Νίκη της Εθνικής κόντρα στην Κροατία - Έκανε την ανατροπή με 72-70

Nίκη που επιβεβαιώνει τις υψηλές δυνατότητες της και τους στόχους στο 39ο Ευρωμπάσκετ, πέτυχε η Εθνική ομάδα κόντρα στην Κροατία (72-70), στην δεύτερη αγωνιστική του 3ου ομίλου και έβαλε...πλώρη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. 

Η Εθνική έφτασε στην δεύτερη νίκη της, με ανατροπή του σκορ, αφού για 36 λεπτά «κυνηγούσε» στο σκορ, ενώ τόνωσε σημαντικά την ψυχολογία και την πεποίθηση της, ενόψει των νοκ αουτ αγώνων της τελικής φάσης στην Λίλ, καθώς ο αγώνας με τους Κροάτες είχε πολλές ομοιότητες ανταγωνισμού και ψυχολογικής αντοχής  με τα παιχνίδια που θα γίνουν στην φάση των «16» και εν συνεχεία στα προημιτελικά.

Η αστοχία της Εθνικής ομάδας, κυρίως στα τρίποντα (1/11) και απέναντι στην άμυνα «ζώνης» που εφάρμοσε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς στα τελευταία εφτά λεπτά, αποτέλεσε τον μεγαλύτερο «βραχνά» της στο α΄ημίχρονο (28-33) και ενώ οι Κροάτες είχαν τέσσερα εύστοχα τρίποντα και ήταν οριακά καλύτεροι στα δίποντα (50% έναντι 42%). Πέντε χαμένα λέιαπ σε ισάριθμες φάσεις, ήταν ο άσχημος οιωνός για την δυστοκία της ελληνικής ομάδας, η οποία βρέθηκε να χάνει μέχρι και με διαφορά 9 πόντων (24-33 στο 17’), αλλά χάριν στην άμυνα της, μείωσε στο σκόρ στην ολοκλήρωση του πρώτου 20σαλέπτου. Το δεύτερο στοιχείο που βοήθησε τους Κροάτες να διατηρήσουν το προβάδισμα, ήταν η παραγωγικότητα των παικτών που ήρθαν από τον πάγκο τους, καθώς σημείωσαν συνολικά 17 πόντους, έναντι μόλις πέντε της Εθνικής. Ο Κατσικάρης χρησιμοποίησε και σχήμα τριών περιφερειακών (Σπανούλης, Σλούκας, Καλάθης) προσδοκώντας λύση στο πρόβλημα του μακρινού σουτ, αφού ούτε ο Περπέρογλου και πρωτίστως ο Αντετοκούνμπο, παρήγαγαν σκορ, έξω από την  κροατική ρακέτα, αλλά δεν βρήκε την αναγκαία ανταπόκριση. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε στην 3η περίοδο και μπορεί ο Πρίντεζης με πέντε συνεχόμενους πόντους να μείωσε σε 35-40 στο πρώτο τρίλεπτο, αλλά οι γηπεδούχοι, επιμένοντας στην «ζώνη», διατήρησαν την πρωτοπορία τους (39-49) και ενώ στην επίθεση τους,  τέσσερα ακόμα τρίποντα, ξεσήκωσαν τους 15.000 συμπατριώτες τους στις εξέδρες του «Αρίνα Ζάκγρεμπ».

Για την Εθνική ομάδα, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την μεγαλύτερη δυνατή ασφαλή ολοκλήρωση των επιθέσεων, είτε με τροφοδότηση των ψηλών, Μπορούση και Κουφού, είτε με διεισδύσεις των περιφερειακών, είτε με κερδισμένα φάουλ και εύστοχες βολές για την επίτευξη πόντων. Γι’ αυτόν τον λόγο και στην έναρξη του τέταρτου και τελευταίου δεκαλέπτου, οι διεθνείς είχαν ποσοστό ευστοχίας 50% στα δίποντα, 70% στις βολές και μόλις 13% στα τρίποντα.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα  ήταν αναγκασμένο να εφαρμόσει έναν γρίφο που χρησιμοποιεί συχνά-πυκνά ο ο πρώην τεχνικός της Εθνικής, Παναγιώτης Γιαννάκης, για την επίθεση, όταν λέει «τα...μακρινά, κοντά» και εννοεί ότι τα άστοχα μακρινά σουτ, πρέπει να...αντικαθίστανται από προσπάθειες σε κοντινή απόσταση με το αντίπαλο καλάθι.

Η εντολή από τον ελληνικό πάγκο ήταν σαφής: Αφήστε τα μακρινά σουτ και τα τρίποντα, εκδηλώστε όλες τις επιθέσεις με τα συστήματα για σουτ εντός παιδιάς. Όπερ και εγένετο. Οι επιθετικές συνεργασίες των διεθνών «άγγιξαν» το «άριστα» (21 ασιστ έναντι 10) και με την ελληνική άμυνα να έχει διάρκεια και συνέπεια, η διαφορά στο σκορ μειώθηκε δυο φορές στους δυο και στον έναν πόντο (59-61 και 64-65). Η «θηλιά» του άγχους που ήταν στον λαιμό των Έλληνων παικτών, πέρασε για πρώτη φορά σ’ αυτόν των Κροατών, με το εύστοχο τρίποντο του Σλούκα στο 4’09’’ που έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα με 66-65, ενώ ακολούθησαν καθοριστικά καλάθια από τον Μπουρούση για το 68-67 στο 2’26’’ πριν από την λήξη, του Πρίντεζη (70-67 στο 2’ ) και του   για το 72-67 που έδωσε απόσταση ασφαλείας στην Εθνική. Με τους τρείς διεθνείς που αγωνίζονται στο ΝΒΑ να βρίσκονται στον πάγκο, η Εθνική «λύγισε» τους Κροάτες στο ψυχολογικό «μπράντεφερ» της 4ης περιόδου και έχοντας πετύχει δυο νίκες, θα προετοιμαστεί στο αυριανό ρεπό για τον αγώνα με την Γεωργία, μεθαύριο (8/9).

Δεκάλεπτα: 13-18, 28-33, 51-57, 72-70

ΕΛΛΑΔΑ: Μπουρούσης 10 (5 ασ.), Ζήσης 7, Σπανούλης 16 (3 τρίπ., 6 ασ.), Καλάθης 2, Περπέρογλου, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου, Κουφός 11 (9 ριμπ.), Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3, Αντετοκούνμπο 6. ΚΡΟΑΤΙΑ: Τόμιτς 9, Ρούντεζ, Στίπτσεβιτς, Σάριτς 11 (1), Ούκιτς 14 (2), Σίμον 18 (3), Ντρέιπερ 2, Ζόριτς 8, Χεζόνια 8 (2/8 τρίπ.).   

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ