Άρης Σπηλιωτόπουλος: Τα περισσότερα χρήματα τα έχω βγάλει από τις αγωγές που έκανα και κέρδισα

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Γιάννη Βίτσα και στο περιοδικό ΕΓΩ.

Πώς αντιμετωπίζετε τα λάθη σας;

Ένας κουτός άνθρωπος επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη. Ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη του και ο ευφυής μαθαίνει από τα λάθη των άλλων. Προσπαθώ να μαθαίνω από τα λάθη των άλλων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τα αναπόφευκτα λάθη που κάνουμε όλοι.

Πείτε μου ένα.

Πολλές φορές είμαι περισσότερο απ’ όσο πρέπει καλοπροαίρετος με τους άλλους, ενώ θα έπρεπε να είμαι πιο συγκρατημένος ή καχύποπτος. Πιστεύω υπέρ το δέον στην καλή φύση του ανθρώπου.

Εξακολουθείτε να λειτουργείτε έτσι παρά τον πόλεμο που έχετε δεχτεί κατά καιρούς στη διάρκεια της πολιτικής σας καριέρας;

Η αλήθεια είναι ότι έχω δεχτεί μεγάλο πόλεμο. Και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό θα έπρεπε να με κάνει πολύ πιο συγκρατημένο, καχύποπτο, αποστασιοποιημένο. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ και δίνω συνεχώς ευκαιρίες στους ανθρώπους. Πιστεύω στην καλή φύση του ανθρώπου. Δεν πρεσβεύω το αντίθετο. Αυτό με κάνει να είμαι πολύ κοινωνικός, ακόμα κι όταν πολλοί από αυτούς που με προσεγγίζουν έχουν στην πραγματικότητα ως κίνητρο κάποιο κέρδος από αυτήν τη γνωριμία.

Έχετε αντιληφθεί δηλαδή ότι κάποιοι άνθρωποι που ήταν δίπλα σας ήθελαν συνειδητά να σας εκμεταλλευθούν;

Βεβαίως. Έτσι είναι η φύση της ζωής. Θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα κοιτάξουν να κερδίσουν και θα βρεθούν δίπλα σου γι’ αυτό. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ή να είσαι συνέχεια καχύποπτος ή να είσαι ανοιχτός έχοντας επίγνωση ότι μπορεί και να σε εκμεταλλευτούν. Έτσι είναι η ζωή. Προχωράς και συνεχίζεις να είσαι ο εαυτός σου.

Προχωράτε εύκολα στη ζωή σας;

Νομίζω πως ναι.

Δεν επικρατεί το συναίσθημα;

Είμαι εξαιρετικά συναισθηματικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσω το συναίσθημα να με καταβάλει. Ό,τι και αν συμβαίνει, κάνω τον απολογισμό μου, προσπαθώ να μάθω από τα πεπραγμένα και με αισιοδοξία να προχωρήσω μπροστά.

Έχετε ανά καιρούς περάσει διά πυρός και σιδήρου κυρίως από κριτική που σας ασκήθηκε από βουλευτές της δικής σας παράταξης. Έχει τύχει να περάσετε κάποιας μορφής κατάθλιψη όταν βλέπατε να διαδίδονται πράγματα που ενδεχομένως σας πρόσβαλαν;

Όχι. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, σχετικά με όσα έχουν να κάνουν με τη δημόσια πορεία μου, μπορεί κάποια να με στεναχωρούν, όμως δεν με έχουν καταβάλει. Σίγουρα δεν με έχουν εμποδίσει από το να κάνω τις επιλογές μου. Ξέρω πολύ καλά πως, όσο προχωράς, δέχεσαι πόλεμο. Ο ανταγωνισμός στο χώρο της πολιτικής είναι πολύ μεγάλος και ειδικά όταν μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν οι πολιτικές οικογένειες και τα τζάκια. Άρα είναι λογικό ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος από το πουθενά, όσο ανεβαίνει, να γίνεται αντικείμενο πολεμικής. Όταν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ικανότητά του και το μυαλό του, θα κληθεί να αντιμετωπίσει λασπολογία, συκοφαντία, υπονόμευση.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που σας έχουν κάνει;

Όταν ελλείψει επιχειρημάτων σε πολεμούν ανώνυμα στο σκοτάδι, συκοφαντώντας και διαβάλλοντας την προσωπικότητά σου, είναι ό,τι χειρότερο, γιατί επιπλέον είναι άνανδρο και δειλό. Δεν έχουν το θάρρος να έρθουν μπροστά σου, να σε αντιμετωπίσουν ή, τουλάχιστον, να μπουν σε μια λογική να αμφισβητήσουν τις ικανότητές σου, να σου χρεώσουν, π.χ., ότι δεν έχεις μυαλό, δεν διοίκησες σωστά, δεν μιλάς καλά. Αυτά όμως δεν υπάρχουν ως επιχειρήματα. Υπάρχουν μόνο ανώνυμοι κύκλοι και κατασκευασμένα γεγονότα. Προσπαθούν να σε πλήξουν με τη διαβολή. Είναι κι αυτό ένα κομμάτι μέσα στη δημόσια πορεία. Αυτό όμως που με καταβάλλει περισσότερο είναι όταν με προδίδουν άνθρωποι που έχω επιλέξει να έχουν θέση στην προσωπική μου ζωή. Πονά περισσότερο γιατί στην πρώτη περίπτωση όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού, έστω και αθέμιτου, στη δημόσια πορεία μου που εγώ επέλεξα να ακολουθήσω, στη δεύτερη περίπτωση όμως με πληγώνει περισσότερο γιατί αφορά τον ιδιωτικό μου βίο.

Πώς λειτουργείτε τότε;

Προφανώς στεναχωριέμαι.

Ζήσατε μεγάλους έρωτες;

Βεβαίως. Όταν ερωτεύομαι, είμαι όπως τα παιδιά τα Χριστούγεννα. Χαίρομαι κάθε στιγμή.

Αφήνετε το συναίσθημα να σας παρασύρει;

Προσπαθώ να ευχαριστήσω τη σύντροφό μου, να ζήσει μαζί μου στιγμές μοναδικές και ξεχωριστές, να είναι χαρούμενη. Μέσα από αυτό, γεύομαι μια πολύ ωραία διαδρομή.

Άρα είστε δοτικός;

Είμαι πολύ δοτικός μέχρι το σημείο που ο άλλος μπορεί να το εκτιμήσει και να με κάνει να αισθανθώ καλά. Όταν βλέπω ότι δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, ότι ο άλλος δεν προσφέρει και στο μυαλό του έχει μόνο τον εαυτό του, απογοητεύομαι και κάνω βήματα πίσω. Αποστασιοποιούμαι και εκεί χαλάει η σχέση. Όταν ερωτεύομαι, τα δίνω όλα. Περιμένω όμως να εκτιμηθεί αυτό για να οικοδομηθεί μια σχέση ευτυχισμένη.

Έχετε απατηθεί;

Εν γνώσει μου όχι. Σίγουρος δεν μπορείς να είσαι ποτέ.

Έχετε απατήσει;

Μία φορά, όταν όμως η σχέση είχε τελειώσει μέσα μου και απλώς έδινα αναβολή στην επίσημη λήξη της. Συνέβη όταν δεν υπήρχε ουσιαστική επικοινωνία.

Έχετε φτάσει σε άκρα για τον έρωτα;

Ποια είναι τα άκρα;

Το να είσαι συνειδητά «τυφλός». Στον έρωτα είσαι πάντα τυφλός. Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ερωτευθεί πραγματικά και δεν έχει κλάψει, δεν έχει πονέσει, δεν έχει εθελοτυφλήσει, δεν έχει εξιδανικεύσει τον άλλο. Έπειτα εκ των πραγμάτων έρχεται η μεγάλη απογοήτευση και αναρωτιέσαι πού ήσουν τόσο καιρό. Προφανώς, όταν είσαι ερωτευμένος, σου φαίνονται όλα μαγικά, τέλεια. Εκεί πραγματικά υπάρχει ένα πέπλο μύθου που τη σύντροφό σου τη βλέπεις σαν νεράιδα.

Έχετε φτάσει ποτέ ένα βήμα πριν από το γάμο;

Δύο-τρεις φορές.

Γιατί δεν το κάνατε;

Την πρώτη φορά πίστευα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήθελα να δώσω προτεραιότητα στην πολιτική και τις υπόλοιπες δύο φορές ήταν θέμα συγκυρίας. Δεν βοήθησε να προχωρήσω. Τη στιγμή που ήμουν έτοιμος χαλούσε η σχέση.

Έχει τύχει να χωρίσετε δύο μήνες πριν από το γάμο;

Απλά έχει τύχει σε μια πορεία που όλα έδειχναν ότι οδηγεί στο γάμο, ξαφνικά τελείωνε η σχέση.

Διάβασα ότι με την προηγούμενη σχέση σας είστε και πάλι μαζί. Ισχύει;

Όχι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Πολλές φορές τα media μας έχουν χωρίσει και μας τα έχουν ξαναφτιάξει άλλες τόσες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χωρίσατε ποτέ;

Όχι, έχουμε χωρίσει. Απλά σύμφωνα με τα περιοδικά, αυτό έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν. Προφανώς θεωρούν ότι όταν δεν είσαι πια με έναν άνθρωπο ερωτικά, δεν μπορείς να διατηρείς μια φιλική ή μια κοινωνική επαφή μαζί του και ερμηνεύουν με αυτήν τη λογική κάθε συνάντησή σας ως επανεκκίνηση της σχέσης σας.

Είναι πολύ όμορφο το ότι διατηρείτε καλές σχέσεις με τις πρώην συντρόφους σας.

Είναι επιλογή μου να διατηρώ καλές σχέσεις με κάθε άνθρωπο που υπήρξε στη ζωή μου και έχουμε μοιραστεί ένα κοινό κομμάτι της προσωπικής μας πορείας. Αν διαγράψω αυτό το άτομο οριστικά από τη ζωή μου, είναι στην πραγματικότητα σαν να διαγράφω τον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν μας. Έχει περάσει στη συνείδησή μας, έχει καταγραφεί, έχει τη δική του δυναμική, δεν σβήνεται και δεν διαγράφεται.

Έχετε ζήσει ποτέ έρωτα χωρίς ανταπόκριση;

Ναι.

Για πόσο καιρό;

Πολλές φορές ακόμα και όταν μια σχέση έχει πια τελειώσει, αυτό δεν σημαίνει ότι παύεις να αγαπάς τον άνθρωπο που ήσασταν μαζί, δεν σταματάς να έχεις συναισθήματα γι’ αυτόν.

Προκαλεί πόνο αυτή η κατάσταση;

Προφανώς, όταν η αγάπη σου δεν έχει ανταπόκριση, αυτό σου προκαλεί πόνο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να το βιώσεις και οφείλεις πάντα να σέβεσαι τις επιλογές του άλλου.

Προσπαθήσατε ποτέ να αλλάξετε πράγματα στον εαυτό σας προκειμένου να σας δει ερωτικά η κοπέλα που σας ενδιέφερε;

Για να μπορέσει μια σχέση να λειτουργήσει και να εξελιχθεί καλά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να συζητάς με τον άνθρωπό σου.

Είστε σε σχέση σήμερα;

Όχι.

Δεν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά; Δεν έχει χτυπήσει το λεγόμενο καμπανάκι;

Δεν έχει χτυπήσει κανένα βιολογικό ρολόι ή καμπανάκι ούτε ξέρω αν θα χτυπήσει και ποτέ. Δεν λειτουργώ με τη λογική τού «θέλω ένα παιδί». Πιστεύω ότι το παιδί είναι το αποτέλεσμα μιας όμορφης και ισορροπημένης σχέσης. Προτεραιότητά μου είναι η συντροφικότητα. Εάν αγαπήσω ουσιαστικά τη σύντροφό μου, σίγουρα θα θελήσω να υπάρχει ένα κομμάτι αυτής της σχέσης στο παρόν και στο μέλλον. Εκεί έρχεται το παιδί ως φυσικό επακόλουθο, για να σφραγίσει τη συντροφικότητα και την αγάπη. Βλέπω το παιδί ως προϊόν μιας μεγάλης αγάπης. Όταν αισθανθώ ότι έχω βρει τη μία και μοναδική γυναίκα στη ζωή μου, θα θελήσω αυτή να γίνει και η μητέρα του παιδιού μου.

Ποια είναι η θέση σας για το σύμφωνο συμβίωσης;

Εγώ σε αυτά τα ζητήματα είμαι ξεκάθαρος. Μου είναι αδιάφορη η ερωτική επιλογή του οποιουδήποτε συνανθρώπου μου. Το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του είναι προσωπική του υπόθεση και δεν με αφορά. Όπως αντιλαμβάνεστε επομένως, είμαι απόλυτα θετικός με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τώρα αν πρέπει να πάμε το θέμα ένα βήμα παραπέρα και να συζητήσουμε τη δυνατότητα υιοθεσίας που πρέπει να έχουν ή όχι αυτού του τύπου οι οικογένειες, εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια πιο ουσιαστική διχογνωμία. Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εφόσον έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σε ένα παιδί όσα χρειάζεται για να μεγαλώσει φυσιολογικά και καλά, γιατί όχι; Αλλά από την άλλη δεν είμαστε εμείς οι κατάλληλοι για να κρίνουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ειδικοί, παιδοψυχολόγοι, μια ολόκληρη καταρτισμένη επιστημονική κοινότητα που πρέπει να συζητήσει πάρα πολύ καλά και ουσιαστικά αυτό το θέμα και να εξετάσει, εν πάση περιπτώσει, αν το παιδί θα βγει ωφελημένο ή όχι από μια τέτοια ρύθμιση.

Έχετε βιώσει ποτέ bullying;

Πολιτικό bullying, με τη μορφή που ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Στη δημόσια ζωή μου ήταν όταν έπρεπε να παραιτηθώ από βουλευτής, ενώ, όπως γνωρίζετε, εκλεγόμουν συνεχώς και με πολύ καλή σειρά, για να θέσω υποψηφιότητα στο Δήμο της Αθήνας. Επίσης μια πολύ δύσκολη απόφαση που κλήθηκα να πάρω ήταν όταν μου ζητήθηκε να είμαι ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Προβληματίστηκα πολύ τότε και τελικά συνειδητοποίησα ότι εκείνη την περίοδο έπρεπε να στηρίξω μια Ν.Δ. που δεν πίστευα. Θα έπρεπε να κάνω κριτική στο ίδιο μου το κόμμα όντας υποψήφιός του σε προεκλογική περίοδο. Υπονομευτής όμως δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι ούτε ανειλικρινής. Έτσι πήρα την πιο δύσκολη απόφαση να μη θέσω υποψηφιότητα και να κρατήσω μια απόσταση. Όταν η πολιτική είναι επιλογή σου, και μάλιστα από μικρό παιδί, αυτό σε πονά. Προσωπικά δεν ξέρω πολλούς πολιτικούς που να αποσύρθηκαν εκουσίως και απόλυτα συνειδητοποιημένα ξαφνικά από την πολιτική, ειδικά σε τόσο μικρή για το χώρο μας ηλικία, για λόγους ηθικούς, ιδεολογικούς, συνειδησιακούς, επειδή δεν μπορούσαν να πουν ψέματα. Είναι μια δύσκολη απόφαση. Αλλάζουν όλα τα δεδομένα σου. Μπαίνεις στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπεις ανθρώπους που ήταν κοντά σου να χάνονται, αλλά πιστεύω πως όταν κάποιος είναι συνειδητοποιημένος και τα έχει καλά με τον εαυτό του, ξέρει εκ των προτέρων και συνυπολογίζει τις συνέπειες των επιλογών του. Και άνθρωποι θα χαθούν γύρω σου, και άλλοι θα πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα πλέον να κερδίσουν από εσένα και θα απομακρυνθούν, και το τηλέφωνο θα χτυπάει λιγότερο. Δεν τα θεωρώ όλα αυτά μειονεκτήματα, αλλά τα κατατάσσω στα πλεονεκτήματα, καθώς πήρα τις αποστάσεις μου και ζω μια εσωτερική γαλήνη, έκανα ειρήνη με τον εαυτό μου και του έδωσα χρόνο να επαναπροσδιοριστεί πολιτικά, ιδεολογικά και σε προσωπικό επίπεδο. Πήρα χρόνο να σκεφτώ και έκανα τη δική μου επανεκκίνηση.

Βγάλατε χρήματα από την πολιτική;

Έμμεσα, με την έννοια ότι τα περισσότερα χρήματα τα έχω βγάλει από τις αγωγές που έκανα –και κέρδισα– σε όσους έγραψαν ή είπαν διάφορα αναληθή για εμένα. Και καθώς ήμουν της άποψης ότι εφόσον η δική μου προσωπικότητα ζημιωνόταν από τις διάφορες κακοήθειες και εγώ έπρεπε να υποστώ όλη αυτή την κατάσταση, ό,τι υλικό αποκόμισα από την τελική μου δικαίωση δεν είχα κανένα λόγο να το κάνω δωρεά σε κανέναν. Το έκανα δωρεά στον εαυτό μου. Και δεν κορόιδεψα ποτέ, δεν είπα «ό,τι κερδίσω θα τα καταθέσω υπέρ αυτού του ιδρύματος ή του άλλου». Είπα «ό,τι κερδίσω θα το κρατήσω» και αυτό έκανα. Από τη βουλευτική αποζημίωση δεν σου μένουν πολλά, από τις αγωγές όμως έμειναν.

Πόση είναι η βουλευτική αποζημίωση;

Λίγο λιγότερα από 6.000 ευρώ, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι ένας βουλευτής διαχειρίζεται το γραφείο του μόνος του, έχει υπαλλήλους, έξοδα παράστασης και αν μάλιστα είναι της περιφέρειας πρέπει να διατηρεί δύο γραφεία, δεν είναι πολλά αν δεν υπάρχει και μια οικογένεια πίσω. Εγώ έχω να συντηρήσω μόνο τον εαυτό μου. Και είμαι μια χαρά.

Είστε 49 ετών και η αλήθεια είναι ότι δείχνετε πολύ νεότερος. Ποιο είναι το μυστικό σας;

Η διάθεση για ζωή. Αν έχεις διάθεση για ζωή, είσαι ένας χαρούμενος και καλοπροαίρετος άνθρωπος, προσέχεις τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι, έχεις κατακτήσει την ευεξία και αυτό φυσικά ακτινοβολεί στην εμφάνισή σου.

Τι σας λείπει πια;

Πολλά! Όσα θυσιάστηκαν στη μέχρι τώρα πορεία. Περισσότερος χρόνος για να αφιερώσω στις επιλογές μου, οι φίλοι και η συντροφικότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ