Βίντεο: Τσίπρας: Το 2016 θα παρουσιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο - Όλη η ομιλία

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
 

  Κατά την ομιλία του ο κ. Τσιπρας είπε πως το 2016 να είναι η χρονιά αφετηρίας για έξοδος από την κρίση και τόνισε πως η μόνη απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία, για τη σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα. 

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και αποκατάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης και υπογράμμισε πως «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έβλεπαν ύφεση για τη χρονιά που φεύγει».

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αλλά υπάρχει επιτάχυνση. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «μέλημά μας θα πρέπει να είναι η προστασία των αδύναμων».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και στον χρόνο υλοποίησης των τραπεζών, αλλά και στο αποτέλεσμα και υπενθύμισε πως αποσυνδέθηκε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση. 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης της διεθνούς οικονομικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία. 

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, είπε ότι παρά το γεγονός ότι είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός σε δημοσιονομική στενότητα, περιέχει το στοιχείο της αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το βάθος και η βιωσιμότητα της αναπτυξιακής προοπτικής κατά τον πρωθυπουργό βασίζεται σε τρεις επιλογές:

-Ζήτημα χρέους και αναγκαία αναδιάρθρωση
-Ζήτημα μεταρρυθμίσεων
-Ζήτημα επενδύσεων

Αρχικά, είπε πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα τεθεί προς συζήτηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ανέφερε ως στόχο της κυβέρνησης την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό της πρώτης αξιολόγησης. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως θα ήταν επιθυμητή σε αυτό το πλαίσιο η πάνδημη συμφωνία του πολιτικού συστήματος.

Σε ότι αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι όρος επιβίωσης του τόπου. Συμπλήρωσε δε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρεί δομές παραεξουσίας, «λες και είναι μια χώρα τριτοκοσμική».

Την ίδια ώρα και όσον αφορά στη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα σημείωσε πως είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Κάνοντας λόγο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος υπογράμμισε πως θα ολοκληρωθεί το 2016 με ένα σύστημα απλό, σταθερό και διαφανές, ενώ μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε πως την άνοιξη θα παρουσιάσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα είπε επ' αυτού: «Στόχος της κυβέρνησής μας, που θα καταγραφεί στο Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής Ανασυγκρότησης το οποίο θα παρουσιάσουμε την προσεχή άνοιξη, θα είναι η αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση της προηγούμενης επταετίας. Από το 2007 έχουν χαθεί από την ελληνική οικονομία επενδύσεις ύψους, περίπου, 30 δισ. ευρώ ή το 65% του συνολικού τους ύψους. Ειδικά η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μεταξύ 2009-2014 αγγίζει το ιλιγγιώδες 67%. Με την αύξηση των επενδύσεων, δημόσιων και κυρίως ιδιωτικών θα αντιμετωπίσουμε το δραματικό έλλειμμα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα τονώσουμε την απασχόληση, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας. Τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες που έχουν με εξαιρετικά προσόντα, υψηλή τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση. Και που σήμερα τα αξιοποιούν οι χώρες στις οποίες μεταναστεύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνησή μας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέτυχε τη βελτίωση του πλαισίου για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τον επανασχεδιασμό των αντίστοιχων προγραμμάτων. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζουμε τις βέλτιστες τεχνικές για την ένταξη μεγάλων έργων υποδομής στο πρόγραμμα European Plan for Strategic Investments (EFSI), γνωστότερο ως Σχέδιο Γιούνκερ, έτσι ώστε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια».

Τόνισε, δε, πως αν ως χώρα δεν καταφέρουμε να νικήσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας είναι δύσκολο να έχουμε ανάπτυξη.

Επίσης έκανε αναφορά στο θέμα της ανεργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις μέρες που περνάμε δεν υπάρχει πιο ριζοσπαστική αριστερή επιλογή, από το να δημιουργήσει προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας». 

Για την προσφυγική κρίση κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μη την συνδέουν με την τρομοκρατία και συμπλήρωσε πως οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα «δεν μπορεί να είναι η λύση». 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της ψυχολογίας, σημειώνοντας: «Ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της αμερικάνικης δημοκρατίας, ο Τόμας Τζέφερσον, πέτυχε να εισάγει στη σύνταξη του κειμένου για τη διακήρυξη της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας το 1776, το άρθρο που αναφέρει ως βασικό δικαίωμα του Αμερικανού πολίτη, την επιδίωξη της ευτυχίας. Είναι λιγότερο γνωστό ότι ήταν επηρεασμένος από τον Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο που αφιέρωσε όλο το έργο του στην επίτευξη του ευ ζην. Δεν ξέρω αν η κατάκτηση της ευτυχίας είναι εφικτή αλλά προσπαθούμε και θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε την αισιοδοξία, το χαμόγελο, και την ελπίδα στους Έλληνες  πολίτες. Δεν είμαι οικονομολόγος, ωστόσο έχω βαθιά πεποίθηση ότι πριν από τους οικονομικούς δείκτες, προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι ένας άλλος δείκτης : Η ψυχολογία. Και αν σε κάτι κάνει κακό αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες στη κυβέρνηση, είναι ότι τσακίζουν τη ψυχολογία του κόσμου, φορτώνοντάς τον με υπερβολές και καταστροφολογία. Φτάνει τόση καταστροφή. Καιρός να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο αυτού του τόπου. Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ