Άνδρος: Weekend «όλα σε ένα»! Μπάνιο, πεζοπορία, κουλτούρα, γεύσεις

Μπάνιο, πεζοπορία, κουλτούρα και γεύσεις σ’ ένα μοναδικό πακέτο τριημέρου. Η εποχή είναι ιδανική για εκδρομή-εξπρές στην Άνδρο.

Η Ντίνα Γκρουμούτη και το Αθηνόραμα μας μυούν στα μυστικά της Άνδρου

Δεν είναι μόνο η μόλις δίωρη απόσταση, που κάνει την Άνδρο must επιλογή για το πρώτο καλοκαιρινό weekend. Είναι η γνησιότητα που διατηρεί το άπαιχτο φυσικό τοπίο, οι μοναδικές παραλίες, τα μονοπάτια που θα περπατήσεις. Είναι η τέχνη, που ανανεώνει κάθε χρόνο το ραντεβού της στη Χώρα. Είναι οι γεύσεις της ανδριώτικης γης. Οι επιλογές για ένα long weekend είναι ατελείωτες. Κλείστε θέση με το βραδινό πλοίο για επιστροφή, για να μη χάσετε ούτε ώρα… 

Πού να μείνω: το νησί με τα πολλά πρόσωπα 
Η επιλογή του τόπου διαμονής στην Άνδρο είναι σημαντική και το μεταφορικό μέσο απαραίτητο. Το βόρειο τμήμα εμφανίζει καθαρά κυκλαδίτικο τοπίο, με μαγευτικές παραλίες. Νοτιότερα, οι περιοχές γύρω από τη Χώρα και το Κόρθι έχουν άφθονο πράσινο, ωραίους οικισμούς, αρχοντιά, αλλά λίγες παραλίες, ευάλωτες στους ανέμους. Άρα, αν ονειρεύεστε lazy mornings, beach bars και ξενύχτι είστε για παραλία Αγίου Πέτρου, Κυπρί ή Μπατσί. Αν κάνετε κέφι μακρινές διαδρομές και μοναχικές παραλίες, προτιμήστε πάλι την περιοχή του Μπατσίου ή, βορειότερα, Άγιο Πέτρο, Γαύριο και Φελλό, ή τη Χώρα. Εσείς που ανυπομονείτε να ρουφήξετε την αρχοντιά και την καλλιτεχνική αύρα του νησιού, θα μείνετε στην αριστοκρατική Χώρα. Για παραλίες, πάλι, θα πρέπει να κάνετε κάποια χιλιόμετρα. Για εναλλακτικούς, φυσιολάτρες και φαν παλιών οικισμών, η πρόταση είναι το Κόρθι: το πιο καλά διατηρημένο κομμάτι του νησιού, με ωραίο ανάγλυφο που ορίζεται από τις αιμασιές (ξερολιθιές ). Νοσταλγικός ο Όρμος Κορθίου, με τραπεζάκια στην προκυμαία, και πανέμορφα τα γύρω χωριά: Κόρθι, Αηδόνια, Καππαριά, Κοχύλου κ.ά.

Βουτιές σε βαθύ μπλε 
Σχεδιάζετε weekend χαλαρό, εστιασμένο στα πρώτα μπάνια; Αμμουδιά με τρία beach bars ο Άγιος Πέτρος, δίπλα του η κοσμική Χρυσή Άμμος και στη συνέχεια το Κυπρί. Στο Μπατσί η παραλία είναι οικογενειακή, ενώ στην Αγία Μαρίνα θα βρείτε περισσότερη ησυχία. Στην περιοχή της Χώρας, στα Γυάλια και τα Πίσω Γυάλια. Στη δυτική πλευρά του νησιού, οι Αποθήκες, αγαπημένη της νεολαίας, η Πλάκα και ο Χαλκολιμνιώνας. Στο Κόρθι, τέλος, θα κολυμπήσετε, κλασικά, στης Γριάς το Πήδημα.

Μπάνιο και φαγητό

Από την παραλία στο τραπέζι με το μαγιό; Αν είστε στον Άγιο Πέτρο ή τη Χρυσή Άμμο, θα φάτε στο εστιατόριο του «Γιαννούλη» ή στα «Κύματα» (ξεν. «Περράκης» ) σαν σε ντεκ πλοίου. Πολύ καλό είναι και το ταβερνάκι της Αγίας Μαρίνας Μπατσίου. Στην παραλία του Φελλού, στο «Στέκι του Ανδρέα», κάτω από μουριές. Στον καταγάλανο Ζόρκο –από τις ωραιότερες παραλίες– στο ταβερνάκι του Γ. Ντούση ή, στο γυρισμό, το απόγευμα, στην ψησταριά του Κόσση (Άνω Φελλός ). Στο τιρκουάζ Βιτάλι θα βρείτε ένα ταβερνάκι και στα Γυάλια το ομώνυμο εστιατόριο.

Μπάνιο και εκδρομή

Οι μοναχικές παραλίες αποτελούν κρυφό χαρτί. Αν αντέχετε το χωματόδρομο και μισείτε τις ομπρέλες, μη διστάσετε. Πιο κοντινή ο Πισωλιμνιώνας, 15΄ από το Γαύριο, κατάλληλη και με βοριά. Η πιο «δύσκολη» Βλυχάδα σπάνια έχει πάνω από 3 παρέες, το ίδιο και ο Πύργος. Απόμακρη και μαγευτική η Βόρη, με το γραφικό ναυάγιο, βλέπει Αιγαίο και προσφέρει άπαιχτη διαδρομή, μέσα από ορεινά χωριά και ρεματιές ( 40΄ περίπου από το Μπατσί ). Τη διάσημη Άχλα καλύτερα να την προσεγγίσετε με καραβάκι από τη Χώρα. Τις δύο τελευταίες αποφύγετέ τες αν φυσάει βοριάς. Για όλες όμως πάρτε προμήθειες.

Πεζοπορία στην ανδριώτικη φύση 
Πάμε περπάτημα; Ο καιρός είναι κατάλληλος, προτού πιάσουν οι μεγάλες ζέστες. Πάνω από 100 χλμ. σηματοδοτημένων μονοπατιών (με πιστοποίηση Leading Quality Trails - Best of Europe 2015 ), απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού θα σας αποζημιώσουν. Από μικρές βόλτες μέχρι μακρινές πεζοπορίες, όλες κρύβουν εκπλήξεις. Ακόμα κι αν δεν είστε του αθλήματος, μια διαδρομή πλάι σε πηγές, γεφύρια, νερόμυλους, λιοτρίβια, αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί εμπειρία. Η πεπειραμένη ομάδα του androsroutes.gr οργανώνει πεζοπορίες ή απλά σας συμβουλεύει για ό,τι θελήσετε. Arty καλοκαίρι

Το καλλιτεχνικό καλοκαίρι ξεκινά παραδοσιακά με τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στη Χώρα. Φέτος, θα κατηφορίσουμε τα σκαλάκια του για την αναδρομική του Γιώργου Ζογγολόπουλου, με θέμα την «Ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης» ( 19/6-25/9, 2107252895 ). Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που φιλοξενείται στο νέο, πανέμορφο ανοιχτό θέατρο της Χώρας, θα διαρκέσει από 16 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου με συναυλίες γνωστών ερμηνευτών ( μεταξύ άλλων, Φαραντούρη, Πρωτοψάλτη, Μητσιάς, Φραγκούλης ) και θεατρικές παραστάσεις. Στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, στο πλαίσιο του θεσμού Πλόες, η φετινή έκθεση έχει τίτλο «Επικράτειες του Νότου» ( 23/7-2/10 ).

Must διαδρομές 
> Η διαδρομή από το Γαύριο στη Χώρα, σε συνεχή οπτική επαφή με το Αιγαίο, μέσα από Μπατσί, Κατάκοιλο και Άρνη, με μια στάση στα Αποίκια ( πηγή Σάριζα ). 
> Η παραλιακή διαδρομή Μπατσί - Παλαιόπολη ( αρχαία πρωτεύουσα ) - Χώρα με στάση στους δροσερούς Μένητες και μπάνιο στις Αποθήκες.
> Από τη Χώρα, επισκεφτείτε τα κοντινά Αποίκια, τις Στενιές και το μοναστήρι Αγίου Νικολάου. Από τη Χώρα ξεκινά επίσης μια ενδιαφέρουσα διαδρομή για Κόρθι, με παράκαμψη τη μονή Παναχράντου. 
> Από τον Όρμο Κορθίου επισκεφτείτε τα Αηδόνια, με τα πυργόσπιτα και το επιβλητικό Κόρθι. 
> Μια κοντινή διαδρομή από Γαύριο ή Μπατσί είναι αυτή που οδηγεί στον Πύργο του Αγίου Πέτρου, απ’ όπου μπορείτε να συνεχίσετε για μπάνιο στο Βιτάλι.

Πού να φάτε 
Στο Μπατσί στο Ό,τι Καλό (6939844603 ), πάνω στα σκαλάκια, για καλοφτιαγμένα πιάτα, στον Μπελαλή (2282042026 ) για ντόπια κρεατικά και ψάρι, στο μεζεδοπωλείο Λαγουδέρα (2282041350 ) για φρέσκα θαλασσινά και στο πολιτιστικό ουζερί Θέμελος (2282041241 ). Στη Χώρα στην Ενδοχώρα (2282023207 ) στον πεζόδρομο, στου Νόνα (2282023577 ) για ούζα πάνω στο κύμα και στην Παρέα (2282023721 ), στην πλατεία, με θέα στο Παραπόρτι. Στην ψησταριά Γρέγος (2282041041 ) στην Κατάκοιλο. Στον Ζοζέφ (2282051050 ) στον Πιτροφό για τη σπιτική κουζίνα της Κατερίνας Ρεμούνδου. Στo Μπαλκόνι του Αιγαίου (2282042064 ) στον Άνω Απρόβατο, για κουζίνα βασισμένη σε δικά τους προϊόντα, με θέα. Στην εξοχική ψησταριά του Κόσση (6972002975 ) στον Άνω Φελλό για ντόπια κρέατα. Στον Όρμο Κορθίου στο Vintsi (2282061945 ) για σύγχρονη κουζίνα με κήπο πάνω στη θάλασσα και στο Sea Satin Nino (2282061196 ), στον πεζόδρομο, με τη σφραγίδα του δικτύου Aegean Cuisine. Στο Πάμε Βαγγέλη (2282072564 ) στο λιμάνι του Γαυρίου για σπιτική κουζίνα.

Πού να μείνετε 
Στη Χώρα στο Micra Anglia (2282022207 ) για ατμοσφαιρικό ριλάξ και στο σταθερής ποιότητας Paradise Lifestyle Hotel (2282022187-9 ). Για απομόνωση και ξεκούραση, στο Aegea Blue Cycladic Resort (2282770850 ) στη μαγευτική παραλία του Ζόρκου και στο Onar Resort (2118002912 ) στην Άχλα. Για αίσθηση αυτονομίας στο Aithra Houses & Maisonettes (2282029280 ) στην παραλία Αγίου Πέτρου και στο Αίολος (6974314580 ) στους Μένητες. Καλή επιλογή το ρομαντικό Ανερούσα (2282041444 ), με δική του παραλία, στην Αγία Μαρίνα.

Πηγή: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ