Αποκλ. "Και τώρα πως χάνω τα κιλά του Πάσχα"; "Σοφά" απαντά ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας

​Όπως με κάθε μεγάλη γιορτή, έτσι και με το Πάσχα έρχεται μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κιλών που γράφει η ζυγαριά μας.

 Είναι φυσιολογικό, αφού όλοι τρώμε παραπάνω αυτές τις μέρες. Το Πάσχα όμως έφυγε. Και το θέμα είναι να φύγουν μαζί και τα κιλά του.

* Χρειάζεται δίαιτα για να το κάνουμε αυτό?

Και ναι και όχι. Η ιδέα της δίαιτας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια στον κόσμο της Διαιτολογίας. Το παλιό καλό διαιτολόγιο έχει αρχίσει να αντικαθίσταται παγκοσμίως από πιο μόνιμες και προσωπικές μεθόδους απώλειας βάρους. Κι αυτό γιατί, όλες και όλοι όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο, έχετε κάτι κοινό: είστε διαφορετικοί! Άρα διαφορετική είναι και η δίαιτα που χρειάζεστε για να χάσετε βάρος και κυρίως για να μην το ξαναπάρετε πίσω. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα «μαγικό» διαιτολόγιο της μίας εβδομάδας για να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα δεν έχει νόημα, αφού είναι σίγουρο ότι δεν «θα πιάσει» σε όλους.

* ΟΚ… Τότε, πώς θα χάσουμε τα κιλά του Πάσχα?

Φτάνουμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα: «Πώς θα χάσουμε τα κιλά του Πάσχα;». Το παν στην διατροφή είναι το μέτρο, ο έλεγχος των μερίδων και η συνειδητή κατανάλωση φαγητού. Αυτές είναι οι τρεις αρχές που χρειαζόμαστε για να χάσουμε βάρος. Η δουλειά ενός Διαιτολόγου δεν είναι να μας βοηθήσει να χάσουμε προσωρινά λίγα κιλά αλλά κυρίως να μας μάθει καλές διατροφικές συνήθειες ώστε να ελέγξουμε για πάντα το βάρος μας. Μαζί λοιπόν με μία ενδεικτική «δίαιτα», ελάτε να μάθουμε και κάποια κόλπα που μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουμε και όχι μόνο μετά το Πάσχα.

Πρωινό

Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό. Δεν χρειάζεται να τρώτε το ίδιο κάθε μέρα, αφού η ποικιλία είναι σημαντική για μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέξτε μία από τις παρακάτω λύσεις και ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά:

  • Ένα μπολ δημητριακά με γάλα χαμηλών λιπαρών Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα Ένα τοστ με τυρί γαλοπούλα Μία φέτα ψωμί με μαρμελάδα

Δεκατιανό

Αν και δεν μου αρέσει η λέξη αυτή, αφού σχεδόν κανένας δεν τρώει δεκατιανό στις 10, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να φάμε κάτι μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού. Προτιμήστε ένα από τα παρακάτω: Ένα φρούτο 5-10 ξηρούς καρπούς Μία μπάρα δημητριακών με φρούτα

Απογευματινό

Ώρα για άλλο ένα σνακ. Προτιμήστε ένα από τα παρακάτω:

  • Ένα φρούτο 5-10 ξηρούς καρπούς Μία μπάρα δημητριακών με φρούτα

Μεσημεριανό/ βραδινό

Συχνά οι Διαιτολόγοι λέμε ότι είναι προτιμότερο είναι να τρώμε το μεγάλο μας γεύμα το μεσημέρι και ένα μικρότερο το βράδυ. Στην πράξη όμως, δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, συνεπώς επιλέξτε ελεύθερα ποιο γεύμα θέλετε να φάτε για μεσημεριανό και ποιο για βραδινό, ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας.

* Μικρό Γεύμα

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:

  • Μία μεγάλη σαλάτα (αλλά προσοχή: χωρίς λάδι. Λεμόνι, ξύδι είναι ελεύθερα, το αλάτι με λίγο μέτρο για λόγους υγείας).
  • Τοστ με τυρί γαλοπούλα ή ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με μία φέτα τυρί Μια σούπα (χορτόσουπα, μανιταρόσουπα, ντοματόσουπα ή κοτόσουπα) Μια ψητή πατάτα με τυρί cottage Μια μεγάλη σαλάτα χωρίς λάδι (λεμόνι, ξύδι είναι ελεύθερα, το αλάτι με λίγο μέτρο για λόγους υγείας).

* Μεγάλο γεύμα

Μπορείτε να φάτε ό,τι φαγητό έχετε μαγειρέψει για εσάς ή την οικογένειά σας υπό έναν όρο:

Θα χωρίσετε το πιάτο σας σε 2 ίσα μέρη και το ένα μισό θα το ξαναχωρίσετε στην μέση. Έτσι θα έχετε ένα μεγάλο κομμάτι (το μισό πιάτο) και 2 μικρότερα (το 1/4 του πιάτου).

* Στο μεγάλο κομμάτι θα βάζετε σαλάτες και λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα) χωρίς λάδι (λεμόνι, ξύδι είναι ελεύθερα, το αλάτι με λίγο μέτρο για λόγους υγείας).

* Στο 1/4 του πιάτου θα βάζετε τις πρωτεΐνες σας: Κρέας, ψάρι, όσπρια, εναλλακτικές κρέατος.

* Στο άλλο 1/4 του πιάτου, θα βάζετε τους υδατάνθρακες: Ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί

Bonus: Για όσους δεν αντέχουν χωρίς γλυκό

Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι να φτιάξτε ζελέ χωρίς ζάχαρη στο σπίτι και να φάτε όσο αντέχετε! Εάν πάλι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς σοκολάτα, τότε προτιμήστε μία σοκολάτα με στέβια, χωρίστε την σε κομμάτια έτσι ώστε να μην την φάτε όλη σε μία μέρα.

Who is Who

O Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας σπούδασε Διαιτολογία-Διτροφολογία στο King's College London και τώρα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία στο University of Liverpool. Εργάστηκε προσωρινά στο νοσοκομεία Guy's και St Thomas' και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα όπου προσφέρει online διαιτολογικές υπηρεσίες. Έχει σχεδιάσει τον δικό του τρόπο δίαιτας και καλής διατροφής που δεν χρειάζεται αυστηρά διαιτολόγια και ειδικά φαγητά

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ