Top Woman η Jo Malone: Δημιούργησε αυτοκρατορία αρωμάτων, νίκησε τον καρκίνο -Στα 15 άφησε το σχολείο!!

Η Jo Malone, η γυναίκα που το όνομά της έχει γίνει ταυτόσημο παγκοσμίως με τα καλόγουστα αρώματα μιλάει για τη μάχη της να κερδίσει την ζωή της. «Ο καρκίνος άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζω τη ζωή» δηλώνει η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Independent.

Στα 52 της, η Malone έχει αφήσει πίσω της τρεις δεκαετίες εκπληκτικών επιχειρηματικών επιτευγμάτων, αλλά και δυσκολιών και ατενίζει με αισιοδοξία και σοφία το μέλλον.

 

Μετά τις μαύρες μέρες που έζησε, η νέα επιχειρηματική προσπάθειά της με την σειρά αρωμάτων Jo Loves, την φέρνει ξανά στο προσκήνιο της βιομηχανίας της ομορφιάς, αναφέρει η huffingtonpost.co.uk.

Αγώνας για τη ζωή από τα 15 της

«Μεγάλωσα σε ένα μικρό διώροφο σπίτι στο Bexleyheath» θυμάται η ίδια. «Ο πατέρας μου ήταν ένας πανέξυπνος καλλιτέχνης. Τον βοηθούσα να πουλάει τα έργα του. Επίσης ήταν μέλος του Κυκλου των Μάγων και εγώ ήμουν η βοηθός του στα ταχυδακτυλουργικά. Για κατοικίδιο είχαμε ένα λευκό περιστέρι με κομμένα φτερά που του άρεσε να κάθεται στο ώμο μου όταν γύριζα σπίτι από το σχολείο. Μέσα στο σπίτι κυκλοφορούσαν παντού λευκά κουνέλια.»

Η μητέρα της, αισθητικός, υπέστη εγκεφαλικό και η Jo Malone αναγκάστηκε στα 15 της να σταματήσει το σχολείο για να την φροντίσει. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αρώματα. Πρώτη της πελάτισσα ήταν η κόμισσα Lubatti, μια γυναίκα για την οποία η μητέρα της δουλευε πολλά χρόνια πριν. Η οικογένεια Lubatti θέλησαν αν στηρίξουν την μικρή Jo και αγόραζαν τα αρωματικά λάδια που έφτιαχνε στην κουζίνα του σπιτιού της.

Σύντομα η επιχείρησή της έγινε «όνομα» και μια άκρως επιτυχημένη επιχείρηση. Δεν άργησε να φανεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την Estée Lauder για εξαγορά της εταιρίας.
Η Malone είναι δυσλεκτική και σπανίως αποτυπώνει στο χαρτί τις σκέψεις της. Το ίδιο έκανε και με τα αρώματά της. Οταν, μετά την εξαγορά από την Estée Lauder, οι χημικοί της πολυεθνικής της ζήτησαν τις φόρμουλες των αρωμάτων και των κεριών της εκείνη δεν ειχε τίποτε να τους δώσει. Οταν την ρωτούσαν πόσες σταγόνες βάζει από κάθε συστατικό άρωμα, εκείνη τους απαντούσε: «Δεν ξέρω. Σταματάω να προσθέτω μέχρι να μυρίζει σωστά».

Η Jo στα 35 της έμεινε στην εταιρία ως διευθύντρια δημιουργικού και ουσιαστικά υπάλληλος της Estée Lauder. Τότε ο καρκίνος μπήκε στην ζωή της Jo.

 

Πάντα έλεγε ότι μπορεί να μυρίσει τα πάντα. Από το νερό που τρέχει μέσα στον σωλήνα, έως το κρυολόγημα του άνδρα της. Οταν άρχισε τις χημειοθεραπείες, δεν φοβήθηκε μην χάσει την δυνατότητά της να μυρίζει τα πάντα. Το μόνο που την ένοιαζε ήταν να επιβιώσει: «Ζουσα στη Νέα Υόρκη και εφτιαχνα κεριά με άρωμα βασιλικού. Μου αρέσει το άρωμα του βασιλικού. Το ερωτεύτηκα. (...) Η χημειοθεραπεία, σου παίρνει πολλά πράγματα. Εμένα μου τα έδωσε όλα πίσω, εκτός από τις βλεφαρίδες μου. Η όσφρηση μου όμως επέστρεψε ακόμη πιο ισχυρή».

Η πίστη της στη ζωή έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν αρρώστησε και ο σύζυγός της ο Γκάρι. «Την εποχή που έκανα χημειοθεραπεία, υπήρξε μια εβδομάδα που νόμιζα ότι θα πεθάνω. Οταν καθόμουν δίπλα στον άντρα μου που νόμιζα ότι θα πεθάνει, η πίστη μου με κρατούσε όρθια».

 

Η νέα αρχή

Μετά από 12 μήνες εξαντλητικής και οδυνηρής χημειοθεραπείας η μάγισσα των αρωμάτων θέλησε όχι μόνο να ζήσει, αλλά και να δώσει νέο νόημα στη ζωή της. Ετσι, αποφάσισε να εγκαταλείψει την εταιρία που έφερε το όνομά της. «Είχα αποκοπεί από την δουλειά μου. Την έβλεπα ως απλά μια δουλειά. Δεν είχα αισθανθεί έτσι ποτέ στο παρελθόν».

Ο φόβος της ότι ο καρκίνος θα επιστρέψει σύντομα δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημά της. Στο συμβόλαιο με την Estée Lauder υπήρχε ο όρος ότι αν αποφάσιζε να εγκαταλείψει την επιχείρηση, θα έπρεπε για 5 χρόνια να μην αναλάβει καμία άλλη δραστηριότητα. «Το μυαλό μου ήταν γεμάτο με δημιουργικά σχέδια και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε». λέει η ίδια. 

Το 2011 ο περιοριστικός όρος του συμβολαίου έπαψε να ισχύει και η Jo Malone στρώθηκε στην σκληρή δουλειά. Ίδρυσε την νέα εταιρία της, την Jo Loves και κέρδισε μια νέα ζωή.   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ