Κρασί: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις βασικές ποικιλίες -ένας οδηγός για αρχάριους και μη

Ο κόσμος του κρασιού είναι ιδιαιτέρα πολύπλοκος, αλλά συγχρόνως και ιδιαίτερα απλός, σε όποιον προσπαθήσει να μυηθεί στα μυστικά του.

Ο κόσμος του κρασιού είναι ιδιαιτέρα πολύπλοκος, αλλά συγχρόνως και ιδιαίτερα απλός, σε όποιον προσπαθήσει να μυηθεί στα μυστικά του. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά των πιο γνωστών ποικιλιών, όπως τις παρουσιάζει το clickatlife.gr

 

Οι ποικιλίες των σταφυλιών και ο συνδυασμός τους δημιουργεί πολλές γεύσεις, πραγματικά ανεξάντλητες και οι γνώσεις γύρω από τον τρόπο παραγωγής, οινοποίησης και κατανάλωσης των κρασιών φαντάζουν… άπιαστες.

Τελικά όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο περίπλοκα όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται. Με μια απλή κατηγοριοποίηση και με μια στοιχειώδη κωδικοποίηση μερικών χαρακτηριστικών ποικιλιών… δεν απέχουμε πολύ από το να γίνουμε «ειδικοί» οινογνώστες.

Ξεκινάμε από τα βασικότερα: τα τρία είδη κρασιών με βάση το χρώμα τους και σταδιακά χτίζουμε πάνω σε αυτές την κάβα μας… επιλέγοντας εκείνα τα κρασιά και τις ποικιλίες σταφυλιών που ταιριάζουν καλύτερα στη γεύση και στις γαστριμαργικές μας προτιμήσεις.

Κόκκινες ποικιλίες



Cabernet Sauvignon

Περιγραφή: Φημισμένη για την έντονη γεύση και το άρωμά του, η Cabernet Sauvignon, είναι μια μεστή και πλούσια σε γεύσεις και αρώματα ποικιλία. Ξεχωρίζουν η γεύση από τα κεράσια, τις σταφίδες και τα αρωματικά βότανα. Αν αφήσετε για λίγο το κρασί να «κυλήσει» στον ουρανίσκο σας θα νιώσετε την επίγευση από βατόμουρα, μαύρες σταφίδες, σμέουρα και οξιά (από το δρύινο βαρέλι), να σας διαπερνά. Το αποτύπωμα της ξηρότητάς του οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες.

Με τι συνδυάζεται; Μια τόσο εξαιρετική και πληθωρική γεύση, «δένει» άψογα με κρέατα, όπως πάπια, βοδινό κρέας, κουνέλι, πουλερικά, λουκάνικα αλλά και εντόσθια. Εξίσου καλά συνδυάζεται και με τυριά με έντονη γεύση, όπως το ροκφόρ.

Merlot

Περιγραφή: Διαδεδομένο, ελκυστικό, περισσότερο προσιτό γευστικά και με πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με το Cabernet Sauvignon, το Merlot φαίνεται να εδραιώνεται για τα καλά και στην Ελλάδα ως ένα γλυκόπιοτο κρασί, που συνδυάζεται εύκολα με κάθε φαγητό. Είναι ιδιαίτερα απαλό, με φρουτώδη χαρακτηριστικά από δαμάσκηνο ή βατόμουρο, αλλά και ήπια γεύση από σταφίδα, βανίλια ή κακάο.



Με τι συνδυάζεται; Είναι πολύ ευέλικτο και ευκολοσυνδύαστο. Ταιριάζει με τις περισσότερες γεύσεις, αλλά επιλέξτε το ως συνοδευτικό σε γεύματα με αρνί, βοδινό κρέας, πάπια κ.τ.λ. Είναι το καλύτερο συνοδευτικό για πιάτα ιταλικής κουζίνας.

Pinot Noir

Περιγραφή: Λεπτό και ντελικάτο στη γεύση το Pinot Noir προέρχεται από τη θρυλική ποικιλία σταφυλιών που ευδοκιμεί στη γαλλική Βουργουνδία. Το χρώμα του Pinot Noir ποικίλει από έντονο ρουμπινί, μέχρι ανοιχτό κόκκινο. Αναδίδει αρώματα φρούτων, από βύσσινο, κεράσι και μούρα. Συχνά έχει επίγευση από πιο γήινα υλικά, όπως τα μανιτάρια. Κατά τη δοκιμή χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, με ήπιες τανίνες και οξύτητα.

Με τι συνδυάζεται; Κυρίως με απλές αλλά πλούσιες τροφές και σχετικά λιπαρές, όπως ο σολομός, το κατσίκι, το κοτόπουλο, το ζαμπόν ή το χοιρινό κρέας. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κλασική γαλλική κουζίνα.

Syrah

Περιγραφή: Το κρασί syrah βγαίνει από τη συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών, που έχει έντονα σκούρο χρώμα στη σάρκα του. Το συγκεκριμένο κρασί έχει πολύ σκούρο κόκκινο χρώμα σχεδόν αδιαφανές, έντονη και γεμάτη γεύση, με πολλές τανίνες και μεγάλη οξύτητα και αρώματα από σοκολάτα και βατόμουρο.

Με τι συνδυάζεται; Το Syrah ταιριάζει όμορφα με έντονες δυνατές γεύσεις όπως είναι το συκώτι, το πατέ, το κοκκινιστό, τα λουκάνικα, το κρέας πάπιας, τα μαύρα φασόλια και γενικά με τα ψητά κρέατα.


Λευκές ποικιλίες



Chardonnay

Περιγραφή: Εάν έχετε καλεσμένους ή αν εσείς θέλετε ένα ποτήρι λευκό κρασί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδανική επιλογή είναι το Chardonnay. Με λεπτή, ραφιναρισμένη γεύση, είναι ένα από τα πλέον διάσημα λευκά κρασιά. Με υψηλή ποιότητα, αλλά και προσαρμοστικότητα διακρίνεται για το γευστικό πλούτο και τη φρουτώδη πολυπλοκότητά του. Οι ποικιλίες αφθονούν, υπάρχουν οι πιο λεπτές καθαρές γεύσεις, αλλά και οι πλούσιες περισσότερο μεστές και σύνθετες γεύσεις. Τις περισσότερες φορές να περιμένετε ένα ήπιο σώμα γεύσεων από μήλο, αχλάδι, βανίλια ή βούτυρο.

Με τι συνδυάζεται; Είναι το πιο φημισμένο λευκό κρασί στην Καλιφόρνια οπότε ταιριάζει καλά με την αμερικανική κουζίνα και τα ψητά κρέατα και ψάρια (ψητά κοτόπουλα, σολομός) αλλά και οστρακοειδή και αβοκάντο. Εξίσου καλά συνδυάζεται και με τη γαλλική κουζίνα και τη σάλτσα.

Sauvignon Blanc

Περιγραφή: Είναι το ελαφρύτερο από τα λευκά κρασιά. Κύριο χαρακτηριστικό του Sauvignon Blanc είναι η τραγανή οξύτητα και το έντονο άρωμα από βότανα ή εσπεριδοειδή. Φινετσάτο λευκό κρασί, διακρίνεται όχι μόνο από έντονη οξύτητα, αλλά και ξηρότητα στη γεύση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα προσιτό κρασί.

Με τι συνδυάζεται; Επιλέξτε να το συνοδεύσετε με κάποιο ελαφρύ γεύμα ή λευκό κρέας και ιδίως με θαλασσινά. Λειτουργεί άψογα δε ως απεριτίφ.


Reisling



Περιγραφή: Η συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών ευδοκιμεί στην περιοχή του Ρήνου. Δημιουργεί κρασιά αρωματικά, με φρουτώδη γεύση και αρώματα λουλουδιών. Τα συγκεκριμένα κρασιά έχουν έντονη οξύτητα και είναι συνήθως ξηρά και κάπως γλυκά στη γεύση. Είναι από τις ποικιλίες εκείνες, η γεύση των οποίων αλλάζει αισθητά ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας των σταφυλιών.

Με τι συνδυάζεται; Το Reisling συνδυάζεται υπέροχα με το φαγητό καθώς έχει εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τη γλυκύτητά του. Ταιριάζει πολύ με ψάρια και χοιρινό, αλλά και με τα έντονα πιάτα της ταϋλανδέζικης και της κινεζικής κουζίνας.

Ροζέ οίνοι

Περιγραφή: Όπως προκύπτει και από το όνομά τους, όλα τα ροζέ κρασιά έχουν ένα χαρακτηριστικό ροζέ χρώμα που οφείλεται κυρίως, στην τεχνική της οινοποίησης, κατά την οποία χρησιμοποιούνται μερικές μόνο από τις χρωστικές ίνες των κόκκινων σταφυλιών, ώστε να παραχθεί το χαρακτηριστικό αυτό ροζ χρώμα.



Σε κάθε περίπτωση οι τεχνικές διαφέρουν και χρειάζονται ιδιαίτερη ικανότητα από τον οινοπαραγωγό, που θα συνδυάζει γεύσεις και αρώματα και θα δώσει το χαρακτηριστικό ροζέ χρώμα.

Η διάδοσή τους ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, τότε που εκτοξεύθηκε η φήμη των λευκών κρασιών και οι οινοπαραγωγοί αναζητούσαν τρόπο για να διοχετεύσουν στην αγορά τα αποθέματα από τις κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών. Το αποτέλεσμα ήταν το ροζέ κρασί. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, το ροζέ κρασί προέρχεται και από την πρόσμιξη λευκής και κόκκινης ποικιλίας σταφυλιών-και όχι αποκλειστικά από την επεξεργασία των κόκκινων σταφυλιών.

Οι χρωματικές αποχρώσεις τους ποικίλλουν, από ανοικτό-απαλό ροζ μέχρι πιο έντονο. Μπορούν να είναι περισσότερο λεπτά στη γεύση, με έντονη γλυκύτητα ή και ξηρά με γλυκιά επίγευση.

Με τι συνδυάζονται; Είναι ελαφρά στη γεύση και ημίγλυκα, οπότε ταιριάζουν άψογα με περισσότερο πικάντικα γεύματα (ασιατικής ή λατινοαμερικάνικης προέλευσης), καθώς η γεύση τους βοηθάει τον ουρανίσκο να ανακουφιστεί… Μπορεί να μην ταιριάζει με ένα μπολ με chili, αλλά σίγουρα ταιριάζει με πιο λιπαρά εδέσματα, όπως τα nachos και ή τορτίγια με λιωμένο τυρί κτλ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ