος φτάνει λίγες μέρες πριν από την τελετή και συνεχίζει με μήνα του μέλιτος. «Η τελετή γίνεται με το ηλιοβασίλεμα είτε με τους δύο δημοτικούς υπαλλήλους που εξειδικεύονται ή με κάποιον δικό τους celebrant, θρησκευτικό ή κοσμικό». Ωστόσο, αυτό το σκέλος γίνεται κυρίως για τις φωτογραφίες.

Η έννοια των μελλόνυμφων αφορά την άριστη διεξαγωγή της δεξίωσης. Ο χορός και το τραγούδι συχνά φτάνει μέχρι πρωίας, «περισσότερο γλεντούν Λιβανέζοι, που είναι έξω καρδιά και μοιάζουν πολύ με εμάς». Μπορεί η δεξίωση να ξεκινάει με το καθιερωμένο βαλς, αλλά όσο ανάβει το κέφι οι επιλογές είναι καθαρά αραβικές, «γι’αυτό φέρνουν τον δικό τους dj». «Η ποιότητα του φαγητού αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» εξηγεί η Αμάνι, «εξ ου και μένουν ενθουσιασμένοι από τα ελληνικά πιάτα, εκ των οποίων, πολλά, τους είναι οικεία».

Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που «κερδίζουν» τους Αραβες και τους κάνουν να νιώθουν σαν το σπίτι τους. «Θυμάμαι την ευγνωμοσύνη ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα, που είχε ναυλώσει ένα πουλμανάκι για τους συγγενείς του, προς τον Ελληνα οδηγό, όταν εκείνος του επέτρεψε να φάνε τα παιδιά μέσα στο όχημα» θυμάται η Αμάνι, «"στη Γαλλία δεν θα μου έδιναν ποτέ την άδεια για κάτι τέτοιο" σχολίασε». Προτού γυρίσουν στην πατρίδα τους και τα βάσανα του έγγαμου βίου, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν να αγοράσουν κάποιο οικόπεδο ή βίλα στο νησί.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ