Τσακαλώτος: Υφεσιακά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν - Θα δυσκολέψουν τον κόσμο

Στην παραδοχή ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας παράλληλ σύμφωνος με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου συμφωνεί με τους θεσμούς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ο τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στα νησιά δεν είναι μέσω του ΦΠΑ», αλλά μέσω ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι το σωστό είναι να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στην επικράτεια. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, τονίζοντας παράλληλα, ότι διαθέτουν «υφεσιακή ροπή» και ως εκ τούτου, «θα δυσκολέψουν τον κόσμο».

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, ότι «δεν είναι καινούρια μέτρα», καθώς περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προέβλεπε τη λήψη μέτρων, ύψους 1% του ΑΕΠ.

Όπως εξήγησε, οι δανειστές ζητούσαν να αυξήσουμε 10% τους φόρους σε ηλεκτρικό και νερό, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβουμε μέτρα για μικρές αυξήσεις σε πολλά πράγματα, ώστε να καταμεριστεί το βάρος.

«Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά» συνέχισε και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει αδικία». «Εγώ ξέρω πάντως, ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, 5-6 ευρώ, ενώ στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Όσον αφορά τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ότι «προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις», καθώς δεν υπάρχουν μειώσεις για όποιον έχει σύνταξη 1.400 ευρώ.

Αναφορά έκανε και στη φοροδιαφυγή, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού. Σχετικά με το αφορολόγητο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η μείωσή του αποτελεί απόρροια της «δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού» και παραδέχθηκε ότι «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά  λίγο».

Τέλος, όσον αφορά τον «κόφτη» δαπανών, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού, η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, αυξάνοντας τα έσοδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ