Το γλυκό της ημέρας από τον Γιάννη Λουκάκο: Τάρτα με καραμελωμένο γάλα και σοκολάτα

Ένα απολαυστικό γλυκό που θα σας φτιάξει το κέφι...

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση και το τελείωμα του πιάτου
340 γρ. μπισκότα βουτύρου
60 γρ. ζάχαρη μαύρη
85 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Ζαχαρούχο γάλα, καραμελωμένο
Γκανάζ σοκολάτας
Θαλασσινό αλάτι
Σάλτσα καραμέλας

Για το καραμελωμένο γάλα
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
40 γρ. κονιάκ

Για την γκανάζ σοκολάτας
100 γρ. κουβερτούρα
140 γρ. κρέμα γάλακτος

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής​

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βάση και το τελείωμα του πιάτου
Αλέθουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο, για 5 λεπτά περίπου. Το θρυμματισμένο μείγμα που θα σχηματιστεί θα πρέπει να πλάθεται σε μπαλάκια στο χέρι μας. Στη συνέχεια απλώνουμε το μπισκότο σε ένα ταψί ή τσέρκι, πιέζοντας με την παλάμη μας ώστε να καλύψουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια της βάσης. Στρώνουμε τη καραμέλα πάνω από το μπισκότο και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η καραμέλα. Ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ σοκολάτας και το αλάτι και τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει. Κόβουμε σε κομμάτια, περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε.

Για το καραμελωμένο γάλα
Βυθίζουμε την κλειστή κονσέρβα του εβαπορέ σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 ώρες. Κρυώνουμε ελαφρώς πριν ανοίξουμε τη συσκευασία. Χύνουμε το καραμελωμένο γάλα σε μια μπασίνα και, αν χρειάζεται, το ζεσταίνουμε ώστε να φτάσει τους 40° C. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Για την γκανάζ σοκολάτας
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, και τη διατηρούμε ζεστή. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος και φέρνουμε λίγο πριν από το σημείο βρασμού. Με προσοχή ομογενοποιούμε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα ρίχνοντας σιγά σιγά τη κρέμα σε τρείς δόσεις και ανακατεύοντας συνεχώς με μαρίζ ομογενοποιώντας τη σοκολάτα με τη κρέμα προτού ρίξουμε την επόμενη δόση.

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ