Μήνυμα Στουρνάρα για αξιολόγηση & Σένγκεν - Καταστροφικές οι συνέπειες αποτυχίας για την οικονομία

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε κινδύνους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το 2016 μπορεί να είναι η απαρχή μιας νέας πορείας που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης αλλά με προϋπόθεση το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ανέφερε ότι η πρόβλεψη για ανάκαμμψη στο β'  εξάμηνο του 2016 έχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

 

Το προσφυγικό είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωπαϊκής ένωσης εάν υπάρξει θέμα με τη συνθήκη Σένγκεν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι βαριές, πρόσθεσε.

Οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι:

 

  • Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής όχι  μέσω της αύξησης φόρων το ίδιο ισχύει και για το ασφαλιστικό
  • Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
  • Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων
  • Η απόσταση για την έξοδο από την κρίση είναι μικρή θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η εμπειρία άλλων χωρών που μπήκαν μετά από μας στο μνημόνιο και έχουν βγει,  όπως το παράδειγμα της Κύπρου, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και τόνισε ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ