Σε ναυάγιο κατέληξε η σύσκεψη των αρχηγών με αλληλοκατηγορίες & βρισίδια - Τι δήλωσαν Τσίπρας - Πλακιωτάκης

Σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση στο ασφαλιστικό, στο προσφυγικό και στην συνταγματική αναθώρηση, κάλεσε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός να λάβουν μέρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Τι έγινε στη σύσκεψη, τι είπαν μεταξύ τους και πως προέκυψε η ένταση

Οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που είχαν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο διανθίστηκαν με αιχμές, αντιδικίες και ειρωνείες. Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Μάλιστα, επικρίνοντας την άρνηση της αντιπολίτευσης να προσφέρει λευκή επιταγή στο σχέδιο που τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν την αντιπολίτευση ότι δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης.

Πηγές από την Νέα Δημοκρατία αναφέρουν πως υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του προσωρινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Πλακιωτάκη. Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;».  Ο κ. Πλακιωτάκης του απάντησε: «Υποκριτικά αυτά που λες να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και να λες ότι είσαι εναντίον». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών αρχηγών: «Μα τι λέτε, αυτά είναι επιζήμια, για μικροπολιτικό όφελος μειώνετε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα και ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κυρία Γεννηματά καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης και ειδικά όταν η συζήτηση πήγε στο ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πιέσει ασφυκτικά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτή να δώσει συναίνεση στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Κάποια στιγμή της είπε, βλέποντας την αρνητική της στάση να συνυπογράψει κοινή ανακοίνωση, ότι «τα έχετε κάνει όλα, κάνατε 11 μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα έχετε το θράσος εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, σύμφωνα με το άρθρο του Πρώτου Θέματος, όταν διαπιστώθηκε ότι η αντιπολίτευση δεν συναινεί στις προσχηματικές αξιώσεις της κυβέρνησης να στηρίξει προαποφασισμένα μέτρα (για παράδειγμα στις συντάξεις) ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση με ύβρεις, ενώ ταυτοχρόνως ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος απειλούσε να σύρει τους πολιτικούς του αντιπάλους σε εξεταστικές για το PSI.

«Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης των αρχηγών. Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική» και συνέχισε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση: «Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI. Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο».

«Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Οι δηλώσεις Πλακιωτάκη και των υπόλοιπων αρχηγών

"Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια και εγώ προσωπικά και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας" είπε ο κ. Πλακιωτάκης επισημαίνοντας πως είχε τη δυνατότητα να στηλιτεύσει «και τις θέσεις και βεβαίως τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του» ενώ τόνισε πως εξέφρασε την ανησυχία του «για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση».

"Δεν είναι λύση να δημιουργούμε υποεπιτροπές. Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί ακόμα και στις τελευταίες εκλογές έλεγε ψέματα και για το Ασφαλιστικό με μαγικές λύσεις" ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

"Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία" επισήμανε η Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη από την πολύωρη σύσκεψη.

"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για το μεταναστευτικό, την συνταγματική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε πως "Όσο η Ελλάδα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει νόημα"

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ