Κέρι: Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ - Ν. Κοτζιάς: Σημαντικός παίκτης στην περιοχή η Ελλάδα

Τη στήριξή του στις προσπάθειες, που, όπως είπε, καταβάλλει η Ελλάδα στην οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο κ. Κέρι ανέφερε στα ελληνικά «η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα».
 

Οι ΗΠΑ υποστηριζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη, είπε ο κ. Κέρι, αναγνωρίζοντας, όπως ανέφερε, τις θυσίες του ελληνικού λαού. 
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
«Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε, προσθέτοντας ότι «κλειδί» στις προσπάθειες αυτές τις χώρας μας είναι οι ξένες άμεσες επενδύσεις.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».


Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στον δια - Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου -δεδομένου ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους- ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν διαύλους διπλωματικούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου.
Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Κέρι αναγνώρισε ότι όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση καθώς είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας καθώς «παρά την οικονομική κρίση η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία».
Μάλιστα, ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.
Σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ να επιταχύνουν την διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πολιτική μετάβαση στην εξουσία.


Αυτό θα λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες της Συρίας και άλλων χωρών
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του, είπε, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική ομογενεια είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, μια χώρα που εκπέμπει σταθερότητα.
Ανέφερε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα η πολιτική λύση στη Συρία. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ