Ηλιακό ρομποτικό σκάφος φοιτητών διαπλέει τον Ατλαντικό για πρώτη φορά (βίντεο )

Μπορεί ένα ακυβέρνητο «καγιάκ» να διασχίσει από μόνο του τον Ατλαντικό με τη βοήθεια όχι των ανέμων, αλλά... του ήλιου; Η απάντηση θα δοθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη το Scout, ένα αυτόνομο ηλιακό σκάφος που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια απέπλευσε από το Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών με προορισμό την Ισπανία

Μπορεί ένα ακυβέρνητο «καγιάκ» να διασχίσει από μόνο του τον Ατλαντικό με τη βοήθεια όχι των ανέμων, αλλά... του ήλιου; Η απάντηση θα δοθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη το Scout, ένα αυτόνομο ηλιακό σκάφος που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια απέπλευσε από το Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών με προορισμό την Ισπανία, σύμφωνα με το naftemporiki.gr.



Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα τεσσάρων αμερικανών και ισπανών φοιτητών, οι οποίοι ανέπτυσσαν επί τρία χρόνια το Scout, να το στείλουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η πρώτη απόπειρα έγινε στα τέλη Ιουνίου, από το Τίβερτον του Ρόουντ Άιλαντ. Η ομάδα προτίμησε τελικά να αποσύρει το σκάφος από τη θάλασσα καθώς στην περιοχή επικρατούσε συννεφιά, η οποία θα απέτρεπε τη φόρτιση της μπαταρίας, αλλά και ισχυροί άνεμοι.



Το ρομποτικό σκάφος έχει μήκος τεσσάρων μέτρων και το ελαφρύ κέλυφός του είναι καλυμμένο από ανθρακόνημα και Kevlar που το καθιστούν ανθεκτικότερο. Λειτουργεί με τη βοήθεια μικροελεγκτών, ενώ είναι εξοπλισμένο με σύστημα GPS και μια ψηφιακή πυξίδα. Τέσσερα ηλιακά πάνελ φορτίζουν τις μπαταρίες του, οι οποίες του επιτρέπουν να κινείται για τουλάχιστον 25 ώρες μέχρι την επόμενη φόρτιση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρεί να στείλει αυτόνομο σκάφος από τη μία άκρη του Ατλαντικού στην άλλη. Πέρυσι, φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Άμπεριστγουιθ, στην Ουαλία, προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο με το σκάφος Pinta, το οποίο ωστόσο «χάθηκε» έχοντας διανύσει 650 χιλιόμετρα στη θάλασσα.



Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Scout είχε καλύψει μόλις 160 από τα περίπου 5.500 χιλιόμετρα μέχρι τη νότια Ισπανία, ωστόσο βρισκόταν εκτός της προδιαγεγραμμένης πορείας του, όπως παραδέχονταν και οι εμπνευστές του στη σελίδα του σκάφους στο Facebook, χωρίς να χάνουν την ελπίδα τους.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ