Άρση ή χαλάρωση των capital controls: Στα 550€ ή ολόκληρο το ποσό του μήνα μια κι έξω;

Την χαλάρωση των capital controls  αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες θετικές εξελίξεις που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων.

Η άρση ορισμένων περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές ισως  συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην ΤτΕ ο διοικητής Γ. Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο.

 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται από για προτάσεις κι όχι για δεδομένες αποφάσεις καθώς ενδεχομένως να κριθεί ότι δεν είναι έτοιμο το τραπεζικό σύστημα να τις αντέξει. Και σε κάθε περίπτωση είναι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προταθεί, χωρίς να είναι σίγουρο και ότι θα γίνει αποδεκτό, η αύξηση ου εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 ή και 550 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μέσα στο μήνα θα μπορεί να παίρνει πάνω από 2.000 ευρώ από τον λογαριασμό του.

Αν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή εναλλακτικά θα μπορούσε να επιτραπεί η ανάληψη του συνόλου του ποσού που μπορεί να πάρει κάποιος σε ένα μήνα. Δηλαδή 420 ευρώ επί 4 φορές, σύνολο 1.680 ευρώ τα οποία ο καταθέτης θα μπορεί να πάρει σωρρευτικά εντός του μήνα όποτε το επιθυμεί.

 

Επίσης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η άρση των περιορισμών για το λεγόμενο «νέο χρήμα», δηλαδή δυνατότητα ανάληψης όλων των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα (π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).

Στις άλλες προτάσεις ξεχωρίζουν:

Περαιτέρω αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,
μεγαλύτερη απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ