Ανακαλύφθηκαν τα γονίδια που διαμορφώνουν το σχήμα της μύτης - Έχουμε πλατιά ή μυτερή και διαφορετική ανά χώρα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που διαμορφώνουν το σχήμα της μύτης και συγκεκριμένα πόσο πλατιά και μυτερή είναι.
 

 Η ανακάλυψη των γονιδίων DCHS2, RUNX2, GLI3 και PAX1, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν προφίλ υπόπτων, με βάση δείγματα γενετικού υλικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καουστούμπχ Αντικαρί του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας και τον καθηγητή Αντρές Ρουίζ-Λινάρες του Τμήματος Βιοεπιστημών του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 6.000 ανθρώπους.

 Το σχήμα της μύτης διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στο ότι η μύτη είναι σημαντική για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, οπότε ποικίλει μορφολογικά, ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα. Έτσι, η στενότερη μύτη των Ευρωπαίων αντανακλά το πιο κρύο και πιο ξηρό περιβάλλον στο οποίο εξελίχθηκαν. 

Εντοπίσθηκε επίσης ένα γονίδιο, το EDAR, που επηρεάζει πόσο μυτερό είναι το σαγόνι ενός ανθρώπου.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ