Νέο κόμμα Βαρουφάκη: Με εισιτήριο 12€ στην Πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ -συμπαραστάτης ο Ασάνζ - Όλες οι λεπτομέρειες (VIDEO)

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί" είναι ο τίτλος του μανιφέστου του νέου κόμματος με το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέλει να... αλλάξει την Ευρώπη. 

Μαζί του έχει πολλά γνωστά ονόματα όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, που ήδη έγινε μέλος του DiEM25, μαζί με τον Σλαβόι Σίζεκ, τον Τζέιμς Γκάλμπρέιθ και πολλούς άλλους.

Η παρουσίαση του νέου κόμματος ή του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης όπως προτιμά να το αποκαλεί ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα γίνει στο Βερολίνο και μάλιστα στο ιστορικό θέατρο Volksbuehne στην πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ στο ανατολικό Βερολίνο, απέναντι από τα γραφεία του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά). Το Volksbuehne (Λαϊκή Σκηνή) όταν ακόμη η Γερμανία ήταν διχοτομημένη αποτελούσε επίκεντρο της πολιτιστικής αλλά και της πολιτικής ζωής του Ανατολικού Βερολίνου.

Όσοι θα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά την παρουσίαση του κινήματος "Δημοκρατία στην Ευρώπη, Κίνημα 2025" ή εν συντομία DiEM25 θα πρέπει να πληρώσουν 12€. Και όταν κάποιοι "φώναξαν" για την απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη να βάλει εισιτήριο, εκείνος τα έβαλε με τους... "άπιαστοι" δημοσιογράφους (έτσι έγραψε στο twitter) γιατί "αν δεν είχαμε εισιτήριο θα αναρωτιόντουσαν: Που βρήκαν τα χρήματα για τέτοιο θέατρο;".

 

Η παρουσίαση του DiEM25 θα ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Γερμανίας (11:00 Ελλάδας) και θα γίνουν 17 (!) ομιλίες, μετά διάλειμμα και μετά άλλες 16 (!) ομιλίες και ακόμη 16 (!) παρεμβάσεις, πριν φτάσουμε στις 20:30 για την επίσημη παρουσίαση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι εκείνος που θα παρουσιάσει τους τελευταίους ομιλητές και φυσικά θα συντονίσει τη συζήτηση.

 

Η παρουσίαση του κόμματός του έχει φυσικά προκαλέσει το ενδιαφέρον των γερμανικών και όχι μόνο ΜΜΕ. Και ο ίδιος δεν λέει ποτέ όχι σε μια συνέντευξη. Μιλώντας λοιπόν στο Neues Deutschland είπε ότι όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, το κίνημα Blockupy στη Φρανκφούρτη ήταν ο «πιο δυνατός άνεμος που φυσούσε και με έσπρωχνε μπροστά, άρα η λέξη Blockupy για μένα σημαίνει αλληλεγγύη».

Είπε επίσης ότι «το 2015 είναι ο αριθμός της κρίσης και μιας σειράς τρομερών γεγονότων, την κατάρρευση αυτού που αποκαλώ η Άνοιξη της Αθήνας, την προσφυγική κρίση και την απίστευτη εικόνα των ευρωπαϊκών κρατών να προσπαθούν να διώξουν από τα εδάφη τους τους πρόσφυγες σαν να είναι βρώμα, αυτή η ηθική αποτυχία της Ευρώπης, η κατάρρευση της Σένγκεν... αυτή εμπειρία ταρακούνησε πολλούς Ευρωπαίους».

Όλα αυτά και το ένστικτο που του έλεγε πως η Ευρώπη δεν είναι πια εκείνη που πρέπει, τον οδήγησαν στο DiEM25. «Αυτό το ένστικτο μπορεί να οδηγήσει είτε σε προοδευτικές ή οπισθοδρομικές ενέργειες, όπως το 1930 και το DiEM είναι ένα κίνημα για να μετατρέψει όλα όσα έγιναν το 2015 σε μια προοδευτική δύναμη, που θα οδηγήσουν στη δημοκρατία».
Πριν φτάσει στο Βερολίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε φροντίσει να... θυμίσει και μια στιγμή που ο ίδιος θεωρεί παράσημο. Την περίφημη χειραψία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην πρώτη τους συνάντηση όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, το διαβόητο "ουάου" και το "μόλις σκότωσες την τρόικα". Και φρόντισε τα tweets του να είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά για να τα... καταλάβουν "εχθροί" και "φίλοι".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ