Άρθρο - ύμνος: 15 λόγοι για τους οποίους ο πλανήτης χρωστά την ευτυχία του στην Ελλάδα

Ελλάδα, η γη των ηλιόλουστων αρχαίων μνημείων, των παραθαλάσσιων λοφίσκων με τα ολόλευκα σπιτάκια με τα μπλε παραθυρόφυλλα και τα καταγάλανα νερά. 

Και μετά είναι και το φαγητό. Κρεμώδες τζατζίκι, αλατισμένη φέτα, μέλι, ντολμαδάκια και γιαούρτι, που τα κατεβάζεις με ένα κρύο ποτήρι ελληνικής μπίρας».

Με αυτή την πρόταση η Μάρθα Ντε Λέισι ξεκινά το άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στο οποίο απαριθμεί τους 15 λόγους για τους οποίους ο πλανήτης χρωστά την ευτυχία του στην Ελλάδα, οι οποίοι αρκούν, όπως υποστηρίζει για να κλείσουν όλοι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Κεφαλονιά.

Ιδού τι γράφει για την Ελλάδα, συγκρίνοντάς την κυρίως με το Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Το παραδεισένιο κλίμα 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο παλεύουμε για να θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που φύγαμε από το σπίτι χωρίς να έχουμε ντυθεί “κρεμμύδι” και να έχουμε πάρει μαζί τρία κολάν, έξι μπλουζάκια, εννιά τζιν, τρεις φόρμες του σκι και 45 μάλλινα σκουφιά. Ο κόσμος στην Ελλάδα παίζει να μην έχει καν παλτό (εντάξει, εδώ είναι λίγο υπερβολική). Με τα γλυκά μεσογειακά καλοκαίρια, τους υπέροχα ήπιους χειμώνες, με σχεδόν καμία βροχή από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί οι Έλληνες δείχνουν πάντα τόσο φρέσκοι στο πρόσωπο και έχουν τόσο καθαρό δέρμα.

  • Τα αφοπλιστικά όμορφα νησιά

Νομίζετε ότι ξέρετε όλα τα ελληνικά νησιά; Ξανασκεφτείτε το, προτρέπει τους βρετανούς αναγνώστες η αρθρογράφος. Η Ελλάδα έχει περίπου 6.000 νησιά από τα οποία μόνο τα 227 κατοικούνται, αλλά εξακολουθεί ακόμη να σου προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για διακοπές. Κάθε νησί έχει τη δική του υπέροχη, μοναδική προσωπικότητα, προσφέροντας στους τουρίστες την επιλογή να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα ιδανικό για οικογενειακές διακοπές νησί, όπως η Κέρκυρα, σε ένα παράδεισο για μια ρομαντική απόδραση, όπως η Σαντορίνη, σε έναν γαστρονομικό παράδεισο, όπως η Κρήτη, ή σε ένα εντελώς ήρεμο και ήσυχο νησί μακριά από όλους και όλα, όπως η Σκύρος. Αλλά όποιο νησί κι αν διαλέξετε, είναι εγγυημένο ότι θα κολυμπήσετε σε κρυφές σπηλιές και παρθένες παραλίες, ότι θα συναντήσετε μοναδική φιλοξενία και ένα τραπέζι για δείπνο γεμάτο από φρέσκα θαλασσινά εδέσματα, καλομαγειρεμένο αρνί, πιτο-λιχουδιές με χειροποίητο φύλλο και λευκό κρασί. «Γεια μας»!

  • Οι ελιές

Χάρη στο τέλειο κλίμα, τα ελαιόδεντρα ανθούν στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 143 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στη χώρα, καθιστώντας την σε έναν τεράστιο εξαγωγέα ελιών και ελαιολάδου, αυτού του πεντανόστιμου προϊόντος που ο Όμηρος το περιέγραψε ως «υγρό χρυσό».

 

  • Οι πανέμορφοι άνθρωποι

Οι Έλληνες άνδρες είναι σκληρά σέξι, οι Ελληνίδες δυνατές και θελκτικές, γράφει η Βρετανή δημοσιογράφος. Οι Έλληνες είναι ο ορισμός της ομορφιάς, υποστηρίζει και παραθέτει τα εξής παραδείγματα: Ο Σάκης Ρουβάς και η Άννα Βίσση είναι οι λαμπεροί άγγελοι της εγχώριας μουσικής σκηνής, αλλά εκτός από αυτούς, η ελληνική ομορφιά έχει περάσει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου οι σταρ του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένων της Τζένιφερ Άνιστον, του Μπίλι Ζέιν, της Τίνας Φέι και του Κώστα Μάντιλορ φέρουν κάτι στη χρυσή τους εμφάνιση από την ελληνική τους κληρονομιά.

Όμως, η ομορφιά τους δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική τους εμφάνιση. Κανένας δεν ξέρει να κάνει καλύτερα ντιπ από τους Έλληνες, όπως το δυνατό τζατζίκι, τη νόστιμη ταραμοσαλάτα, τη μαυρισμένη μελιτζανοσαλάτα, τη σκορδαλιά (με την πατάτα), τη σος φέτας…

 

  • Οι αρχαίοι

Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Σωκράτης, Ιπποκράτης, Αρχιμήδης, Πυθαγόρας. Όταν μιλάμε για επιστήμονες κι εμπνευσμένους ηγέτες, η αρχαία Ελλάδα ήξερε πραγματικά τι έκανε και τους χρωστάμε πολλά. Φιλοσοφία, γεωμετρία, αστρονομία, βοτανολογία, μυθολογία, αρχιτεκτονική, χαρτογραφία, οι Ολυμπιακοί αγώνες, ακόμα και το ξυπνητήρι είναι μόνο μερικά από αυτά που πρωτοαναπτύχθηκαν από τους Αρχαίους Έλληνες. Ακόμα, αυτοί οι άνθρωποι ανέπτυξαν μέχρι και τη Δημοκρατία και χωρίς αυτήν θα ήμασταν σε αφασία.

  • Η όρεξή τους για πάρτι

Σπάνε πιάτα σε πληθωρικές γαμήλιες τελετές. Πίνουν σφηνάκια ούζου επειδή είναι απλά Τετάρτη. Χορεύουν πάνω στα τραπέζια πολύ πιο μετά, αφότου αυτοί οι κατακόκκινοι από τον ήλιο Βρετανοί τουρίστες έχουν ήδη πάει για ύπνο. Αυτοί οι Έλληνες ξέρουν από πάρτι.

  • Το μέλι που πάει παντού

Το μέλι στα βρετανικά επιδόρπια θεωρείται κάπως εκκεντρικό. Περιστασιακά το αλείφουμε στις τηγανίτες μας, ή βουτάμε σε αυτό τσιπ σοκολάτας, γράφει η συντάκτρια της Daily Mail. Όμως, μόλις πατήσετε το πόδι σας στην Αθήνα, θα βρείτε κιλά από αυτό για να το περιχύσετε σε κάθε τι το φαγώσιμο. Σε κέικ, μπισκότα, λουκουμάδες, ελληνικό γιαούρτι, σε τυρί. Να μαρινάρετε κοτόπουλο, και να συνοδεύσετε φρούτα και καρπούς και φυσικά στον θεϊκά τραγανό μπακλαβά.

  • Τα αρχαία μνημεία

Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας στην Αθήνα, η Κάμειρος στη Ρόδο, ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, η Κνωσός στην Κρήτη. Αυτοί οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν πολλή δουλειά… και η εκπληκτική τους αρχιτεκτονική παραγωγή είναι αρκετή για να κάνει το Στόουνχετζ να μοιάζει λίγο… βαρετό, υποστηρίζει η Μάρθα ντε Λέισι.

  • Τα απίστευτα νόστιμα γλυκά και πίτες

Από τον βουτυράτο με τις πολλές στρώσεις φύλλων μπακλαβά μέχρι τη σπανακόπιτα (αυτή με το τυρί), τα ελληνικά γλυκά και οι πίτες είναι ένα πράγμα που πρέπει ο καθένας να γευτεί. Και μπορεί όλοι μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε φύλλο, αλλά έχουμε θεαματικά αποτύχει, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες σεφ είναι λίγο μάγοι.

  • Ο γύρος, ο βασιλιάς του κρέατος

Οποιοσδήποτε έχει πάει για διακοπές στην Ελλάδα γνωρίζει τι εστί γύρος. Αν δεν τον έχετε γευτεί, πρέπει οπωσδήποτε να τον δοκιμάσετε, προτρέπει τους Βρετανούς αναγνώστες. Παραδοσιακά σερβίρεται μέσα σε ελληνική πίτα με ντομάτα και τζατζίκι.

  • Ο πολιτισμός, και ο αρχαίος και ο σύγχρονος

Η Ελλάδα έχει συμβάλει τα μέγιστα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ενδεικτικά παραδείγματα ελληνικών έργων, αλλά και αυτών που έχουν επηρεαστεί από την Ελλάδα: Οδύσσεια του Ομήρου, οι Μύθοι του Αισώπου, ο Κυνόδοντας, οι τραγικοκωμωδίες του Γούντι Άλεν, το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, Before Midnight και το κυριότερο, το τραγούδι της Μέριλ Στριπ στην κινηματογραφική μεταφορά του «Mamma Mia!».

  • Η χωριάτικη σαλάτα

Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε. Όταν οι Έλληνες φτιάχνουν σαλάτα, η συνταγή τους μένει στα βασικά: αγγούρι, τομάτα, κρεμμύδι, φέτα, ελιές, ελαιόλαδο. Νοστιμότατη απλά.

  • Το τυρί

Το τυρί στην Ελλάδα είναι μεγάλη υπόθεση. Τόσο μεγάλη που είχαν έναν Θεό για να το φτιάχνει. Τον Απόλλωνα. Και από ό,τι βλέπουμε, έκανε μια χαρά δουλειά, εκτιμά η Ντε Λέισι. Η φέτα είναι η πιο διάσημη όλων των τυριών στην Ελλάδα.  Άλλα νόστιμα τυριά είναι το γαλοτύρι, το λαδοτύρι και η μυζήθρα.

 

Σημείωση: Το άρθρο της Μάρθα Ντε Λέισι ήταν χορηγία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl στη Βρετανία, όμως και πάλι αποτελεί, μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ