Τρόμος στην Φλόριντα: Οι επικίνδυνοι κροκόδειλοι του Νείλου μετανάστευσαν στα ''φιλόξενα'' νερά της

Κανείς δεν είχε κινδυνέψει από τον Σήφη, έναν νεαρό κροκόδειλο του Νείλου που βρέθηκε το 2014 στην Κρήτη αλλά πέθανε στη διάρκεια του χειμώνα. Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη στους υποτροπικούς υδροβιότοπους της Φλόριντα, προειδοποιούν ανήσυχοι ερπετολόγοι.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ολοκλήρωσαν γενετικές αναλύσεις που επιβεβαιώνουν ότι τρία ερπετά που αιχμαλωτίστηκαν στα Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα από το 2009 έως σήμερα ήταν όντως κροκόδειλοι του Νείλου (Crocodylus niloticus), ένα επικίνδυνο είδος του οποίου τα αρσενικά φτάνουν σε μήκος τα έξι μέτρα και ξεπερνούν σε βάρος τα 800 κιλά.

Ζουν σε μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής και ευθύνονταν για 480 επιθέσεις σε ανθρώπους και 123 θανάτους από το 2010 έως το 2014. Συγκριτικά, μόνο έξι θάνατοι από επιθέσεις καρχαρία αναφέρονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of Herperological Conservation and Biology, οι κροκόδειλοι του Νείλου θα μπορούσαν να επιζήσουν στη Φλόριντα και σε παράκτιες περιοχές της Αλαμπάμα, του Μισισίπι, της Λουιζιάνα και το Τέξας.

Το μόνο που χρειάζονται είναι γλυκό νερό, άφθονη τροφή και υψηλές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο.

«Δεν ακούγεται σαν τη Φλόριντα;» σχολίασε στο Associated Press ο Κένεθ Κρίσκο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το υποτροπικό κλίμα είναι εξάλλου ο λόγος για τον οποίο η Φλόριντα είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό ξενόφερτων ειδών παγκοσμίως. Γιγάντιοι βάτραχοι, ιγκουάνα και μικροί κροκόδειλοι Καϊμάν ακμάζουν στην αμερικανική πολιτεία, μαζί με τον διαβόητο πύθωνα της Βιρμανίας, ο οποίος πολλαπλασιάζεται ανενόχλητος και αποδεκατίζει τα μικρά θηλαστικά της Φλόριντα.

Παραμένει άγνωστο αν οι κροκόδειλοι του Νείλου θα γίνουν μόνιμος κάτοικος, οι ερευνητές πάντως πιστεύουν ότι ότι υπάρχουν κι άλλοι στους βαλτότοπους των Έβεργκλεϊντς.

Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα τρία άτομα που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν στενοί συγγενείς μεταξύ τους, δεν είχαν όμως άμεση συγγένεια με κροκόδειλους του Νείλου που ζουν σε ζωολογικούς κήπους της Φλόριντα.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να απελευθερώθηκαν εσκεμμένα.

Μια από τις απειλές για το περιβάλλον είναι η πιθανότητα διασταύρωσης με τον ντόπιο αμερικανικό κροκόδειλο (Crocodylus acutus), o oποίος έχει πολύ μικρότερο μέγεθος και ουδέποτε έχει ενοχοποιηθεί για θανάτους.

Τα υβρίδια που θα προέκυπταν από τη διασταύρωση θα αλλοίωναν για πάντα τη γονιδιακή δεξαμενή του ντόπιου είδους και πιθανώς θα το έκαναν πιο επιθετικό.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα δύο είδη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ