Εκλογές 2015: Ανοικτός σε όλα (;) αρχίζει από Κρήτη ο Αλ. Τσίπρας - Εκεί τον αγαπούν ακόμα‏

Με περιοδεία σε Χανιά και Ρέθυμνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει σήμερα την εξόρμηση στην περιφέρεια, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα γι’ αυτό που ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του την Κυριακή: «Αυτές τις τρεις εβδομάδες να οργώσουμε την Ελλάδα». 

Στην Κουμουνδούρου, το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσε προβληματισμό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεν την πρώτη θέση, αλλά το προβάδισμά του δείχνει επισφαλές, ενώ απέχει πολύ από το ποσοστό με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου. Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να παραμένει υψηλό, όπως και η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, η Κουμουνδούρου επενδύει πολύ στην προσωπική απήχηση του κ. Τσίπρα για βελτίωση των ποσοστών. Ετσι έχει ήδη προγραμματιστεί να περιοδεύσει στη Λιβαδειά την Παρασκευή, και την Κυριακή θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ δεν έχει αποφασισθεί ακόμα εάν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη συμπρωτεύουσα.

Στη συνδιάσκεψη

Στις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, έγινε προσπάθεια να «επουλωθούν» οι πληγές που άνοιξαν στο κόμμα η μνημονιακή στροφή και η διάσπαση, και να μπει ανάχωμα στις αποχωρήσεις στελεχών. Κριτικές φωνές ακούστηκαν, τόσο μεμονωμένες όσο και συλλογικές, όπως από την κίνηση των «53». Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη του κόμματος να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη «για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει στη χώρα το παλιό κατεστημένο», με το οποίο δήλωσε αδυναμία συνεργασίας.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε χθες η τοποθέτηση του κ. Νίκου Βούτση, ο οποίος (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) δεν απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. «Με τα σημερινά δεδομένα, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει (σ.σ. τέτοιο ενδεχόμενο). Από εκεί και πέρα, με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ενσκήψουμε όλοι για να το εξετάσουμε, διότι σε άλλες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το “μόνοι μας” προφανώς θα έχει ελαστικότητες, πολύ πέραν όμως του μεγάλου συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία, και θα το δούμε τότε».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκληθεί πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων, προκειμένου να εγκρίνει τις υποψηφιότητες, αλλά και το τελικό εκλογικό πρόγραμμα, περίγραμμα του οποίου παρουσιάσθηκε στη συνδιάσκεψη. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, τις αμέσως επόμενες μέρες θα εξειδικευθεί μια κεντρική λίστα προτεραιοτήτων, στην προβολή των οποίων θα επικεντρωθεί η προεκλογική εκστρατεία. Πρόκειται για κατάλογο θεμάτων, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τα «κόκκινα δάνεια», τα θέματα των αγροτών, πάνω στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το δίλημμα «ποιος μπορεί να τα διαπραγματευθεί καλύτερα».

Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ήπια και μετρημένα ανοίγματα, ενώ τόνισε ότι «όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια». Αναφέρθηκε στην αναζήτηση στις τοπικές κοινωνίες εκείνων των ανθρώπων που δεν έχουν κατ’ ανάγκη τη σφραγίδα της αριστεράς, αλλά διακρίνονται «σε επίπεδο ηθικής, εντιμότητας, ικανότητας, αξιοσύνης». Εμφατικά, μάλιστα, τόνισε ότι «φτάνουν πια τα σταριλίκια, αρκετά πια με τους σταρ, να βγάλουμε μπροστά τους έντιμους ανθρώπους».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ