Αποκλειστικές εικόνες: Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος με τους συμμαθητές του στη Λεόντειο & τον Πλέσσα στο πιάνο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος ο Β΄ ανακυρήχθηκε σε Επίτιμο Μέλος της Ενωσης Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου και θα του απονεμηθεί ο «Χρυσούς Σταυρός Αρετής και Ευποιίας»  σε μια ειδική τελετή που έγινε στο ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπήρξε καθηγητής του Λεοντείου Ν.Σμύρνης. 

Γράφει η πρόσκληση του Συλλόγου αποφοίτων για την τελετή: «Οι μαθητές του ποτέ δεν ξέχασαν το φωτισμένο φιλόλογο καθηγητή Ιωάννη Λιάπη. Τον Δάσκαλο που είχε φλόγα στα μάτια, αγάπη στην καρδιά κι όρεξη για μάθημα που δεν περιοριζόταν σε ξηρή διδασκαλία αλλά προσπαθούσε να τους ανεβάσει όπως λένε τα παιδιά του τότε οι μαθητές του,… την ψυχική τους  διάθεση ,να τους εμπνεύσει πέρα και έξω από το μάθημα σε θέματα που είχαν συνάφεια με τη ζωή με τις αξίες με τα ιδανικά .

Κανένας από τους μαθητές του δεν μπορεί να ξεχάσει την ομιλία του καθηγητή Ιωάννη Λιάπη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου εκεί γύρω στο 1967 όταν όλα ήταν μαύρα και κατηφή για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Ετσι σμιλεύθηκε μια σχέση ανάμεσα σε δάσκαλο και μαθητή διαχρονική, μια σχέση εκτίμησης και αγάπης.

Eίναι η ελάχιστη ανταμοιβή στον  Ανθρωπο που σημάδεψε ανεξίτηλα με την παρουσία του ως δάσκαλος την παιδαγωγική Ιστορία της Λεοντείου που υπήρξε , ένας ξεχωριστός δάσκαλος στις τότε δύσκολες εποχές ένας δάσκαλος που ενέπνεε, και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μαθητές του και Εκείνος τους ανταπέδωσε την αγάπη και την εκτίμηση πλουσιοπάροχα και εξακολουθεί ...και το αποδεικνύει συνεχώς».


Η Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου (ΕΑΛΛ) θυμάται πάντα με νοσταλγία τα μαθητικά χρόνια στα Λεόντεια Λύκεια Νέας Σμύρνης και Πατησίων και ξέρει να αναγνωρίζει την προσφορά των εκπαιδευτικών τους στην ολοκληρωμένη μόρφωση και στη σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα των μελών της.

Στις προσφωνήσεις τους προς τον Μακαριότατο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μαριανή Αποστολή στην Ελλάδα (Σ.Μ.Α.ΕΛ.) Αδελφός Ματθαίος Λεβαντίνος, η Γενική Διευθύντρια του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης κα Αικατερίνη Μουζάκη, ο Πρόεδρος της ΕΑΛΛ κ. Παναγιώτης Μαμαλής και ο απόφοιτος κ. Στάθης Δαλαμάγκας αναφέρθηκαν στο εκπαιδευτικό ήθος που διέκρινε τον τότε Καθηγητή κ. Ιωάννη Λιάπη, στις αρχές και αξίες που μετέδιδε με το παράδειγμά του και τη στενή παιδαγωγική σχέση που τον συνέδεε με τους μαθητές του. Επίσης, ο Αδελφός Φραγκίσκος Κρητικός, σε σύντομη ομιλία του, θυμήθηκε τα πρώτα βήματα του Μακαριοτάτου ως εκπαιδευτικού και τα συναισθήματα που προκάλεσε σε όλους η αποχώρησή του, όταν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κυρίου. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και πνευματικό του παιδί κ. Γεώργιος περιέγραψε διεξοδικά το πνευματικό και κοινωνικό έργο του κου Ιερωνύμου στη Βοιωτία σε όλη τη διάρκεια της ποιμαντικής του διακονίας στην περιοχή αυτή.

Μετά την ανάγνωση της Απόφασης Ανακήρυξής του ως Επίτιμου Μέλους της ΕΑΛΛ και της Απονομής του παρασήμου, ο Μακαριότατος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτελούν τα Μαριανά Σχολεία στην Ελλάδα και τη νοσταλγία του για την εκπαιδευτική του θητεία στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, τόνισε τη σημασία του λειτουργήματος των εκπαιδευτικών και υπογράμμισε το οικουμενικό πνεύμα που κυριαρχεί στα Μαριανά Έργα στην Ελλάδα καθώς και την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και χριστιανικής αγάπης.

Την εκδήλωση στόλισαν ο μουσικοσυνθέτης και απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων κ. Μίμης Πλέσσας και η Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης που ερμήνευσε τραγούδια του, ενώ βυζαντινούς ύμνους έψαλε χορός ιεροψαλτών από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.

Την εκδήλωση στην κατάμεστη Αίθουσα Θεάτρου τίμησαν πολλοί Ορθόδοξοι Μητροπολίτες και λοιποί Ιερωμένοι, ο Νούντσιος της Αγίας Έδρας, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας Σεβ. Σεβαστιανός Ροσσολάτος και ο προκάτοχός του Σεβ. Νικόλαος, οι Υπουργοί και απόφοιτοι των σχολείων μας Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Φίλη, του οποίου ανέγνωσε σχετικό μήνυμα, πολλοί Βουλευτές του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι του επιστημονικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ