Βίντεο στη δημοσιότητα: Οι τελευταίες στιγμές από την αυτοκτονία ή δολοφονία; της Βρετανίδας δημοσιογράφου

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση θανάτου της Βρετανίδας πρώην δημοσιογράφου του BBC, Ζακλίν ή Τζάκι Σάτον, η οποία βρέθηκε απαγχονισμένη στην τουαλέτα του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Οι νέες πληροφορίες που φτάνουν από την Τουρκία αφορούν στις τελευταίες στιγμές της 50χρονης Σάτον λίγο πριν βρεθεί νεκρή από ταξιδιώτες.
Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου που απεικονίζει την γυναίκα με ένα σακίδιο στην πλάτη να περπατά ήρεμη συνομιλώντας με προσωπικό του αερολιμένα.

Στη συνέχεια φαίνεται να περπατά προς κάποια πύλη του αεροδρομίου, ενώ κοιτάζει δεξιά της πιθανώς καταστήματα στο εσωτερικό του αεροδρομίου και κρατά πλαστική τσάντα ίσως με αντικείμενα που αγόρασε μέσα από τον αερολιμένα.
Ωστόσο, τίποτα νεότερο δεν έχει προκύψει από την έρευνα γύρω από τις συνθήκες θανάτου της.
Εντούτοις, το σενάριο «αυτοκτονία» μοιάζει ολοένα πιο απίθανο με το περιβάλλον της να ισχυρίζεται πως η 50χρονη δεν υπάρχει περίπτωση να έδωσε τέλος στη ζωή της, επειδή όπως είχε κυκλοφορήσει δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει νέο εισιτήριο με προορισμό στο Ιντλίμπ του Ιράκ καθώς είχε χάσει την πτήση της.
Ένας πρώην συνάδελφός της, μάλιστα, δήλωσε πως μία αυτοκτονία έρχεται κόντρα σε ό,τι ήταν η Σάτον σαν άνθρωπος.

«Όλα όσα γνώριζα για εκείνη και όσα γνώριζαν οι φίλοι της υποδηλώνουν έναν άνθρωπο με δύναμη για τη ζωή και θετική ματιά με πολλή δουλειά μπροστά της, έτσι η ιδέα ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει τη ζωή τους ξεπερνά όσα ξέραμε για την Τζάκι», δήλωσε στους IBTimes ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Άντονι Μπόρντεν.

Ο Μπόρντεν πρόσθεσε πως πρόκειται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και να επικοινωνήσει με το βρετανικό προξενείο ώστε να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους που διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, η Σάτον είχε αναλάβει να «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα στο Ιρμπίλ και επέστρεψε στην περιοχή έπειτα από σύντομη επίσκεψη στο Λονδίνο όπου συμμετείχε στο μνημόσυνο του προκατόχου της.

Ο Μπόρντεν εκτιμά πως πίσω από το θάνατο του Σαμπαντέρ βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ κι η ίδια η Σάτον προ μηνών είχε εκφράσει φόβους για την ζωή της δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.Όπως αναφέρει ο Guardian, η δημοσιογράφος συνέχιζε τις σπουδές της κάνοντας διδακτορικό στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, ενώ γνώριζε τέσσερις ξένες γλώσσες εκ των οποίων αραβικά.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, σε παλαιότερο άρθρο της είχε αναφέρει πως τη δεκαετία του 1980 είχε κρατηθεί στην Ερυθραία με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος, ενώ παραλίγο να χάσει τη ζωή της στη Βαγδάτη ενώ εργαζόταν για τον ΟΗΕ.
Ως εργαζόμενη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, είχε ταξιδέψει από την Βουλγαρία μέχρι τη Μέση Ανατολή προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικά για τα θύματα συρράξεων. 

Η Σάτον, η οποία εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο BBC, ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια για το Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης για το Ιράκ, ενώ πριν από πέντε μήνες ο προκάτοχός της Αμμάρ αλ Σαμπαντέρ στην οργάνωση, είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη τον περασμένο Μάιο. 
Την ίδια στιγμή, λέγεται πως η γυναίκα ερευνούσε τις υποθέσεις γυναικών που βρίσκονταν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί με δημοσιογράφους και μπλόγκερς σε Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν για τα δικαιώματα γυναικών.

Οι φίλοι της θέλοντας να τονίσουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να έδωσε τέλος στη ζωή της προσθέτουν ότι στις αποσκευές της μετέφερε παιχνίδια για τα παιδιά του προσωπικού του ινστιτούτου στο Ιράκ. 
Ο αδελφός της, Ιαν Σάτον, δήλωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την είδηση του θανάτου της αδελφής του, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες είναι πολύ περίεργες.

Την ίδια ώρα, φίλη της δημοσιογράφου, Αμάντα Γουάιτλι, σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα Her Canberra έγραψε λίγα στοιχεία για τη ζωή της Σάτον όσο εργαζόταν για τον ΟΗΕ.
Στο δημοσίευμα έκανε λόγο για το μετατραυματικό σοκ που είχε υποστεί τη δεκαετία του 1990 όταν ζούσε στην Ερυθραία κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία. «Έπαιρνα Prozac για ένα μήνα, αλλά είχε περίεργες παρενέργειες και σταμάτησα», είχε πει τότε η Σάτον.

Σε ένα email δε, που είχε στείλει στην Γουάιτλι είχε εκφράσει τους φόβους της για τους τζιχαντιστές, έπειτα από την εργασιακή εμπειρία της στο Ιρμπίλ του Ιράκ. «Αν το ΙΚ θέλει να επιτεθεί, θα το κάνει, αλλά χρειάζεται σχέδιο και εγώ δεν θα είμαι ο στόχος», της είχε γράψει.

Δείτε το σχετικό άρθρο με την στιγμή που δημοσιεύτηκε η αυτοκτονία ή δολοφονία της δημοσιογράφου

ΠΗΓΗ: sondakika.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ