Μνήμες και αρώματα από την Μικρά Ασία ξυπνά το νεοκλασικό του 1870 στην καρδιά της Αθήνας

Το νεοκλασικό κτήριο που χρονολογείται στο 1870 (!), στη γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου,  φιλοξενεί τα «Καραµανλίδικα του Φάνη», σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά µπακάλικα-ταβέρνες της Αθήνας, µε στοιχεία που παραπέµπουν στο αρχοντικό που ήταν κάποτε και ξυπνούν µνήµες παλιάς ελληνικής ταινίας!

Οι Καραµανλήδες –κάτοικοι της Καππαδοκίας–, διέδωσαν και εξέλιξαν το «παστό» και το «ακρόπαστο» των Βυζαντινών, συνδυάζοντας τα µπαχαρικά της Ανατολίας, στη σηµερινή του µορφή, τον «παστιρµά».


Στα ράφια των πέτρινων τοίχων ξεχωρίζουµε εκλεκτά τρόφιµα ανώτερης ποιότητας και στο κεντρικό µεγάλο ψυγείο µε τις βιτρίνες εξαιρετικά τυριά παλαίωσης, βραβευµένα, ιδιαίτερα αλλαντικά, ψητά και καπνιστά, αγαθά µικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και αυτά της αλλαντοποιίας Sary από τη Δράµα.

Φηµίζεται επίσης για τον παστουρµά, τον καβουρµά, το σουτζούκι και τα προϊόντα ωρίµανσης, σε ποικιλία γεύσεων και προέλευσης. Συνδυάζοντας την πώληση και την άµεση απόλαυση µεζέδων, τα «Καραµανλίδικα του Φάνη» κάνουν τη διαφορά!

Πείρα, ποιότητα, µεράκι και τεχνογνωσία καταλήγουν σε γευστικές εµπειρίες µε ρίζες που χάνονται στα βάθη της ιστορίας... Απολαµβάνουµε κρύους και ζεστούς µεζέδες στα τραπεζάκια του µοναδικού εσωτερικού χώρου ή σε κάποιο από εκείνα της γραφικής αυλής. Αυθεντικά καραµανλίδικα προϊόντα (παστουρµάς, σουτζούκι, λουκάνικα) και συνταγές, όπως τα παστιρµαδοπιτάκια, ο παστιρµάς µε πλιγούρι, ο βοδινός καβουρµάς µε πατάτες και πιπεριές, το λουκάνικο κεφτέ γιαουρτλού αλλά και η ποικιλία τυριών και αλλαντικών είναι µόνο κάποιες από τις επιλογές µας, συνοδεία διαλεχτού τσίπουρου, ούζου ή κρασιού.

Info

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52 - Βαρβάκειος Αγορά, τηλ.  210 3254184

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ