Μαραθώνιο το αποψινό Eurogroup: Που τα βρίσκουν - Ποια η διαφωνία ΔΝΤ με Σόιμπλε

Μαραθώνια είναι (και) η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup που διέκοψε για νέες διαβουλεύσεις με φόντο την άγρια κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα εγκριθεί η δόση των 10,3 δισεκατ.ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά σε δύο υποδόσεις: Μία τον Ιούνιο ύψους 7,8 δισεκατ.ευρώ και τα υπόλοιπα το φθινόπωρο. Ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης των εταίρων έναντι της Ελλάδας. Ωστόσο και αυτές οι υποδόσεις θα δοθούν υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα εμφανίζει πρόοδο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις, αλλά η τελική έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» στα ελληνικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα:

  • Για τα «κόκκινα» δάνεια οι δανειστές πιέζουν να πωληθούν και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου,
  • Ως προς το ΕΚΑΣ ζητούν να καλυφθεί η «τρύπα» των 70 εκατ.ευρώ που προέκυψε από την μη αναδρομική επιστροφή του.
  • Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ενόχληση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία θέλουν να επισπευσθεί.
  • Ακόμη, ζητούν να διασφαλιστεί η διοίκηση του νέου «υπερ-ταμείου» έναντι τυχόν ποινικών διώξεων ώστε να μην επαναληφθούν «φαινόμενα» τύπου ΤΑΙΠΕΔ. 
  • Γι' αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τους αναπληρωτές τους να επιβλέψουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τις δόσεις, αλλά φαίνεται ότι απέχουν από τη δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ