Η Αργυρώ προτείνει για το αποψινό εορταστικό δείπνο ψαρονέφρι με μανιτάρια κρασί και πουρέ πατάτας

Ένα πολύ γευστικό, χορταστικό και εύκολο πιάτο για να εντυπωσιάσετε τον αγαπημένο σας.

Υλικά συνταγής

500 γρ. ψαρονέφρι ( κομμένο σε 4 φέτες χοντρές μενταγιόν)
300γρ. μανιτάρια σε φέτες (φρέσκα)
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σπασμένησκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. κοκκινο κρασί
1 φλ. ζωμός βοδινού ή κότας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κλαδάκι θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτιμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ
2 μεγάλα καρότα
5 πατάτες
2 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό πράσο ψιλοκομένο
1/3 φλ. κρέμα γάλακτος llight
1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια να πιουν τα υγρά τους. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Το βγάζουμε στην πιατέλα. Βάζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε να μαραθεί το κρεμμύδι. Αφαιρούμε το σκόρδο. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό η σάλτσα. Ξαναβάζουμε το κρέας και τα μανιτάρια στη σάλτσα, καθώς και όλα τα υγρά τους και τα βράζουμε για 6'-7' λεπτά σε μέτρια φωτιά για να πυκνώσει η σάλτσα και να δέσει καλά. Σερβίρουμε με πουρέ καρότο - πατάτα-πράσο: τον στρώνουμε κάτω και από πάνω βάζουμε το κρέας με τα μανιτάρια και τη σάλτσα.
Για τον πουρέ:
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε καρέ. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Καλύπτουμε με νερό, σκεπάζουμε και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30' να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το πράσο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5- 6' να μαλακώσει. Λιώνουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μήλο μπαχαρικών. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος light, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε ζεστό τον πουρέ.

Mερίδες: 2
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Who is Who


Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ