Πατάτες ογκρατέν γρήγορα και εύκολα από τα χεράκια της Ντίνα Νικολάου στο πιάτο σας

Είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για χοιρινό ψημένο στο φούρνο ή για άλλα ψητά κρέατα και πουλερικά, ψημένα σκέτα, με απλό τρόπο. Από μόνο του πάντως αυτό το πιάτο σερβίρεται άνετα σαν κύριο, μαζί με μια σαλάτα εποχής.

Υλικά:
Για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα)
40 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) + λίγο ακόμα, για το ταψί
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
3 φλιτζάνια ζεστό γάλα
200 γρ. φέτες από καπνιστό ζαμπόν (χοιρινό ή γαλοπούλας), κομμένο σε μέτριες λωρίδες
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:
Βάζω τις φέτες πατάτας σε μια λεκάνη, ρίχνω τον μισό κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου. 
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και, μόλις αρχίζει να αφρίζει, ρίχνω το κορν φλάουρ πασπαλιστά. Το ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και σταδιακά ρίχνω το ζεστό γάλα. Ανακατεύω ασταμάτητα με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτω και τον υπόλοιπο κουρκουμά και ανακατεύω καλά. Μαγειρεύω για 5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει ελαφρά, και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. 
Βουτυρώνω ένα μέτριο, ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 25 x 35 εκ. περίπου και βάζω εκεί τις φέτες πατάτας σε στρώσεις, με τρόπο ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη. Φροντίζω ώστε ανάμεσα στις στρώσεις από φέτες να βάλω τις λωρίδες του ζαμπόν, να σκορπίσω το περισσότερο από το τριμμένο τυρί και να ρίξω 2 - 3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια απλώνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ στο ταψί, καλύπτοντας τις πατάτες. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει όμορφα και να μαλακώσουν οι πατάτες. 
Σερβίρω το φαγητό αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ