Τάρτα με τα πρώτα κολοκυθάκια του καλοκαιριού, νόστιμη και για κυρίως πιάτο!

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα που να θυμίζει ψίχουλα. (Το δουλεύουμε με σχετικά γρήγορες κινήσεις ώστε να μη ζεσταθεί πολύ). Προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά, μέχρι να ενωθεί η ζύμη μας. Απλώνουμε λίγο με το χέρι τη ζύμη και την μαζεύουμε ξανά σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Περιμένοντας τη ζύμη να ξεκουραστεί, ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα που να θυμίζει ψίχουλα. (Το δουλεύουμε με σχετικά γρήγορες κινήσεις ώστε να μη ζεσταθεί πολύ). Προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά, μέχρι να ενωθεί η ζύμη μας. Απλώνουμε λίγο με το χέρι τη ζύμη και την μαζεύουμε ξανά σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Περιμένοντας τη ζύμη να ξεκουραστεί, ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:



Σoτάρουμε τα κολοκύθια με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι (θέλουμε λίγο να μαλακώσουν και να πάρουν ελάχιστο χρώμα) και λίγο πριν τα κατεβάσουμε προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ή τριμμένο, σύμφωνα με το bostanistas.gr.

Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα ανακατεύουμε με τα τυριά. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πάνω στον πάγκο ανοίγουμε ένα φύλλο (με διάμετρο περίπου 35 εκατοστά) όχι πολύ λεπτό, να μοιάζει σε πάχος με το φύλλο σφολιάτας που υπάρχει στο εμπόριο.
Στρώνουμε το φύλλο σε μια ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα ή σε ένα ταψί Νo 28 καλύπτοντας καλά τον πάτο του καθώς και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη φρυγανιά και την γεμίζουμε με το μείγμα κολοκύθι - τυριά. Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, πιπέρι, λίγο αλάτι και το ρίχνουμε πάνω στη γέμιση.
Ρίχνουμε λίγη γραβιέρα στην επιφάνεια της τάρτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ξεκολλάει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού).

Τρώγεται ευχάριστα ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ροκφόρ με blue cheese και επίσης μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες για μεγαλύτερη ευκολία. Αν σας περισσέψει ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για 2 έως 3 μέρες καθώς επίσης και στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα. Επίσης αν τα κολοκύθια έχουν ανθούς, χρησιμοποιήστε τους - θα κάνετε την τάρτα σας ακόμα πιο νόστιμη.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο (κρύο)
  • 1 κ.γ. αλάτι (κοφτό)
  • 1 κ.γ, μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. περίπου νερό κρύο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. κολοκυθάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες λεπτές
  • 1 με 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γρ. ροκφόρ
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή)
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. γάλα
  • 3 αυγά
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • ελάχιστη γραβιέρα για την επιφάνεια της τάρτας


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ