Βροχή από πεφταστέρια φέτος τα Χριστούγεννα - Οι εντυπωσιακές Διδυμίδες & Λεοντίδες θα κάνουν την εμφάνιση τους


Βροχές από πεφταστέρια που θα κρατήσουν μέχρι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, θα εμφανιστούν στον νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας.

 Πρόκειται για τις Λεοντίδες, των οποίων η κορύφωσή αναμένεται στις 17 και 18 Νοεμβρίου και στη συνέχεια οι πιο εντυπωσιακές Διδυμίδες που θα έχουν ολοκληρωθεί 10 μέρες πριν ΠΌ τα Χριστούγεννα. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για μικρά σωματίδια σκόνης, που έχουν αφήσει πίσω τους διάφοροι κομήτες, και τα οποία τέμνονται με την τροχιά της Γης.

Ο πρώην διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Δ. Σιμόπουλος, εξηγεί ότι κατά την διέλευσή τους από τη Γη οι κομήτες αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Όταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ρυθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα, οπότε λέμε ότι έχουμε μια «καταιγίδα διαττόντων». από αυτά τα μετέωρα δεν καταφέρνει κανένα να φτάσει στην επιφάνεια της Γης γιατί είναι μικρότερα και από κόκκους άμμου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ