Οι θεσμοί δίνουν τον "λογαριασμό" για φόρους & κόκκινα δάνεια - Τσακαλώτος: Προέχει η αναδιάρθρωση χρέους

Οι επικεφαλής των θεσμών "παραδίδουν" σήμερα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα τον "λογαριασμό" για το νέο πακέτο μέτρων στο ασφαλιστικό στο φορολογικό στις περικοπές δαπανών αλλά και στις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια και στην αγορά.

Η τελική "απολογιστική" συνάντηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, λαμβάνει χώρα στον απόηχο δύο "ραπισμάτων" που ήρθαν από τα κέντρα των θεσμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις χειμερινές εκτιμήσεις, θεωρεί αναγκαία πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και για φέτος.  Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε δηλώσεις της επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό για να ανοίξει το θέμα χρέος, δίδοντας ως "γλυκαντικό" επισημάνσεις περί προσαρμογών που δεν πρέπει να είναι υπερβολικές και ζητώντας από τους εταίρους της ΕΕ να μοιραστούν - μέσω του χρέους  - το βάρος που θα προκύψει.    

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν από την Αθήνα  το απόγευμα και θα περιμένουν "πρόοδο" ώστε να αρχίσει ο νέος (τελικός;) γύρος διαπραγματεύσεων. Θα μεσολαβήσουν ανταλλαγές στοιχείων- αποτιμήσεων και από τις δύο πλευρές.

Σε πολιτικό επίπεδο στις 11/2 το Eurogroup θα δώσει το "στίγμα" των προθέσεων, για το ελληνικό ζήτημα, σε μία συνάντηση η οποία προετοιμάστηκε και  χθες σε σύνοδο του συντονιστικού οργάνου, του Euro Working Group, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Οι ολιγοήμερες, αλλά μαραθώνιες,  διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ανέδειξαν τις πολλές και μεγάλες διαφωνίες στο ύψος αλλά και στο περιεχόμενο των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές επέλεξαν να καταγράφουν διαφωνίες αλλά να μην τοποθετούνται συνολικά επί των νέων μέτρων, ζητώντας πρόσθετες πληροφορίες-διευκρινίσεις.

Οι θέσεις και οι διαφωνίες

Ωστόσο, η θέση των δανειστών φάνηκε χθες από… έξω, από τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής που κάνουν λόγο ρητά για ανάγκη πρόσθετων μέτρων φέτος και το 2017, παρά την αποδοχή της κυβερνητικής πρόβλεψης για ρηχότερη ύφεση 0,7%

Η κυβέρνηση επιθυμεί εκκίνηση του νέου γύρου στις 15/2. Στο μεσοδιάστημα όμως θα πρέπει οι θεσμοί να τα βρουν και… μεταξύ τους. Από την μία πλευρά οι πληροφορίες για διαφορετική – πιο σκληρή - θέση του ΔΝΤ συνέχισαν να φθάνουν όλη την προηγούμενη εβδομάδα στις εν Αθήναις διαβουλεύσεις και από την άλλη πλευρά χθες η Lagarde ανέδειξε τα συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στις αναγκαίες κατά τη γνώμη της μεταρρυθμίσεις για βιώσιμο ασφαλιστικό και στην ελάφρυνση του χρέους που πρέπει να αποφασίσει η ΕΕ καθώς όπως ανέφερε "πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί".

Ο λογαριασμός των μέτρων

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες, μετά από την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων, δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι "δεν μας έχει τεθεί θέμα πρόσθετων μέτρων από τους θεσμούς". Παρ όλα αυτά οι πληροφορίες περί δημοσιονομικής απόκλισης και για το 2016 υπήρχαν εδώ και καιρό, με την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά να επιχειρεί να πείσει ότι λόγω της μικρότερης ύφεσης (που παραδέχθηκε πλέον η Κομισιόν) αλλά και της υπέρβασης δημοσιονομικού στόχου το 2015 δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.

Πάντως, η Επιτροπή κάνει σαφές ότι η τελική εικόνα για τα δημοσιονομικά θα είναι διαθέσιμη τον Απρίλιο. Τότε θα κοινοποιηθούν τα τελικά στοιχεία του 2015 και θα κριθεί αν ισχύει η πρωθυπουργική πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι ελλείμματος 0,25% στον προϋπολογισμό). Η Επιτροπή εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρύπες στα μέτρα.Συνδέονται με αυτά που έχουν μεν θεσπιστεί αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί πλήρως (1,1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ), αλλά  και με όσα πρέπει επιπλέον - κατά τη γνώμη της  - να ληφθούν για να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα φέτος και το 2017 (και δεν αποτιμώνται στο κείμενο της έκθεσης).

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν χθες για τις διαπραγματεύσεις στο δημοσιονομικό πεδίο  "σίγουρα θα έχουμε κόντρα, αλλά δεν έχει αρχίσει" ακόμη.  Άλλες πηγές  επισήμαιναν ότι γίνονται πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις για τη απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή για αυτά που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα οι "τρύπες" να παραμένουν. Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με κύριο ζήτημα το ασφαλιστικό και το προνοιακό σύστημα άνοιξε και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αλλά και των παρεμβάσεων στα κλειστά επαγγέλματα. Και αυτά θα αποτελέσουν μέρος της πρώτης αξιολόγησης αλλά "σκιάζονται" προς το παρόν από τα αιματηρά μέτρα στις συντάξεις και στο φορολογικό.

Τσακαλώτος: Προέχει το ζήτημα της διερεύνησης δυνητικών τρόπων αναδιάρθρωσης χρέους

"Το ζήτημα διερεύνησης δυνητικών τρόπων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους ανάγεται σε πρωτεύουσας σημασίας, για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κατά την τρέχουσα περίοδο, κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς". Αυτό αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο υπουργός απαντά σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Μπασιάκος, σχετικά με τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ με επιδείνωση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και τις εκτιμήσεις αντί για ανάπτυξη.
 
Στο έγγραφο που υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζει ότι η επιβράδυνση της πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη εντός του 2015, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις (προϋπολογισμού 2015), αποδίδεται σε ένα σύνολο αλληλεπιδρώντων παραγόντων. Μεταξύ αυτών, όπως σημειώνει, είναι η σωρευτική επίδραση των περιοριστικών πολιτικών των τελευταίων ετών στο διαθέσιμο εισόδημα, ο περιορισμός της παρεχόμενης ρευστότητας από την ΕΚΤ κατά το 1ο εξάμηνο 2015 εν μέσω ολοένα μειούμενου όγκου καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, και η εκτιμώμενη επίδραση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, ιδίως στην επενδυτική και εξαγωγική δραστηριότητα.


 
Ειδικά, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι το μέτρο αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την προς τα κάτω αναθεώρηση των εαρινών προβλέψεων όλων των διεθνών οργανισμών, καθώς εκτιμήθηκε ότι η επίπτωσή του στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. "Παρόλα αυτά, η ταχεία ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών, από τον Σεπτέμβριο του 2015, και η δημοσιοποίηση των εθνικολογιστικών στοιχείων του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, υποδηλώνουν ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του τρέχοντος έτους θα είναι πολύ καλύτερη από τις δυσμενώς αναθεωρημένες προβλέψεις των προηγούμενων μηνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ" αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και τονίζει ότι σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία και την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2016, καταγράφεται θετική πορεία του ΑΕΠ εννεαμήνου 2015 σε ετήσια βάση και σταθερές τιμές (+0,4%), ενώ στο σύνολό του έτους εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (0,0% μεταβολή σε ετήσια βάση), λόγω της θετικής συμβολής της (καλύτερης από την αναμενόμενη) πορείας των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
 
"Πέραν των ανωτέρω, και δεδομένης της πρόσφατης αναφοράς του ΔΝΤ σε επιδείνωση των εκτιμήσεων για το ύψος του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, το ζήτημα της διερεύνησης δυνητικών τρόπων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους ανάγεται σε πρωτεύουσας σημασίας, για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κατά την τρέχουσα περίοδο, κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς" αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος έχει διαβιβάσει στη Βουλή και έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, το οποίο σημειώνει ότι το Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016, θα διαμορφωθεί στο 181,8% του ΑΕΠ για το 2015 και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 192,4% του ΑΕΠ για το 2016. Η αύξηση του δημοσίου χρέους σε απόλυτες τιμές το έτος 2016 οφείλεται, κυρίως, στην πρόβλεψη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ όπως υπενθυμίζει ο ΟΔΔΗΧ, το ποσό αυτό είναι μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις που ήταν 25 δισ.
 
Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στις 13-7-2015, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, όπου αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τα βασικά χαρακτηριστικά αναφορικά με τη μέση σταθμική φυσική του διάρκεια, την ομαλοποίηση του τρόπου αποπληρωμής και την προβλεψιμότητα, μείωση και σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησής του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω των οποίων το δημόσιο χρέος θα καταστεί περαιτέρω εξυπηρετήσιμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ