Γυμναστική στη φύση: Δείτε τους 7 λόγους για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα!

«Μα γυμναστήριο το καλοκαίρι; Ποιος κλείνεται μέσα σε τέσσερις τοίχους με τόση ζέστη και ιδρώτα;» Επειδή όσοι το σκεφτόμαστε αυτό, έχουμε απόλυτο δίκιο, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να συνεχίσουμε την τακτική μας προπόνηση. Η απάντηση φυσικά είναι μπροστά μας: κάνουμε τη φύση...γυμναστήριο.

«Μα γυμναστήριο το καλοκαίρι; Ποιος κλείνεται μέσα σε τέσσερις τοίχους με τόση ζέστη και ιδρώτα;» Επειδή όσοι το σκεφτόμαστε αυτό, έχουμε απόλυτο δίκιο, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να συνεχίσουμε την τακτική μας προπόνηση. Η απάντηση φυσικά είναι μπροστά μας: κάνουμε τη φύση...γυμναστήριο.

 

Ο καιρός το επιτρέπει, το σώμα σας το ζητάει και η φύση το προσφέρει απλόχερα. Μεταφέρετε την προπόνησή σας έξω από το αποθαρρυντικό, για την εποχή, γυμναστήριο και επωφεληθείτε. Μάλιστα, υπάρχουν 7 βασικοί λόγοι, που σας ευνοούν να το κάνετε, και μας τους παρουσιάζει το clickatlife.gr.

Περισσότερη άσκηση

Η αλλαγή της ρουτίνας του γυμναστηρίου, τα νέα πρόσωπα, που κυκλοφορούν έξω και τα διάφορα πάρκα, γήπεδα, κολυμβητήρια και ειδικά η θάλασσα βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της πλήξης, που ενδεχομένως αισθάνεστε όταν ασκείστε.



Μάλιστα, εάν επιλέξετε ένα πάρκο για τα τρέξετε για παράδειγμα, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα περάσει η ώρα. Οι ειδικοί εξάλλου, αναφέρουν ότι η προπόνηση σε εξωτερικό χώρο μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί σε χρόνο χωρίς να το αντιληφθείτε, δεδομένου ότι ξεφεύγετε από τις δεδομένες ασκήσεις ενός κλειστού χώρου.


Καίτε περισσότερες θερμίδες

Είναι πολύ εύκολο να εγκαταλείψετε το γυμναστήριο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το σώμα σας ξέρει ακριβώς τι να περιμένει από τα μηχανήματα γυμναστικής, όπως ο διάδρομος, το ελλειπτικό και το στατικό ποδήλατο.



Το ποικίλο και ανάγλυφο σκηνικό του πάρκου ή του γηπέδου όμως, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που το σώμα σας ζητά, καθώς παρέχει δυνατότητες που δεν υπάρχουν σε ένα γυμναστήριο. Ο αέρας, ο θερμότερος καιρός και διάφοροι άλλοι εξωγενείς παράγοντες μάλιστα, βοηθούν το σώμα να καταναλώσει ακόμα και 5% με 7% περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα έκαιγε με τις συμβατικές ασκήσεις του γυμναστηρίου.

Εξοικονομείτε χρήματα

Μπορεί οι συνδρομές στα διάφορα γυμναστήρια να είναι συμφέρουσες αλλά σίγουρα δεν είναι φτηνές. Αντί λοιπόν να ξοδέψετε για παράδειγμα περίπου 130 ευρώ το χρόνο (συνδρομή αρκετά καλή αλλά δεσμευτική), τι θα λέγατε για 0 ευρώ; Η φύση ακόμα και στην πόλη, σε ειδικούς χώρους, όπως ανοιχτά γήπεδα, πάρκα ή στο δρόμο δεν απαιτεί να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ για να μπορέσετε να κάνετε τη γυμναστική σας, όπως, όποτε και με όποιον θέλετε.



Η φύση προσφέρει ευτυχία

Η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους είναι σαν παιχνίδι. Αναπνέετε καθαρό αέρα, σε αντίθεση με τον «ανακυκλωμένο» μέσα σε ένα γυμναστήριο, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ευφορία, η οποία προέρχεται από την απελευθέρωση ενδορφινών του σώματος.

Το θέμα αφορά περισσότερο στο μυαλό παρά στους μυς. Μπορεί οι μύες δηλαδή να χρησιμοποιούνται το ίδιο σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, αλλά το μυαλό στη φύση απελευθερώνεται, προκαλώντας τους να εργαστούν σκληρότερα. Η άσκηση έξω δημιουργεί επίσης μεγαλύτερο αίσθημα αναζωογόνησης, ενέργειας και θετικής σκέψης, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Στην ίδια έκθεση μάλιστα, διαπιστώθηκε, ότι μετά από 30 λεπτά περπάτημα στο πάρκο, το 71% των ανθρώπων μείωσαν το άγχος τους, ενώ αντίθετα το 72% των ανθρώπων που συνέχιζαν να γυμνάζονται στο γυμναστήριο αισθανόταν ακόμη πιο αγχωμένοι.


Φύση Vs μικροβίων

Είναι γνωστό, ότι οι κλειστοί χώροι και ειδικά τα γυμναστήρια (με τον ιδρώτα, την κοινή χρήση των οργάνων, των αποδυτηρίων κ.λπ) μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Αρκετές μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι τα γυμναστήρια αποτελούν γόνιμο έδαφος για τα μικρόβια και τα βακτήρια, όπως είναι οι έρπεις, οι μυκητιάσεις κ.λπ.

Βέβαια, αυτό αφορά και στην υγιεινή του κάθε μέλους του γυμναστηρίου, αν και σημαντικό ρόλο παίζει ότι ο εσωτερικός αέρας είναι δύο έως πέντε φορές πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό. Ωστόσο, μεταφέροντας την άσκησή σας στη φύση γλιτώνετε από όλους αυτούς τους κινδύνους, εφόσον φυσικά προσέχετε την προσωπική σας υγιεινή.

Σκέφτεστε πιο καθαρά

Κι όμως, η φύση μπορεί να σας κάνει...εξυπνότερους. Ο Jo Barton, Ph.D., ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης του 2011, που ανέλυσε την ψυχική υγεία 53 ατόμων, οι οποίοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τονίζει ότι από καταβολής κόσμου, οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και έπειτα αγρότες για περίπου 300.000 γενιές, ενώ βιομηχανικά όντα, μόλις για έξι έως οκτώ γενιές. Στην ουσία δηλαδή, ο άνθρωπος είναι ένα υπαίθριο ζώο, που απλά με την εξέλιξη του είδους, ζει σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους.



Η μελέτη του απέδειξε, ότι η εγγύτητα με τη φύση αυξάνει την ευημερία, ενισχύει την ανοσοποιητική δράση του οργανισμού και βοηθά σημαντικά τον άνθρωπο να επικεντρώνεται καλύτερα και να σκέφτεται πιο καθαρά.


Γυμναστείτε όποτε και όσο θέλετε

Αν μέχρι τώρα δεν έχετε πειστεί για τα οφέλη της γυμναστικής στη φύση, ίσως το γεγονός της απόλυτης ελευθερίας, που έχετε για να επιλέξετε εσείς τον τόπο, τον τρόπο και τη διάρκεια της άσκησής σας, να είναι αυτό που χρειάζεστε. Κανένα πρόγραμμα, καμία αναμονή για τον διάδρομο ή το ποδήλατο, καμία οδηγία.

Ακόμη και 20 λεπτά έντονης προπόνησης στην ύπαιθρο είναι ιδανική. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Metabolism», μια μόνο προπόνηση υψηλής έντασης είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική στην καύση λίπους από την προπόνηση αντοχής σε κλειστό χώρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ