Ξεκίνησε η πορεία με γραβάτες ή τρακτέρ για το Ασφαλιστικό: Γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι & αγρότες σε κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα

Από τις 11:30 το πρωί έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια τα μέλη των επιστημονικών φορέων, που θίγονται από το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και κατεβαίνουν για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους. 

 

Περισσότεροι από επτά χιλιάδες δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, φοροτεχνικοί και δεκάδες άλλοι επιστήμονες, αυτοπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, με μια εξίσου μεγαλειώδη με την προηγούμενη συγκέντρωση.

Με τις γραβάτες... στο πουκάμισο και κρατώντας άλλες στα χέρια, οι δικηγόροι φωνάζουν συνθήματα όπως «Όλοι στο δρόμο να αλλάξουμε το νόμο», «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε», «Κατρούγκαλε παραιτήσου», «Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό εργασίας». Ακόμη, οι δικηγόροι φωνάζουν: «Κατρουγκαλε και Τσίπρα ακούστε το καλά αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», αλλά και «Ανοίξτε τις πόρτες να φύγουνε οι κότες», «Ανοίξτε τις πύλες να φύγουν οι ξεφτίλες», ακούγονται επίσης από τους συγκεντρωμένους.
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ξεκίνησε η πορεία των συγκεντρωμένων προς το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου και κατόπιν τη Βουλή, όπου βρέθηκαν σχεδόν μια ώρα αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αποδοκιμάστηκε από μερίδα συγκεντρωμένων αριστεριστών και μελών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Παναγόπουλος. Την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους διαδηλωτές του πέταξαν καφέδες και τον αποδοκίμασαν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Ενώ έφευγε ένας από τους διαδηλωτές επιχείρησε να τον χτυπήσει με το πλακάτ που κρατούσε.

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τονίζουν ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, είναι αναξιόπιστο, επικίνδυνο, φοροεισπρακτικό και μη βιώσιμο. Οι φορείς έχουν δηλώσει την απόφασή τους για ενότητες  και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα που οδηγεί στην οικονομική και επαγγελματική τους εξόντωση.

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στους δήμους στα πλαίσια 4ωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει για σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ στάση εργασίας (11:00-15:00) έχουν κηρύξει και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ώστε να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και πορεία κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μαζί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς.

Δεμένα παραμένουν για δεύτερη ημέρα και τα πλοία στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει ξεκινήσει από χθες, Τετάρτη, η πανελλήνια ναυτική ομοσπονδία.

 

Δικηγόροι μηδενικού εισοδήματος με «το καλήμερα», καταβάλουν εισφορές 2.823 ευρώ

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλειος Αλεξανδρής σε μία προσπάθεια να καταδείξει τον παραλογισμό του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, έδωσε στην δημοσιότητα χαρακτηριστικά παραδείγματα με τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι δικηγόροι, εάν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο περάσει από την Βουλή όπως έχει.

Η τραγικότητα του κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με τα παραδείγματα του κ. Αλεξανδρή, φτάνει στο σημείο ένας δικηγόρος με μηδενικό ετήσιο εισόδημα με «το καλήμερα», δηλαδή, από τη πρώτη ημέρα εγγραφής του στον ΔΣΑ θα καταβάλει ετήσιες εισφορές ύψους 2.823 ευρώ.

 

Παράλληλα,   σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

  • Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές.
  • Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 5.887 ευρώ.
  • Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα  κληθεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 7.810 ευρώ.
  •  
  • Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 11.555 ευρώ.
  • Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 20.000 ευρώ.
  • Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ θα καταβάλει για ασφαλιστικές μόνο εισφορές, 27.158 ευρώ.
  • Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι εκτός των ασφαλιστικών εισφορών, οι δικηγόροι επιβαρύνονται με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ,  ΦΠΑ 23% και προκαταβολή φόρου 75%.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα, ότι ένας νέος δικηγόρος με 10 έτη στο επάγγελμα και εισόδημα 20.000 ευρώ, μέχρι την τελευταία ημέρα του 2015, επιβαρύνεται με φόρο 26%, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, εισφορά ΟΑΕΔ, εισφορά αλληλεγγύης. Αυτές οι επιβαρύνσεις αφαιρούν από το εισόδημά του το ποσό περίπου των 11.000 ευρώ, ήτοι 54.19% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και με δεδομένο ότι η φορολόγηση αυξάνεται από 26% στο 29%,  ο ίδιος δικηγόρος με το εισόδημα των 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί συνολικά, δηλαδή για ασφαλιστικές εισφορές και φόρο, με περίπου 14.000 ευρώ. Με άλλα λόγια του αφαιρείται πλέον το 69% του εισοδήματός του.

Από την πλευρά του πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Λουράντος, έχει αποκαλέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αντιαναπτυξιακό, άδικο και τιμωρητικό, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος πλέον του ότι το έχει χαρακτηρίσει «φοροασφαλιστικό» έχει επισημάνει ότι μειώνεται ο αριθμός των 70.000 ιατρών πανελληνίως  καθώς πολλοί πλέον και ιδίως οι νέοι γιατροί, αναζητούν τη τύχη τους στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός έχει τονίσει ότι «εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα», ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας έχει υπογραμμίσει ότι το ασφαλιστικό έχει φοροεισπρακτικά μέτρα και επιβάλει κεφαλικό φόρο.

Να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού συμμετέχουν οι:

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Τέλος, αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των φορέων για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων με συμμετοχή και άλλων όπως είναι η ΓΣΕΕ, η ΕΣΗΕΑ κ.ά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ