Ντους το πρωί ή το βράδυ; Ποια τα οφέλη & σε ποιον ταιριάζει τι

​Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα γρήγορο ντους, ενώ άλλοι δεν πέφτουν στο κρεβάτι τους αν δεν είναι καθαροί. Υπάρχουν όμως οφέλη ανάλογα με το τι θα επιλέξεις; 

Πρέπει να κάνεις ντους το πρωί αν...

Έχεις λιπαρό δέρμα. Αν έχεις υπερέκκριση λιπαρότητας, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα ντους, αντί να το αφήσεις για αργότερα. “Δεδομένου ότι εκκρίνεται λιπαρότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου, το πρωινό ντους είναι ιδανικό αφού καθαρίζει τους πόρους” εξηγεί η Holly Phillips, MD.

Είσαι δημιουργικός άνθρωπος (ή πρέπει να είσαι στη δουλειά σου). Το ντους μοιάζει με τον διαλογισμό γιατί ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ένα χαλαρό αλλά παράλληλα δραστήριο στάδιο – ένα στάδιο ιδανικό για να σκεφτείς έξυπνες ιδέες. Η λέκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του Harvard προτείνει το πρωινό ντους για να δώσεις στον εγκέφαλό σου την ώθηση που του χρειάζεται.

Δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις το πρωί. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν ντους το πρωί γιατί τους βοηθά να ξυπνήσουν, κάτι που φαίνεται να ισχύει. Το πρωινό ντους σε κάνει πιο δραστήριο και μπορεί ακόμα να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου. Μελέτες δείχνουν ότι αν γυρίσεις το νερό στο κρύο τα τελευταία λεπτά, θα έχεις αυτό το extra boost που χρειάζεσαι για όλη τη μέρα.

Γυμνάζεσαι νωρίς το πρωί. Δεν έχει νόημα να κάνεις ντους το βράδυ αν σηκώνεσαι στις 6 το πρωί για jogging. Αν είσαι πρωινός τύπος στη γυμναστική, τότε κάνε ένα γρήγορο ντους μετά την προπόνηση.

 

Πρέπει να κάνεις ντους το βράδυ αν...

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Μπορεί το ντους να σε βοηθά να ξυπνήσεις, αλλά λειτουργεί κι αντίστροφα με επιτυχία. “Αυτή η γρήγορη αλλαγή της θερμοκρασίας μόλις βγεις από το μπάνιο,τείνει να είναι ένα φυσικό διεγερτικό για τον ύπνο. Οπότε είναι ένας καλός τρόπος να ξεγελάσεις το σώμα σου ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί” εξηγεί ο Christopher Winter, M.D.

Υποφέρεις από ξηροδερμία. Αν το δέρμα σου ξεφλουδίζει και είναι ξηρό, προτίμησε να αφήσεις το ντους για το βράδυ. “Το πρωινό ντους με σαπούνι ενδείκνυται για άτομα με λιπαρό δέρμα και όχι για όσα υποφέρουν από ξηροδερμία ή έκζεμα” τονίζει η δερματολόγος Tanya Kormeili, MD.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ