Ο νέος έρωτας της Έλλης Στάη με τον εφοπλιστή Νίκο Μουνδρέα - Οι μεγάλοι έρωτες για τα κορίτσια των 60's

Επείδη οι εξηντάρες, διάσημες και μη, επαναστατούν και κραυγάζουν εν χορώ ότι αρνούνται να συμβιβαστούν με την ιδέα της ερωτικής αποστρατείας

Αιφνιδιάστηκαν οι κυρίαρχες προκαταλήψεις, κλονίζονται τα στερεότυπα! Ανακαλύφθηκε ερωτικός και συναισθηματικός βίος μετά την εμμηνόπαυση. Οι εξηντάρες ξαφνικά έγιναν οι «νέες σαραντάρες» και κραυγάζοντας με πάθος «YOLO» (You Only Live Once, Ζεις Μονάχα Μία Φορά - και προφανώς είναι τραγικό σφάλμα να ζεις μόνη και μίζερη) διαδηλώνουν εμμέσως υπέρ του δικαιώματός τους να ρίχνονται σε νέες περιπέτειες χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό.

Και, ακόμη περισσότερο κόντρα στην προκατασκευασμένη αντίληψη για το τι αρμόζει σε μια ώριμη κυρία ή, έστω, τι τείνει να κάνει η πλειονότητα των γυναικών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, οι σημερινές εξηντάρες κάνουν ακριβώς ό,τι τους αρέσει. Ανεξάρτητα από το αν κατά περίπτωση φαίνεται να προτιμούν μικρότερους ή ακόμη μεγαλύτερους από τις ίδιες άντρες, ο όρος που ικανοποιείται πρωτίστως είναι ότι παραμένουν ποθητές. Τα παραδείγματα εσχάτως πολλαπλασιάζονται ραγδαία: η 59χρονη Τζέρι Χολ, πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones, αρραβωνιάστηκε προ ολίγων ημερών τον κατά 25 χρόνια γηραιότερό της μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ. Η περίπου συνομήλική της Madonna φαίνεται ότι επιστρέφει στην αγκαλιά του κατά δύο χρόνια νεότερού της Σον Πεν. Στα καθ’ ημάς, πολύς λόγος γίνεται για την Ελλη Στάη και τα προσωπικά της, καθώς στον προσωπικό της ορίζοντα φαίνεται πως υπάρχει ξανά νέα σοβαρή σχέση, αυτή τη φορά με τον 76χρονο εφοπλιστή Νικόλαο Μουνδρέα. Η πάντα ακομπλεξάριστη, αρχέτυπη Ελληνίδα άνκοργουμαν, εφαρμόζει αριστοτεχνικά το δόγμα «δεν προκαλώ, αλλά και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν» και πορεύεται με μόνη πυξίδα τις διαθέσεις και το ένστικτό της.

Ερωτες σαν το παλιό κρασί

Στον πλανήτη των διασήμων, η 60χρονη μαμά Καρντάσιαν, αφού υπέστη το σοκ να βλέπει τον άντρα που της χάρισε το επώνυμό του και δύο κόρες να μεταμορφώνεται σε γυναίκα, η δαιμόνια Κρις Τζένερ στράφηκε στην κλασική συνταγή «cougar», αξιοποιώντας προς αναζωογόνησή της την ενέργεια του Κόρεϊ Γκαμπλ, ενός 35χρονου Αφροαμερικανού επιβήτορα. Παρομοίως η Ιβάνα Τραμπ, πρώην σύζυγος του εκκεντρικού -έως ανεκδιήγητου- υποψηφίου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, αναζήτησε την επανεκκίνηση της ερωτικής της ζωής στο πλευρό του κατά 23 χρόνια νεότερού της Ροσάνο Ρουμπικόντι, τον οποίο παντρεύτηκε, χώρισε και διατηρεί ως κατ’ αποκοπή εραστή. Η Κριστίν Λαγκάρντ συντηρεί την ασημένια λάμψη της άβαφης κόμης της και τη σταθερή σχέση με τον περίπου συνομήλικό της Ξαβιέ Ζιοκαντί. Αντίστοιχα, η πάλαι ποτέ θανάσιμα σαγηνευτική Κιμ Μπέισινγκερ, στα 62 της πλέον, βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά του επί χρόνια κομμωτή της, ο οποίος, αντίθετα από την ντίβα ερωμένη του, κρύβει επιμελώς την αληθινή του ηλικία και το πόσα ακριβώς -μάλλον λίγα- είναι τα χρόνια που τον χωρίζουν από την Κιμ. 

Η 60χρονη μαμά Καρντάσιαν, Κρις Τζένερ, με τον 35χρονο Κόρεϊ Γκαμπλ

Είναι μακρύς ο κατάλογος με τις διάσημες κυρίες που βρίσκονται ή έχουν ήδη διαβεί το κατώφλι της έβδομης δεκαετίας του βίου τους και απασχολούν ΜΜΕ, κοινή γνώμη κ.λπ. αναφορικά με το πώς διαχειρίζονται τα ερωτικά τους. Η σθεναρή άρνηση που επιδεικνύουν οι εξηντάρες να οδεύσουν προς την είσπραξη του «συναισθηματικού εφάπαξ» και την οριστική τους συνταξιοδότηση από το παιχνίδι των φλερτ, των δεσμών, των γάμων κ.ο.κ. συνιστά ένα διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο. Η σύγχρονη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών, η αύξηση της προσδόκιμης διάρκειας του ανθρώπινου βίου γενικώς, τα άλματα στην τεχνολογία των φαρμάκων και πάσης φύσεως ελιξιρίων, η διαρκής πρόοδος και διάδοση της πλαστικής χειρουργικής είναι ίσως μερικοί από τους όρους που συντείνουν στη δημιουργία ενός αντικειμενικού και πρακτικού υπόβαθρου στο οποίο εδράζεται η «θηλυκή επανάσταση των 60». Ομως, το τι αναζητά καθεμία από τον καινούριο της σύντροφο δεν είναι προφανές και αυτονόητο. 

Τα μυστικά των ώριμων σχέσεων

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της, η Ελλη Στάη, λόγου χάρη, έχει ζητήσει επανειλημμένως να την απαλλάξει κάποιος -έστω και για λίγο- από τον συνήθη ρόλο της, δηλαδή να μην είναι αυτή που καθοδηγεί τα βήματα του τανγκό, να ξεφύγει από το κλισέ της «σιδηράς κυρίας», να μην υποχρεώνεται εκ των συνθηκών να παριστάνει το αρσενικό επειδή απλώς έτυχε να διαθέτει δυναμισμό - συν το βλέμμα που ξεροψήνει τους πάντες εξ αποστάσεως. Πιθανώς στο νέο κεφάλαιο της προσωπικής της ζωής ένας άνδρας όπως ο Νικόλαος Μουνδρέας να είναι αυτός που θα κάνει την Ελλη να απολαύσει, επιτέλους, τον ρόλο της ως ντάμας και όχι σαν οιονεί καβαλιέρος. Οι ώριμες γυναίκες ίσως στρέφονται σε ακόμη πιο ώριμους άντρες διότι αυτό τις κάνει να νιώθουν, με κάποιο παράξενο τρόπο, νέες και άξιες να δέχονται την ανδρική περιποίηση - ή αλλιώς να νιώθουν ότι κάποιος βούλεται και εννοεί «να τις κάνει βασίλισσες». Στην ηλικία τους και με την εμπειρία τους, είναι πια πολύ μεγάλες για να παρασύρονται από ροζ παραμύθια. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή ακριβώς έχουν πλήρη επίγνωση των ορίων της αλήθειας, έχουν επιτακτική ανάγκη από τέτοιου είδους, κατά συνθήκη, παραμύθια. 

Η Τζέρι Χολ, επί παραδείγματι, παρά το πλήθος χιλιομέτρων που έχει γράψει μετακινούμενη ανάμεσα στις αγκάλες των σούπερ σταρ της ροκ, μεγαλοεπιχειρηματιών κ.ά. σήμερα φωτογραφίζεται μονίμως σκασμένη στα γέλια δίπλα στον υπερήλικα εραστή της, τον πανίσχυρο Αυστραλό δισεκατομμυριούχο Ρούπερτ Μέρντοχ. Τρολάρει τον εαυτό της, τη σοβαροφάνεια, τα κατεστημένα ταμπού, τον πλούτο του Μέρντοχ και τις ενδεχόμενες κατηγορίες που δέχεται η ίδια περί σφετερισμού - ή μήπως όλα αυτά μαζί; Η αλήθεια είναι πάντως ότι η ίδια, εντελώς χορτάτη από την πολυτέλεια και την τρέλα που της εξασφάλισε, μάλλον σε υπερβολικές δόσεις, η πολυτάραχη συμβίωσή της με τον Μικ Τζάγκερ, στα 59 της χρόνια, αστράφτει από νιάτα και ζωτική ενέργεια - και όχι μόνο αντιστικτικά, δηλαδή επειδή βρίσκεται δίπλα σε ένα οριακώς θάλλον γερόντιο. Ο Μέρντοχ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πατέρας της, ενώ και η Τζέρι θα μπορούσε να έχει εγγόνια από κάποιο από τα τέσσερα παιδιά της. 

Αυτή η σχετικότητα ηλικιών και ιδιοτήτων προκαλεί την απόλυτη σύγχυση των εντυπώσεων, εφόσον ο Αυστραλός πρεσβύτης είναι ένας, αντικειμενικά μιλώντας, παππούς, ο οποίος όμως καμαρώνει για τη μνηστή του σαν να πήρε μόλις την ευχή του μπαμπά του. Ισως γι’ αυτό και η Τεξανή καλλονή να διασκεδάζει τόσο με την όλη κατάσταση - εξάλλου είναι καταγεγραμμένες και κτήμα εσαεί οι μεγαλειώδεις ατάκες της από παρελθούσες περιόδους: «Θέλω να παντρευτώ εκατομμυριούχο ώστε να μπορώ να τρώω χαβιάρι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας και να κάνω μπάνιο με σαμπάνια», έλεγε όταν ήταν απλώς μια πανύψηλη, καθαρόαιμη πλην άφραγκη επίδοξη μοντέλα. Χάρη στα φυσικά της προσόντα και την εκρηκτική της προσωπικότητα, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα και οι Μαρία Λεμονιά και Βασίλης Τσακίρογλου, η Τζέρι Χολ εξελίχθηκε σε σούπερ μόντελ και, μάλιστα, για ένα διάστημα διετέλεσε η πλέον ακριβοπληρωμένη στην αγορά. Μέσω των εξωφύλλων σε περιοδικά όπως η «Vogue» τη γνώρισαν και την πολιόρκησαν άνδρες περιωπής όπως ο Σάχης της Περσίας, ο Γουόρεν Μπίτι, αλλά και ο υπέρκομψος ηγέτης των Roxy Music, Μπράιαν Φέρι.

Από αυτόν την έκλεψε το 1977, κυριολεκτικά μέσα από το σπίτι του, ο Μικ Τζάγκερ, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές ενσαρκώσεις του συνθήματος «sex & drugs & rock ’n’ roll» με έμφαση και στα τρία, αν και αυτό που ενδιέφερε κυρίως την Τζέρι ήταν το πρώτο. Το σεξ ανάμεσα στον τραγουδιστή των Rolling Stones και εκείνην περιγράφεται ως «ηφαιστιώδες», εξ ου και κανένας από τους δύο, παρά τις εκατέρωθεν απιστίες, δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον άλλον, πιθανώς ακόμη και αφού έληξε επισήμως ο επί 22 χρόνια δεσμός τους. Η ίδια η Τζέρι Χολ έχει δηλώσει ότι «θα ήθελα να κάνω έρωτα με τον Μικ έως τα 90 μου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρώ τη σιλουέτα μου. Γι’ αυτό απεχθάνομαι τις περιόδους που εκείνος λείπει και είναι μακριά μου. 

Αλλά όταν ξαναβρισκόμαστε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναπληρώνουμε τον χαμένο χρόνο». Οταν τα έλεγε αυτά, βεβαίως, η Τζέρι Χολ δεν φανταζόταν ότι, αφού χώριζε από τον σεξομανή και αδηφάγο ηδονοθήρα Μικ Τζάγκερ, αυτός που θα έπαιρνε τη θέση του στο κρεβάτι της θα ήταν ο 84χρονος Ρούπερτ Μέρντοχ.

 

Από τη δική του πλευρά, ο Αυστραλός κροίσος δικαιούται να ισχυρίζεται ότι έχει τον τρόπο του με τα άγρια θηλυκά, ιδιαίτερα μετά τον προηγούμενο γάμο του. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη κατά σειρά κυρία Μέρντοχ ήταν η κινεζικής καταγωγής Αμερικανίδα Γουέντι Ντενγκ, η οποία «αποβλήθηκε» το 2013 μετά το σκάνδαλο που προκάλεσαν φήμες περί εξωσυζυγικών σχέσεών της με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Το ότι ο Μπλερ ήταν ανάδοχος της μεγαλύτερης από τις δύο κόρες που έκανε η Ντενγκ με τον Μέρντοχ καταδεικνύει το πόσο μεγάλο ήταν το ενδοοικογενειακό σκάνδαλο που προκάλεσε το «κέρατο» - εάν και εφόσον υπήρξε, κάτι που αρνούνται μετ’ επιτάσεως και οι δύο φερόμενοι ως παράνομοι εραστές. Η Ντενγκ υπήρξε σύζυγος Ρούπερτ Μέρντοχ επί 14 χρόνια, ενώ όταν γνωρίστηκαν εκείνη ήταν 29 και εκείνος μόλις 66 ετών. Ο τραυματισμός της σχέσης τους λίγο έλειψε να προσλάβει μια κυριολεκτική και ανεπανόρθωτη διάσταση, όταν η Γουέντι, εν εξάλλω, φέρεται να επιτέθηκε στον ηλικιωμένο σύζυγό της. Τον έσπρωξε με δύναμη, εκείνος έχασε την ισορροπία του και έπεσε με το κεφάλι πάνω σε ένα πιάνο.  Παρά τα παρατράγουδα, όμως, η διαφορά ανάμεσα στις τελευταίες συντρόφους του βαίνει μειούμενη, καθώς τα 37 χρόνια που χώριζαν τον Μέρντοχ από τη Γουέντι Ντενγκ, έγιναν μόλις 25 με την Τζέρι Χολ. 

Ναυτική πολιορκία 

Tην ίδια ώρα παρά τους ψιθύρους που κυκλοφορούσαν για το καινούριο πρόσωπο στη ζωή της, η Ελλη Στάη  εμφανίστηκε ως φιλοξενούμενη στο «ΟΛΑ - Πρώτη Φορά», άριστα προετοιμασμένη να αντέξει στη φιλική πολιορκία.  Απέφυγε τεχνηέντως να σχολιάσει τις εξελίξεις στην προσωπική της ζωή, αναβάλλοντας τις σχετικές εξηγήσεις για το μέλλον, δίνοντας μια άρνηση-υπόσχεση: «Θα έρθει η ώρα που θα σου πω», ήταν η άμυνά της στο πρέσινγκ του Θέμου Αναστασιάδη. Παρ’ όλ’ αυτά, η απαστράπτουσα δημοσιογράφος και επιχειρηματίας υπογράμμισε την εκ προσωπικής πείρας διαπίστωσή της ότι «όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο επιτακτικό το να ζεις έντονα, σύμφωνα με αυτό που είσαι εσύ και αυτό που θέλεις την κάθε ώρα». Και αμέσως μετά κατέθεσε ότι «στα προσωπικά μου, πρώτα κάνω ό,τι κάνω και μετά ρωτάω. Οποια απάντηση και αν πάρω όμως, θετική ή αρνητική, το ’χω κάνει. Τώρα είμαι σε φάση θετικότητας σε όλα τα πράγματα». Η Στάη δεν θα ήταν Στάη βεβαίως αν δεν δήλωνε ευθαρσώς «εγώ δεν συμμαζεύομαι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Οσα δεν είπε η ίδια για τη νεογέννητη σχέση της με τον εφοπλιστή Νίκο Μουνδρέα, τα συμπλήρωσε χωρίς λόγια το πρόσφατο ραντεβού των δυο τους στο καινούριο και ιδιόρρυθμο αθηναϊκό εστιατόριο «Θα σε κάνω βασίλισσα». Και αν υποθέσει κανείς, προτρέχοντας, ότι το κρυμμένο μήνυμα δεν είναι και τόσο καλά κρυμμένο και υποτίθεται ότι αφορά στις απώτερες προθέσεις του 76χρονου Μουνδρέα για την Ελλη Στάη, πιθανώς ισχύει και ένα άλλο, παράλληλο και αντίθετης φοράς: «Θα σε κάνω κοινωνικό» - αυτό θα μπορούσε να είναι η απόκριση της δημοσιογράφου, καθώς εκείνος προτιμά να οικουρεί αντί να κυκλοφορεί. 

Αμοιβαία έλξη 

Η έλξη ανάμεσα στην Ελλη Στάη και τον Νίκο Μουνδρέα εκδηλώθηκε μόλις πριν από περίπου έναν μήνα, σε ένα κλειστό τραπέζι για λίγους και εκλεκτούς που διοργάνωσε ο εφοπλιστής στην οικία του στην Εκάλη. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες βρέθηκαν ο Σωκράτης με την Ελένη Κόκκαλη, καθώς και η Ελλη Στάη, η οποία, όπως ήταν φυσικό, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στις φιλικές συζητήσεις της συντροφιάς. Ο Νίκος Μουνδρέας εντυπωσιάστηκε από τη χάρη και τη δεξιοτεχνία της στον χειρισμό του λόγου, την ευστροφία και την πολύπλευρη ενημέρωσή της. Αλλά και εκείνη γοητεύτηκε από την προσωπικότητα του εφοπλιστή, ενός άνδρα εξαιρετικά χαμηλών τόνων, διακριτικού και μετριόφρονος, που κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να επαίρεται για τα επιχειρηματικά του επιτεύγματα - όσο σπουδαία και αν είναι αυτά. Οι δυο τους άρχισαν να πυκνώνουν τις επαφές και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αφήνοντας ελεύθερη τη συμπάθεια ανάμεσά τους να εκφραστεί, χωρίς περιστροφές και προφάσεις. Μάλιστα, η σχέση της Ελλης Στάη με τον Νίκο Μουνδρέα έχει την «προ-έγκριση» των παιδιών του. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» άνθρωπος από το περιβάλλον του εφοπλιστή, «είναι με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών του, τα οποία δεν θέλουν ο πατέρας τους να είναι μόνος. Πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για εκείνον να διαθέτει συντροφιά». 

Ο κόσμος του εφοπλιστή

Ο Νίκος Μουνδρέας, 76 ετών σήμερα, με σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τη Νομική και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο, χαρακτηρίζεται από όλα τα προσόντα που οφείλει να έχει ένας δυναμικός, επιτυχημένος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας της ναυτιλίας. Σε αντίθεση, όμως, με τα επαγγελματικά του όπου διέπρεψε, ξεπερνώντας ακόμη και τις ατομικές του προσδοκίες, η μοίρα δεν στάθηκε το ίδιο γενναιόδωρη στα προσωπικά του. Πολύ νέος και ενώ τα τρία παιδιά του ήταν ακόμη πολύ μικρά, έχασε από καρκίνο τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τη σύζυγό του Ναυσικά. Η επιστήθια φίλη της, Λία Λεντούδη, αδελφή του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη, ανέλαβε να συμπαρασταθεί στον Μουνδρέα, κάτι που οδήγησε στη γέννηση ενός νέου μεγάλου έρωτα. Ο οποίος, όμως, δεν κατέληξε σε έναν δεύτερο γάμο, αλλά σε μια πολυετή συντροφικότητα και συμβίωση. 

Η Λία έπαιξε για τον Μουνδρέα τον ρόλο του απάνεμου λιμανιού στο οποίο κατέφευγε για να ηρεμεί από τις πιέσεις της εργασίας και τις καθημερινές σκληρές ναυμαχίες του εφοπλισμού. Οι δυο τους προτιμούσαν να περνούν πολλές ώρες μαζί στο σπίτι συζητώντας, αποφεύγοντας τις κοσμικές εξόδους, οι οποίες περιορίζονταν στις απολύτως ελάχιστες, κυρίως για γεύματα σε πολύ συγκεκριμένα εστιατόρια. Συνήθως τον Νίκο Μουνδρέα και τη Λία Λεντούδη συντρόφευαν ορισμένοι στενοί φίλοι, όπως ο Ηλίας Γκότσης, η οικογένεια Τουρκολιά και η οικογένεια Μπαρμπαλιά.Πριν από έναν χρόνο η Λία Λεντούδη απεβίωσε, χτυπημένη και αυτή από καρκίνο.

Το πένθος και το κενό επανήλθε στην έπαυλη της οδού Ρόδων και, βέβαια, στη ζωή του Νίκου Μουνδρέα. Η Μπουμπού Μπαρμπαλιά (ο γιος της οποίας είχε, εν τω μεταξύ, παντρευτεί την κόρη του) και η αδελφή της, Ρένα, προσπαθούν να απαλύνουν την οδύνη και τη θλίψη του εφοπλιστή, προσφέροντάς του όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχική στήριξη. Ούτως ή άλλως, όμως, ο Νίκος Μουνδρέας ήταν ανέκαθεν μετρημένος και εξαιρετικά φειδωλός σε κάθε είδους κοινωνικότητα, έχοντας μοιράσει την καθημερινότητά του ανάμεσα στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και την οικογένειά του. Συνήθως ξυπνά νωρίς το πρωί και εργάζεται πολλές ώρες, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα παιδιά του, τα οποία έχουν δημιουργήσει πλέον τις δικές τους οικογένειες. Τις υπόλοιπες ώρες και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Νίκος Μουνδρέας είτε κάνει βόλτες με το σκάφος του, είτε γευματίζει σε κάποιο από τα ήσυχα στέκια των βορείων προαστίων και σπανιότερα του Κολωνακίου.

Ως χόμπι έχει τη συλλογή κλασικών επίπλων, τα οποία αναζητά σε παλαιοπωλεία της Ελλάδας αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ η μεγάλη, παντοτινή αγάπη του είναι η Πάτμος. Ο Νίκος Μουνδρέας την επισκέφτηκε για πρώτη φορά με το σκάφος του πριν από αρκετά χρόνια και τη λάτρεψε. Επιπλέον όμως της αυτόματης έλξης, η αγάπη για την Πάτμο οφείλεται εν μέρει και στην αδελφή του Νίκου, Ματίνα Μπρεκουλάκη-Μουνδρέα, μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού εφοπλιστή Γιάννη Μπρεκουλάκη, η οποία είχε ιδιαίτερη σχέση με το νησί. Οπως και να ‘χει, ο Νίκος Μουνδρέας αποφάσισε να κάνει πολλαπλές και μεγάλες επενδύσεις στην Πάτμο, με την οικογένεια Μουνδρέα να διαθέτει εκεί έξι σπίτια. Ο ίδιος ο Νίκος διατηρεί ένα αρχοντικό στην περιοχή Σάψαλα, αφού παραχώρησε από μία οικία σε καθένα από τα παιδιά του. 

Ο πάτερ φαμίλιας και οι απόγονοί του, δηλαδή οι δύο κόρες, ο γιος και τα πέντε εγγόνια του, συναθροίζονται κάθε καλοκαίρι στο Νησί της Αποκάλυψης, δίνοντας την ευκαιρία στον εφοπλιστή να απολαύσει τον ρόλο του ως φιλόστοργος παππούς. Πιθανότατα στο εγγύς μέλλον και με δεδομένο ότι είναι και εκείνη οπαδός της ιδιαίτερης ομορφιάς ενός μέρους με ξεχωριστή ενέργεια, η Ελλη Στάη θα προστεθεί στον κύκλο των αγαπημένων προσώπων που περιβάλλει και αναζωογονεί τον Νίκο Μουνδρέα στην Πάτμο.

Πώς έχτισε την αυτοκρατορία

Η οικογένεια του Νικόλαου Γ. Μουνδρέα εξελίχθηκε με την πορεία του χρόνου σε ένα από τα παραδοσιακά ναυτιλιακά τζάκια. Η δεύτερη γενιά βρίσκεται ήδη στα πράγματα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μηνά Τσαμόπουλου στο Πρώτο Θέμα, με το πηδάλιο των επιχειρήσεων να έχει περάσει πλέον στα τρία του παιδιά: ο Γιώργος Ν. Μουνδρέας μαζί με τις αδελφές του, Χαρίκλεια και Ναταλία, χαράζουν την πορεία της ναυτιλιακής εταιρείας NGM Energy. Μάλιστα στα παιδιά του πατριάρχη της οικογένειας πιστώνεται η επιτυχημένη στροφή που έκανε ο όμιλος πριν από τρία χρόνια, από τα φορτηγά πλοία προς τα δεξαμενόπλοια, σε μια εποχή όπου τα ναύλα υγρού φορτίου αποδίδουν μεγάλα κέρδη, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του ξηρού  που έχουν κατακρημνιστεί. Ετσι, η ναυτιλιακή παράδοση της οικογένειας Μουνδρέα συνεχίζεται μέσω της NMG Energy. Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται συνολικά από 28 πλοία, εκ των οποίων 17 δεξαμενόπλοια και 11 φορτηγά. Η οικογένεια Μουνδρέα κατάγεται από την Τραχήλα Μάνης. Ο Γιώργος Μουνδρέας εγκαταστάθηκε στον Πειραιά το 1916 ιδρύοντας τη Γ.Μ. Μουνδρέας, η οποία πρακτόρευε και ναύλωνε πλοία. Στην πορεία εισήλθαν στην εταιρεία και τα αδέλφια του, Γιάννης, Βασίλης και Σωτήρης, οπότε και έγινε η μετονομασία σε G. Mοundreas & Bros.

Η σχέση της Ελλης Στάη με τον Νίκο Μουνδρέα έχει την «προ-έγκριση» των παιδιών του   λέει στο «ΘΕΜΑ» άνθρωπος από το περιβάλλον του εφοπλιστή

Tα αδέλφια επεκτάθηκαν στον εφοπλισμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στην επιχείρηση άρχισε να δραστηριοποιείται ο γιος του Γιώργου, ο Νίκος Μουνδρέας, ο οποίος είχε σπουδάσει νομικά, με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο. Ασχολήθηκε με τη ναυλομεσιτεία, ενώ είχε μετοχές και σε άλλες ναυτιλιακές εταιρείες. 

Την ίδια περίοδο, ο Ν. Μουνδρέας γνωρίστηκε με τον Νικόλα Φράγκο και αποφάσισαν να συνεταιριστούν, ιδρύοντας το 1966 τη ναυτιλιακή Good Faith. Συνολικά, μέσα στο πέρασμα του χρόνου η Good Faith διαχειρίστηκε περισσότερα από 150 πλοία, ενώ στα τέλη του 1990 είχε εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία του ελληνόκτητου στόλου. Παράλληλα, ο Νίκος Μουνδρέας συνέχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 1974 αποφάσισε από κοινού με τα ξαδέλφια του να διακόψουν τη λειτουργία της G. Moundreas & Bros. Την ίδια εποχή ίδρυσε την Nicholas G. Mοundreas S.A. με αντικείμενο τις ασφαλίσεις, τις ναυλώσεις, τις αγοραπωλησίες καθώς και τη διαχείριση πλοίων. Η εταιρεία συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα «τιμής ένεκεν».

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Nicholas G. Mοundreas S.A. επεκτάθηκε στον τομέα της πλοιοκτησίας, ενώ στράφηκε και προς τις ναυλομεσιτικές δραστηριότητες, στην εξυπηρέτηση του στόλου της Good Faith. Το 2002 η Nicholas G. Mοundreas S.A. διεύρυνε τις δραστηριότητές της προς τις ναυπηγήσεις πλοίων, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στις επιχειρήσεις άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά και σε επιτελικές θέσεις οι δύο κόρες του Νικόλαου Μουνδρέα, η Χαρίκλεια και η Ναταλία, αλλά και ο γιος του Γιώργος, όλοι τους με λαμπρές σπουδές στα οικονομικά. 

Η Χαρίκλεια και η Ναταλία Μουνδρέα σπούδασαν στη Βρετανία, στο London School of Economics και στο City University. Η Ναταλία Μουνδρέα έχει παντρευτεί στη Μάνη τον Γιώργο, γιο του εκλιπόντος γνωστού αρχιτέκτονα Ηλία Μπαρμπαλιά. Το ζεύγος Μουνδρέα - Μπαρμπαλιά ζει μαζί με τα παιδιά του σε μία από τις επιβλητικές επαύλεις στην Εκάλη. Μάλιστα οι φωτογραφίες του οικήματος παλαιότερα κοσμούσαν συχνά τα περιοδικά lifestyle. 

Μεγάλη δημοσιότητα απολαμβάνει και η Χαρίκλεια Μουνδρέα, η οποία τον Οκτώβριο του 2011, ύστερα από πολυετή σχέση με τον αντιπρόεδρο του ΑΝΤ1 Θοδωρή Κυριακού, παντρεύτηκε τον Ηλία Παπαϊωάννου, καθηγητή Οικονομικών στο Dartmouth College και το Harvard, γιο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Η γαμήλια δεξίωση που έγινε τότε στην έπαυλη της αδελφής της, στην Εκάλη, άφησε εποχή για τη μεγαλοπρέπειά της. Εχουν μαζί δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, στο οποίο έχει δοθεί το όνομα της πρόωρα χαμένης γιαγιάς της, Ναυσικάς Μουνδρέα

Ο βενιαμίν της οικογένειας του Νίκου Μουνδρέα, ο Γιώργος, παντρεύτηκε πέρυσι την άνοιξη τη Χριστίνα Λεντούδη, ανιψιά της άλλοτε συντρόφου του πατέρα του, Λίας. Η γαμήλια δεξίωση ήταν ό,τι πλησιέστερο μπορεί να βρεθεί για την εικονογράφηση της λέξης «ανεπανάληπτη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ