Άδωνι μήπως πρέπει να επανενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ, η Oncotype Dx εξέταση για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού; Απάντηση άμεση για εκατοντάδες γυναίκες

Με την ανάληψη των καθηκόντων, του νέου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ζητά την επανένταξη της κρίσιμης εξέτασης Oncotype DX στον ΕΟΠΠΥ από τον νέο Υπουργό Υγείας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων, του νέου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ζητά την επανένταξη της κρίσιμης εξέτασης Oncotype DX στον ΕΟΠΠΥ από τον νέο Υπουργό Υγείας.



O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» καταγγέλλει την ανάκληση έγκρισης χορήγησης της δοκιμασίας Oncotype Dx, η οποία αποφασίστηκε στις 10/5/2013 από τον πρώην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στις 14/6/2012 υπήρξε θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας μέσω της Ογκολογικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ και με Υπουργική Απόφαση, η οποία ακολουθήθηκε από Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ στις 07/2/2013.
Η εξέταση Oncotype Dx:
Η γονιδιακή ανάλυση OncotypeDX είναι μια εξέταση που αφορά στις γυναίκες με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικούς λεμφαδένες. Η εξέταση αυτή είναι μέρος των διεθνών οδηγιών στην ογκολογία. Οι φορείς που θέτουν τα guidelines αυτά είναι το NCCN (National Comprehensive Cancer Network) που αποτελεί και τον διεθνή φορέα οδηγιών στην Ογκολογία, αλλά και ο Αμερικανικός φορέας (ASCO – American Society of Clinical Oncology). Πρόσφατα η εξέταση OncotypeDX εντάχθηκε και στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες του St. Gallen και του ESMO για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνου (ορμονοευαίσθητες). Οι πληροφορίες που λαμβάνει ο κλινικός ιατρός από την εξέταση είναι πολύ χρήσιμες τόσο για την ασθενή όσο και για το ΕΣΥ. Η εξέταση ποσοτικοποιεί την πιθανότητα μετάστασης και το όφελος από την χημειοθεραπεία. Πολλές γυναίκες (περίπου 50%) δεν θα χρειαστούν χημειοθεραπεία και χωρίς την συγκεκριμένη εξέταση θα έκαναν άσκοπα χημειοθεραπεία χωρίς να έχουν κανένα απολύτως όφελος.

Οικονομικό όφελος του ΕΣΥ:
Το οικονομικό όφελος που θα έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Ταμεία έχει υπολογιστεί μέσω της υγεοοικονομικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται το κόστος των φαρμάκων για τη διαχείριση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας το οποίο είναι τεράστιο με συνέπεια να εκσφενδονίζει το ποσό που εξοικονομούν τα ταμεία με τη χρήση της εξέτασης στα ύψη.

Το OncotypeDX είναι μια εξέταση που ωφελεί τις ασθενείς αποτρέποντάς τες από το να κάνουν άσκοπα χημειοθεραπεία αλλά ωφελεί και τα ταμεία επιτρέποντάς τους να εξοικονομούν πολλά χρήματα που θα ξόδευαν άσκοπα σε χημειοθεραπείες που δεν θα ωφελούσαν αλλά μόνο βλαβερές θα μπορούσαν να είναι.

Διεκδικούμε για τις ασθενείς με καρκίνο μαστού την άμεση επίλυση του προβλήματος καθώς αυτή η ανάκληση ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και δυσκολίες (εφαρμογή άσκοπης χημειοθεραπείας ή μη κάλυψη ασθενών που χρειάζονται χημειοθεραπεία) στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Βάση της ανάκλησης, οι ασθενείς αναγκάζονται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους, χωρίς να το χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις ή αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι την εξέταση Oncotype Dx.


Δείτε εδώ τα έγγραφα με την υπουργική απόφαση και την επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Σύλλογου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ