Τι τραβάμε οι γυναίκες: Αν δουλεύουμε βράδυ κινδυνεύουμε με αποβολές, υπογονιμότητα, και το 34% από εμάς διαταραχή του κύκλου της περιόδου

Η εργασία σε εναλλασόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες, η οποία επιφέρει αναστάτωση στο βιολογικό ρολόι και στέρηση ύπνου, αυξάνει τον κίνδυνο σε μία γυναίκα να εμφανίσει ορμονικές διαταραχές της περιόδου και προβλήματα γονιμότητας, ενώ, παράλληλα αυξάνει και την πιθανότητα αποβολής του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η εργασία σε εναλλασόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες, η οποία επιφέρει αναστάτωση στο βιολογικό ρολόι και στέρηση ύπνου, αυξάνει τον κίνδυνο σε μία γυναίκα να εμφανίσει ορμονικές διαταραχές της περιόδου και προβλήματα γονιμότητας, ενώ, παράλληλα αυξάνει και την πιθανότητα αποβολής του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που έχουν κατά καιρούς συσχετίσει τη συστηματική βαρδινή εργασία με διάφορες επιπτώσεις για τη σωματική και ψυχική υγεία.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντεν Στόκερ του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Λονδίνο, έκαναν μία διεξοδική συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) όλων των σχετικών με το θέμα μελετών που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1969-2013 και οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία για σχεδόν 120.000 γυναίκες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όσες γυναίκες εργάζονται, επί χρόνια, σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες, έχουν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαταραχή του κύκλου της περιόδου τους (μικρότερη των 25 ημερών ή μεγαλύτερη των 32), καθώς και 80% μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκολιών να μείνουν έγκυες, σε σχέση με όσες γυναίκες δεν έχουν ποτέ εργαστεί τη νύχτα.

Οι γυναίκες που εργάζονται μόνο τα βράδυα, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της περιόδου ή υπογονιμότητας, όμως, έχουν κατά σχεδόν 30% αυξημένο κίνδυνο αποβολής, όταν μείνουν έγκυες, κάτι που αντίθετα δεν ισχύει για τις γυναίκες, οι οποίες απασχολούνται σε εναλλασσόμενες βάρδιες.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από τις ίδιες τις εργαζόμενες, όσο και από τους εργοδότες τους και τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός (πέρα από τη γενικότερη απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού) που συνδέει τις εναλλασσόμενες βάρδιες με τα ανωτέρω προβλήματα.

Εξάλλου, μία δεύτερη ολλανδική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ελς Γκρόενεβελντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γεννάνε περισσότερα από ένα μωρά μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, κινδυνεύουν περισσότερο (κατά μέσο όρο 44%) από καρκίνο του μαστού, σε σχέση με όσες γεννάνε μόνο ένα παιδί ή κανένα.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν η πολλαπλή εγκυμοσύνη (διδύμων, τριδύμων κ.λπ.) προκύπτει από την πλήρη εμφύτευση όλων των γονιμοποιημένων εξωσωματικά εμβρύων. Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα συμπεράσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλη μελέτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ