Τρ. Αλεξιάδης: Από Δευτέρα ο έλεγχος των καταθετών της Ελβετίας

Από τη Δευτέρα ξεκινάει ο έλεγχος της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες ελβετικής τράπεζας που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι η λίστα θα αξιολογηθεί και θα ελεγχθεί αμέσως από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Θέλοντας να τονίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ότι «δεν θα μείνει για τρία χρόνια στο συρτάρι» όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Θα αξιολογηθεί η λίστα, θα γίνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Θα υπάρχει συνεργασία όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης για να έχουμε αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανοίξουν τους εν λόγω λογαριασμούς «και θα δούμε τι κρύβεται από πίσω». Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα βγουν και άλλα ονόματα, συνέχισε..

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έλαβε από τη φορολογική διοίκηση του γερμανικού κρατιδίου λίστα με 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα.

Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

Ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για σημαντική βοήθεια που δέχεται η ελληνική φορολογική διοίκηση από τη φορολογική διοίκηση μιας άλλης χώρας, με στόχο, όπως, είπε, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ποσά που έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις πέντε λίστες που έχει στην κατοχή του απάντησε ότι «έχουμε πολύ περισσότερες από πέντε λίστες, έχουμε εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας και αν όλοι όσοι περιλαμβάνονται είναι φοροφυγάδες δήλωσε ότι για το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και πρόσθεσε πως «για το περιεχόμενο της λίστας δεν ξέρω τίποτα παραπάνω από εσάς και ούτε θέλω να μάθω».

Όσο για το πώς περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών φορολογικών αρχών η λίστα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι αυτές οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες και ότι ήδη έχει σταλεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον γ.γ. καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο γ.γ. υπεύθυνος για καταπολέμηση διαφθοράς έχει πάει επικεφαλής αποστολής.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ