Made in Greece: Αυτά είναι τα πρώτα γαλακτοκομικά που είναι Ελληνικά και με πιστοποιητικό ποιότητας, σήμα αλλά & σημαία

Διαβατήριο για τα ελληνικά προϊόντα που ταξιδεύουν στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και πιστοποιητικό ποιότητας και εγγύησης για τους καταναλωτές, χαρακτηρίζουν το «ελληνικό σήμα» εκπρόσωποι φορέων, που το απένειμαν στις πρώτες επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ.
 

Οι πρώτες έξι εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων, που εξασφάλισαν το «ελληνικό σήμα», είναι: Όλυμπος, Αρβανίτης, Δέλτα, Νεογάλ, Αγροτικός Γλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και Γαλακτοκομική Παπαδόπουλος.
Το «ελληνικό σήμα» (σφραγίδα με την ελληνική σημαία) τοποθετείται στις συσκευασίες προϊόντων, με στόχο την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και την αποφυγή φαινομένων παραπλάνησής τους. Ακόμα, τα προϊόντα που φέρουν το «ελληνικό σήμα», προστατεύουν και τους παραγωγούς από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.


Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση του «ελληνικού σήματος» σε προϊόντα και υπηρεσίες, ξεκίνησε το 2010, με τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ύστερα από διαβουλεύσεις, με τους ενδιαφερόμενους φορείς, την Κομισιόν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ψηφίστηκε το 2012.
Το «ελληνικό σήμα» είναι κρατικό, απονέμεται προαιρετικά εφόσον αυτό ζητηθεί από τις επιχειρήσεις και δεν αποτελεί εμπόδιο ή παράβαση κανόνων ανταγωνισμού, ενώ δεν συνδέεται με ισχυρισμό ποιότητας παρά μόνο με την εθνικότητα της προστιθέμενης αξίας. Να σημειωθεί, ότι η καθιέρωσή του αποτελεί μια καινοτομία στις χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρότυπο που άλλες χώρες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν.


Η εκδήλωση, για την απονομή του πρώτου «ελληνικού σήματος» στην 80η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι εκπρόσωποι των έξι εταιριών γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι δικαιούχοι χρήσης.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την απονομή στις πρώτες έξι επιχειρήσεις, είπε ότι μέσω του «ελληνικού σήματος» προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική επιχειρηματικότητα, μέρος της οποίας αποτελούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγών και μεταποιητών των ελληνικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ