Βρυξέλλες - Η μικρότερη διεθνής πόλη της Ευρώπης με υπέροχα μνημεία!

Eίναι η μικρότερη πραγματικά διεθνής πόλη της Ευρώπης. Αν ανεβείτε στο μετρό, θα ακούσετε να μιλιούνται όσες γλώσσες μιλιούνται και στις θηριώδεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι.

Οι Βρυξέλλες, όμως, είναι πολύ μικρότερες σε μέγεθος και πολύ πιο προσιτές τόσο για να τις επισκεφτείς όσο και για να μείνεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως Ελληνες έχουμε μία παραπάνω περιέργεια γι’ αυτήν εδώ την πόλη, το όνομα της οποίας ακούμε περισσότερο και από της Αθήνας στα δελτία ειδήσεων, καθώς αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Για τους επισκέπτες της πρώτης φοράς, η βόλτα -που μπορεί να γίνει ολόκληρη με τα πόδια- ξεκινάει από την περίφημη Grand-Place, η οποία πλαισιώνεται από επιβλητικά γοτθικά κτίρια του 17ου αιώνα και αποτελεί η ίδια μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Εδώ θα δείτε μεταξύ άλλων το πανέμορφο -επίσης γοτθικού ρυθμού- δημαρχείο και το Maison du Roi (Σπίτι του Βασιλιά), που στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών. Αλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι τα επισκέψιμα Βασιλικά Ανάκτορα και ο γειτονικός Εθνικός Κήπος, ο Καθεδρικός των Saints Michael και Gudula, η Place du Grand Sablon, που στεγάζει σήμερα ακριβές αντικερί, εστιατόρια και σοκολατερί με φανταστικά (και διόλου προσιτά) βελγικά σοκολατάκια και, ασφαλώς, πολύ κοντά στην Grand-Place η τεράστια στοά-κλειστή αγορά Royal Saint Hubert Galleries, που θυμίζει πολύ την Galleria Vittorio Emanuele II στο Μιλάνο.

Ολο το κέντρο περπατιέται και, όσο το επιτρέπουν ο καιρός και ο χρόνος, η βόλτα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, το Coudenberg είναι ένας αρχαιολογικός χώρος όπου θα δείτε τα απομεινάρια ενός αλλοτινού επιβλητικού παλατιού του Μεσαίωνα, ενώ δεν πρέπει για κανένα λόγο να παραλείψετε να βγάλετε μια φωτογραφία στο περίφημο Manneken Pis, το διάσημο αγαλματάκι που φέρει το όνομα «παιδί που κατουράει» και αποτελεί την καλύτερη ένδειξη του πνεύματος και του χιούμορ που διαθέτουν οι Βέλγοι. Λίγο πιο μακριά από το κέντρο, το Atomium είναι από τα νεότερα σε ηλικία αξιοθέατα της πόλης, καθώς κατασκευάστηκε μόλις το 1958, όταν διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες η πρώτη Παγκόσμια Εμπορική Εκθεση Expo. Στο «Expo 58», το τελευταίο μυθιστόρημα του Βρετανού Τζόναθαν Κόου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, μπορείτε να πάρετε μια εσάνς από τις Βρυξέλλες εκείνης της εποχής αλλά και από το τι σήμαινε τότε αυτή η διοργάνωση, που πολύ μας απασχόλησε τα επόμενα χρόνια και ακόμη περισσότερο φέτος που λαμβάνει χώρα στο Μιλάνο.

Η συνέχεια της μεγάλης βόλτας στις Βρυξέλλες έχει μουσεία. Επισκεφτείτε το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών (www.fine-arts-museum.be), το εξαιρετικό Μουσείο Μουσικών Οργάνων (www.mim.be), όπου θα δείτε μουσικά όργανα όλων των εποχών απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη και συγχρόνως θα ακούσετε και τον ήχο τους, ενώ αξίζει να αφιερώσετε και αρκετό από το χρόνο σας στο Μουσείο Κόμικ (www.comicscenter.net) της πόλης που γέννησε περισσότερους από 700 κομίστες και παιδικούς ήρωες όπως ο Τεντέν, ο Λούκυ Λουκ και τα Στρουμφάκια. Λέγεται δε ότι το Βέλγιο έχει τόσο πολλούς δημιουργούς κόμικ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο!

Κατά τ’ άλλα, Βρυξέλλες, έστω και για δύο μέρες μόνο, σημαίνουν βάφλες και σοκολάτες στο χέρι και για το σπίτι, πολλές μπίρες (εδώ δεν θα οδηγήσετε και η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη -πάνω από 2.000 διαφορετικές ετικέτες παράγει το Βέλγιο- για να αντισταθείτε) και οπωσδήποτε μύδια. Είναι must και, όπως θα δείτε, καταναλώνονται παντού!

Πως πάμε

Ο προορισμός εξυπηρετείται καθημερινά από την Aegean (aegeanair.com), με την οποία -μέσα στον Οκτώβριο- μπορείτε να ταξιδέψετε από 170 ευρώ το άτομο με φόρους μετ’ επιστροφής, αν και μια μέση τιμή που θα βρείτε είναι τα 210 ευρώ. Τον Νοέμβριο, πάλι, οι τιμές είναι καλύτερες (από 114 ευρώ), ενώ επίσης χαμηλές είναι και οι τιμές που θα βρείτε με τη Ryanair (ryanair.com), που επίσης πετάει καθημερινά στην πρωτεύουσα του Βελγίου (αεροδρόμιο «Brussels Charleroi»).

Διαμονή

The Dominican (Rue Léopold / Leopoldstraat 9, 1000 Brussels, T/+32 2 203 08 08, www.thedominican.be). Πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, σε κτίριο που τον 15ο αιώνα στέγαζε ένα δομινικανό μοναστήρι, ενώ το 1800 ζούσε εδώ ο νεοκλασικιστής Γάλλος ζωγράφος Jacques-Louis David. Σήμερα το πολυτελές κατάλυμα συνιστά ένα συνδυασμό ιστορικής κομψότητας και μοντέρνου σχεδιασμού, ο οποίος μάλιστα οφείλεται στο βραβευμένο ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο FGStijl (www.fgstijl.nl). 140 ευρώ το δίκλινο (τιμή πόρτας) - θα το βρείτε όμως και από 126 ευρώ (στο booking.com για παράδειγμα).
Aloft Brussels Schuman (Place Jean Rey 3, 1040 Brussels, T/+32 2 800 08 88, www.starwoodhotels.com/alofthotels). Business πρόταση διαμονής στις Βρυξέλλες από την αλυσίδα Starwood. Μοντέρνο ξενοδοχείο με μίνιμαλ διακοσμητικά στοιχεία, meeting rooms, 24ωρο γυμναστήριο και ένα πολυσύχναστο μπαρ που φιλοξενεί γνωστούς DJ, μόλις 10 λεπτά πεζή από την Κομισιόν. Ιδανική περίπτωση για να συναναστραφείτε τους «έχοντες εργασίαν» στην καρδιά της Ευρώπης. Από 122 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.  

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

Φαγητό

Le Pain Quotidien (Antoine Dansaertstraat 16A, 1000 Brussel, Τ/+32 2 502 23 61, lepainquotidien.be). Μπορεί ετούτη την αλυσίδα να τη βρίσκεις σήμερα στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου, ο λόγος που πρέπει να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο κατάστημα όμως είναι επειδή όλα ξεκίνησαν από εδώ το 1990. Η ιδέα που υπηρετείται πιστά όλα αυτά τα χρόνια είναι απλή: υψηλής ποιότητας σνακ με ολόφρεσκο ψωμί, αλλά και σούπες, σαλάτες, ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και κάποια γλυκά είτε για να τα καταναλώσετε εντός του καταστήματος είτε για να τα πάρετε μαζί σας έξω. Εδώ θα έρθετε για πρωινό ή για ένα ελαφρύ δείπνο σε ένα μεγάλο τραπέζι, που σίγουρα θα μοιραστείτε με άλλους. Και μια και μιλάμε για αλυσίδα, σημειώστε και άλλα τρία Le Pain Quotidien στο κέντρο της πόλης: εντός της Galerie de la Reine (κοντά στην Grand Place), στην Place du Grand Sablon (Rue des Sablons 11) και στην Avenue Louise 124. Ανοίγει καθημερινά στις 7.30 το πρωί και κλείνει στις 7 το απόγευμα (εκτός από την Κυριακή που κλείνει στις 6) και το κόστος ξεκινάει από 5,5 ευρώ το άτομο.


Belga Queen (Rue fossé aux loups 32, 1000 Brussels, Τ/+32 2 217 21 87, belgaqueen.be). Ενα τεράστιο εστιατόριο που στεγάζεται σε μια παλιά τράπεζα της πόλης, σχεδιασμένο από τον γνωστό αρχιτέκτονα Antoine Pinto. Δημοφιλές και πολυσύχναστο μέρος, σε στυλ γαλλικής μπρασερί, με μενού που εστιάζει στα κλασικά της βελγικής κουζίνας και το οποίο μπορείτε να απολαύσετε το μεσημέρι με 27 ευρώ το άτομο περίπου («Business lunch» από τις 12 μέχρι τις 2.30 μ.μ.), ενώ το βράδυ το κόστος ανεβαίνει στα 45 - 76 ευρώ το άτομο (από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα).

Tip
Μπριζ, Γάνδη και Αμβέρσα - ένα τρένο δρόμος! Το ίδιο και το Αμστερνταμ ή το Παρίσι, αν έχετε χρόνο για βόλτες με το Eurostar.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ