Ατρόμητη γυναίκα η Τες: Η 42χρονη γυναίκα ύψωσε τη γροθιά της σε 300 νεοναζί

Σε σύμβολο αντίστασης στη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στη Σκανδιναβία αναδείχθηκε μέσα σε λίγες ώρες η Τες Άσπλουντ, η 42χρονη που δεν δίστασε να υψώσει τη γροθιά της απέναντι σε 300 νεοναζί στην πόλη Μπορλάνγκε της Σουηδίας.

Τη φωτογραφία που δείχνει την Άσπλουντ να στέκεται αποφασιστικά απέναντι στους νεοναζί τράβηξε ο φωτογράφος του αντιρατσιστικού ιδρύματος της Στοκχόλμης (Expo) Ντέιβιντ Λάγκερλοφ, την Κυριακή, και αμέσως έγινε viral στο Διαδίκτυο. 

 

Η ίδια η Άσπλουντ συνειδητοποίησε τον αντίκτυπο της πράξης την επόμενη ημέρα, όταν είδε τη φωτογραφία της να κάνει το γύρο του Διαδικτύου.

«Ήταν αυθόρμητο. Ήμουν τόσο θυμωμένη και απλά βγήκα στη μέση του δρόμου. Σκέφτηκα: 'διάολε, όχι. Δεν μπορούν να κάνουν πορεία εδώ'. Με είχε κατακλύσει η αδρεναλίνη. Κανείς ναζί δεν πρόκειται να κάνει πορεία εδώ σήμερα. Δεν είναι σωστό» δήλωσε στον Guardian.

 

«Τώρα είναι ένα τσίρκο. Είμαι σοκαρισμένη. Οι Ναζί είναι πολύ θυμωμένοι και σκέφτομαι 'σκατά, ίσως δεν έπρεπε να το είχα κάνει, θέλω ηρεμία. Αυτοί οι τύποι είναι τεράστιοι και τρελοί. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, αλλά προσπαθώ να είμαι ήρεμη» προσθέτει, χωρίς να κρύβει τον φόβο της, καθώς είναι γνωστό πως το ακροδεξιό NRM βάζει στο στόχαστρο μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος.

«Έχω φίλους που τους έχουν επιτεθεί και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν. Έχω δεχθεί τηλεφωνήματα μέσα στη νύχτα, που μου ουρλιάζουν. Είναι δύσκολο να μιλάς για το μίσος» αναφέρει.

 

«Ντρέπομαι που έχουμε αυτό το πρόβλημα. Η αστυνομία λέει ότι είμαστε σε μία δημοκρατική χώρα, οπότε μπορούν να διαδηλώσουν. Όμως αυτοί είναι Ναζί! Είναι τρομερό. Ελπίζω να βγει κάτι θετικό από αυτή τη φωτογραφία. Ίσως αυτό που έκανα να γίνει σύμβολο ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αν ένα πρόσωπο μπορεί, τότε ο καθένας μας μπορεί» καταλήγει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ