19/12/1915 γεννήθηκε η μεγάλη Εντίθ Πιάφ: "Δεν μετανιώνω για τίποτε γιατί βλέπω... La Vie en rose'' - Τραγουδήστε

Η σημαντικότερη Γαλλίδα τραγουδίστρια στη σκηνή των βαριετέ, μία προικισμένη καλλιτέχνιδα με μία αναμφίβολα πολυτάραχη προσωπική ζωή.  

* Το αφιέρωμα δημοσιεύεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Εντίθ Πιάφ (19/12/1915)

H Εντίθ Πιάφ ( Édith Piaf) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου του 1915 και απεβίωσε 10 Οκτωβρίου 1963 .Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν (Édith Giovanna Gassion).

H Εντίθ Πιάφ κόρη ακροβάτη τσίρκου, στα 15 της χρόνια εμπιστεύεται τη θαυμάσια φωνή της, εγκαταλείπει τον πατέρα της και αρχίζει να τραγουδά στους δρόμους της Γαλλικής Πρωτεύουσας.

(Λίγο πριν από το θάνατό της, έχοντας τον Τεό Σαγαπό ή Θεοφάνη Λαμπούκα, τον Έλληνα κομμωτή έρωτά της και τελευταίο σύζυγό της)

Στο Παρίσι ο μέντοράς της Louis Leplée, διευθυντής του πιο κομψού παρισινού καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία, υπογράφει συμβόλαιο μαζί της και τη βαφτίζει «Môme Piaf» (μικρό σπουργίτι).

Στα τέλη του 1945, γράφει μόνη της την τεράστια επιτυχία της La vie en rose, που στην αρχή περνά αδιάφορη. Καθ’ όλη την καριέρα της γράφει περίπου 80 τραγούδια. 

(Mε τον Υβ Μονταν μεγάλο της έρωτα)

Σ' ένα κονσέρτο στη Στοκχόλμη, στα τέλη της δεκαετίας του '50, καταρρέει επάνω στην πίστα και η διάγνωση των γιατρών είναι ανίατος καρκίνος. Η Πιάφ δεν πτοείται και συνεχίζει να εμφανίζεται κάνοντας περιοδείες όπως και πριν, συνοδευόμενη όμως από μια νοσοκόμα που της χορηγεί μορφίνη για τους πόνους.

Το 1958 ζει μια ακόμα έντονη σχέση δίπλα στον νεότερο τραγουδιστή και συνθέτη Ζορζ Μουστακί, ο οποίος το 1959 συνθέτει γι αυτήν το τραγούδι Milord που κυκλοφόρησε το 1960 και λίγο αργότερα γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

(Με τον Σαρλ Αζναβούρ) 

Άλλο ένα σοβαρό τροχαίο αποδυναμώνει περισσότερο την Πιάφ. Μετά από λίγους μήνες καταρρέει κατά τη διάρκεια κονσέρτου της σε κατάμεστη αίθουσα της Νέας Υόρκης.

Το 1960, τραγουδά με επιτυχία το Non, Je Ne Regrette Rien (Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα) και συνεχίζει να θριαμβεύει τραγουδώντας, παρότι συχνά τρεκλίζει και παραπατά στη σκηνή.

(Δείτε εδώ την Εντίθ Πιαφ την ώρα της απονομής του πρώτου βραβείου γιά το τραγούδι της Milor - 1960. Πρατηρήστε πόσο μικρόσωμη είναι σε σχέση με του δύο κυρίους)


(Με Θεοφάνη Λαμπούκο ή Teo Sarapo)

Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει "Τεό Σαγαπό" και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962 (στα 46 της εκείνη και 26 εκείνος). Εκείνο το καλοκαίρι παίρνει επίσης το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της.


 
Μαζί με την καριέρα της ως τραγουδίστρια (ηχογράφησε πάνω από 200 τραγούδια) βοηθούσε και στην προώθηση νεαρών ταλέντων στη μουσική σκηνή της εποχής εκείνης. Είχε μεταξύ άλλων μεγάλη συμμετοχή στην προώθηση καλλιτεχνών, όπως Σαρλ Αζναβούρ, Ζιλμπέρ Μπεκό, Έντι Κονσταντέν, Υβ Μοντάν, Ζορζ Μουστακί, Ζακ Πιλ κλπ.

 
Στο Παρίσι υπάρχει επίσης ένα μουσείο με το όνομά της (Musée Edith Piaf), στο οποίο μπορεί κανείς να δει διάφορα προσωπικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδας, όπως ένα από τα φορέματά της και την συλλογή από πορσελάνες της. Πολλοί καλλιτέχνες επανεκτελούν τραγούδια της και επισκέπτονται το γλυπτό που στήθηκε προς τιμήν της στο Παρίσι, πάνω στην πλατεία που φέρει το όνομά της, λίγα μέτρα από το νοσοκομείο Τενό (Tenon), όπου γεννήθηκε.

Το 2006 ο Ολιβιέ Νταάν (Olivier Dahan) γυρίζει τη ζωή της Γαλλίδας τραγουδίστριας σε ταινία με τίτλο "La Môme" (το νεαρό κορίτσι). Στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο».

(Ο Ερωτας της με τον διάσημο σαν κι αυτην μποξερ Marcel Cedan που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα) 

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας, που εμφανίστηκε και στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο, παίζει η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ, ρόλο για τον οποίο κέρδισε το 2008 το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Το 1963, η Εντίθ Πιάφ έσβησε «σαν σπουργίτι» ένα γκρίζο πρωϊνό του Οκτωβρίου. Ήταν μόλις 48 χρονών. Πεθαίνει την ίδια μέρα με τον φίλο της, Ζαν Κοκτώ, στις 11 Οκτωβρίου του 1963, στο Plascassier, κοντά στο Grasse από κίρρωση. Ο σύζυγός της μεταφέρει την ίδια μέρα του θανάτου της τη σορό της στη «δική της πόλη», το Παρίσι.


(Με τον πυγμάχο Cerdan Yves Montand)

Ο τάφος της βρίσκεται στο παρισινό κοιμητήριο Περ Λασέζ. Η Πιάφ έφυγε φτωχή αφήνοντας στον τελευταίο σύζυγό της πολλά χρέη και μια τεράστια ιστορία.

(Η κηδεία της Εντίθ Πιάφ - Εκατομμύρια Γάλλων την αποχαιρετούν: Η μεγαλύτερη φωνή του τραγουδιού τους νικήθηκε απο την φιλασθένεια της)

Ο Αλέν Ντελόν, ο οποίος την γνώριζε προσωπικά, συνέγραψε και ανέβασε μια μουσική παράσταση με τίτλο "Edith Piaf, Une Vie en Rose et Noir" (Εντίθ Πιαφ, μια ζωή σε ροζ και μαύρο). Η παγκόσμια περιοδεία για τα 47 χρόνια μετά το θάνατό της, ήρθε και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το 2010 και 2011 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ