Επανάσταση για τις ασθένειες της όρασης: Έρχονται φακοί επαφής με «βιονική» δύναμη

Σε δημοσίευμά του, το TheNextWeb, παρουσίασε ένα πραγματικά θαυμαστό επίτευγμα της επιστήμης που, αν και μοιάζει να βγαίνει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όταν θα εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα πρόκειται να ανακουφίσει εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες της όρασης, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.  

Πρόκειται για ένα ζεύγος ενισχυμένων φακών επαφής που με ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών του χρήστη θα προσφέρουν τηλεσκοπική όραση, με τη βοήθεια ενός ζεύγους "έξυπνων" γυαλιών, εξελίσσοντας μια αντίστοιχη ιδέα που είχε παρουσιαστεί το 2013. Όπως αναφέρει η ομαδική έκθεση των επιστημόνων από το Πολυτεχνείο της Λωζάννης, το Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ και αρκετών επιστημονικών τμημάτων εταιρειών που συμμετέχουν στο εγχείρημα, ο κάθε φακος, πάχους 1,55 χιλιοστών και επιφάνειας λίγο μεγαλύτερης από έναν κανονικό φακό επαφής, περιέχει ένα μικροσκοπικό κατοπτρικό τηλεσκόπιο.

"Οι καθρέφτες έχουν τη δυνατότητα να αντανακλούν το φώς εσωτερικά μεγεθύνοντας έτσι τα αντικείμενα, ώστε ο χρήστης να μοιάζει σαν να βλέπει μέσα από κιάλια χαμηλής μεγέθυνσης".   Το επίτευγμα, που έχει λάβει μερική χρηματοδότηση και από το επιστημονικό τμήμα του αμερικανικού στρατού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα πεδία των μαχών προσφέροντας τηλεσκοπική όραση στους στρατιώτες, αλλά μόλις ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες και είναι σε θέση να κυκλοφορήσει σε ευρεία κλίμακα, θα προσφέρει μια σημαντική βοήθεια σε όσους πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λόγω ηλικίας. Πληθυσμός που υπολογίζεται σε 245 εκ. παγκοσμίως

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ