Η Αργυρώ μας μαγειρεύει λαχταριστό κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες και φέτα !

Καλοκαιρινό φαγητό, βουτιά στην απόλαυση!

Υλικά συνταγής

1 κιλό μοσχάρι κιλότο νουά ή χτένι κομμένο σε μεγάλα καρέ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε καρέ
1 κ.σ. πελτέ
1/2 ποτήρι ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό τριμμένες ντομάτες
3 πατάτες μέτριες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 δαφνόφυλλο
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 πέρασμα κανέλας (αφήνουμε να αρωματίσει για λίγο και την αφαιρούμε)
1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
6 μικρές μελιτζάνες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
φέτα βαρελίσια κομμένη σε καρέ κατά βούληση ή κεφαλοτύρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ψωμί για βουτιές

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕκτέλεσηΣκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί το κρέας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το ροδίζουμε για 6-7' σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σπασμένο και τις πιπεριές. Σοτάρουμε για 4-5'. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε ανακατεύοντας για 1'. Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και τις ακουμπάμε στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 45' να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του βρασμού (μετά το πρώτο μισάωρο) προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Έχουμε πλύνει τις μελιτζάνες. Πρέπει να είναι μικρές σε μέγεθος. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τις κόβουμε κατά μήκος.
Χαράζουμε σταυρωτά την σάρκα τους. Τις ακουμπάμε σε ταψί. Τις λαδώνουμε ελαφρά και αλατίζουμε. Αν θέλουμε, τρίβουμε την επιφάνεια τους με μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC να μαλακώσουν για περίπου 30'. 
Αφού γίνει το κοκκινιστό στήνουμε το φαγητό .
Σε βαθύ πυρέξ κάνουμε στρώση κρέας, πατάτες, τριμμένο τυρί, μελιτζάνες, τριμμένο τυρί και κρέας. Στην επιφάνεια μπήγουμε κομμάτια κεφαλοτύρι ή σκληρή φέτα. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ψήνουμε για 15 με 20' στους 200ºC να λιώσουν τα τυριά και να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε με μπόλικο ψωμί γιατί αυτή η σάλτσα είναι για βουτιές.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.