Vintage Story: Όταν η Μπάνκροφτ ξελόγιασε τον πρωτάρη Χόφμαν αντί του Ρέντφορντ - Στις 10 εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών

Η Αν Μπάνκροφτ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία φοίτησε στο Actor's Studio που διηύθυναν ο Λη Στράσμπεργκ και η Στέλλα Άντλερ.

Η Μπάνκροφτ απέσπασε το σεβασμό των συναδέλφων της για τις υποκριτικές της δυνατότητες και το εύρος που έδινε στις ερμηνείες της. Δούλεψε τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο και την τηλεόραση και η δουλειά της της χάρισε πολλά βραβεία.

Βραβεύτηκε με ένα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, με δυο Χρυσές Σφαίρες, με τρία Βραβεία BAFTA, με δυο Βραβεία Τόνυ και με δυο Βραβεία Έμμυ.

Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του 1952 Το έκτο κλειδί της γκαρσονιέρας (Don't Bother To Knock), πλάι στη Μέριλιν Μονρόε, το οποίο ακολουθήθηκε από μια σειρά δευτερευόντων ρόλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50. Πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν η ταινία Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν (The Miracle Worker) που της χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. 

Ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών, εκ των οποίων οι: Αμαρτωλός Γάμος (The Pumpkin Eater, 1964), Ο πρωτάρης (The Graduate, 1967), 

Στην ιστορία του κινηματογράφου έμεινε ακριβώς γιά αυτό τον ρόλο της μεγάλης σε ηλικία κυρίας και ξελογιάστρας του Ντάστιν  Χοφμαν . Η περίφημη Mrs Robinson και το υπέροχο τραγούδι της ταινίας εχουν μείνει στις κλασσικές της παγκόσμιας φιλμογραφίας και αποτελούν μία σταθερή αξία γιά ένα καλοκαιρινό βράδυ χαλαρά σε θερινό η στην βεράντα . 

 Ο Χόφμαν άρπαξε τον ρόλο απο τον Ρόμπερτ Ρεντφορντ και τον έκανε τεράστια επιτυχία γιατί στο casting παραδέχθηκε ότι είχε φάει χυλόπιτες απο γυναίκες. Αντίθετα ο γόης Ρομπερτ Ρέντφορντ ουδέποτε είχε δει κλειστή πόρτα απο τις γυναίκες ...

Σύμφωνα με τον ιστορικό κινηματογράφου Ρόμπερτ Όσμπορν, ο Μάικ Νίκολς ήθελε να αναθέσει τον ρόλο της κυρίας Ρόμπινσον στην Ντόρις Ντέι, τον ρόλο του Μπέντζαμιν Μπράντοκ στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον ρόλο του κύριου Ρόμπινσον στον Τζιν Χάκμαν. Υπήρξαν όμως πολλοί ηθοποιοί που είτε ενδιαφέρθηκαν ή πέρασαν από ακρόαση για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η Ντόρις Ντέι απέρριψε την προσφορά του Νίκολς, καθώς θεωρούσε ότι δεν ήταν κατάλληλη για τον ρόλο της κυρίας Ρόμπινσον.

Στην πραγματικότητα ο Νίκολς πίστευε ότι η ιδανικότερη ηθοποιός για το ρόλο ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορώ, εφόσον ήταν πεπεισμένος ότι σύμφωνα με τη γαλλική κουλτούρα ήταν σύνηθες από πλευράς μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών να εκπαιδεύουν σεξουαλικά νεώτερους κι άπειρους άνδρες.

Τόσο η 62χρονη Τζόαν Κρόφορντ, όσο κι οι Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Όντρεϊ Χέπμπορν ενδιαφέρθηκαν για τον ρόλο.

Η Πατρίσια Νιλ απέρριψε τον ρόλο καθώς ανάρρωνε ακόμη από το εγκεφαλικό, από το οποίο είχε πληγεί το 1965 και δεν αισθανόταν έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε ταινία.

Η Τζέραλντιν Πέιτζ απέρριψε επίσης τον ρόλο, ενώ άλλες ηθοποιοί όπως οι Κλερ Μπλουμ, Άντζι Ντίκινσον, Τζούντι Γκάρλαντ, Ρίτα Χέιγουορθ, Τζένιφερ Τζόουνς, Ντέμπορα Κερ, Εύα Μαρί Σεντ, Σιμόν Σινιορέ,Τζιν Σίμονς, Άντζελα Λάνσμπερι, Λάνα Τέρνερ και Σέλλεϊ Γουίντερς ζήτησαν να αναλάβουν τον ρόλο.

Τολμηρότερη από όλες όσον αφορά την απόκτηση του ρόλου ήταν η Άβα Γκάρντνερ, η οποία τηλεφώνησε τον Μάικ Νίκολς λέγοντας Θέλω να σε δω! Θέλω να σου μιλήσω σχετικά με τον Πρωτάρη!.

Παρά το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης δεν είχε σκοπό να της παραχωρήσει τον ρόλο, (ήθελε να τον αναθέσει σε νεαρότερη ηθοποιό κι η Γκάρντνερ είχε κλείσει τα 45) επισκέφτηκε την ηθοποιό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε.

Αργότερα ανέφερε ότι η Γκάρντνερ έκατσε πίσω από το γραφείο της και χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά τεχνάσματα των σταρ του Χόλιγουντ είπε: Εντάξει, ας συζητήσουμε για την ταινία σου! Πρώτα από όλα, δεν πρόκειται να γδυθώ για κανέναν!.

Στο μεταξύ η Τζέιν Φόντα απέρριψε τόσο τον ρόλο της κυρίας Ρόμπινσον, όσο και της κόρης της Ιλέιν. Ο ρόλος δόθηκε τελικά στην Αν Μπάνκροφτ.

Οι ηθοποιοί που προσεγγίστηκαν αρχικά για τον ρόλο του Μπέντζαμιν ήταν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ κι ο Γουόρεν Μπίτι.

Ο Ρέντφορντ πέρασε από ακρόαση για τον ρόλο (με την Κάντις Μπέργκεν ως Ιλέιν), αλλά ο σκηνοθέτης πίστευε ότι ο ηθοποιός δεν διέθετε τον αέρα του αουτσάιντερ που ήταν απαραίτητος για το χαρακτήρα του Μπέντζαμιν.

Όταν ο Νίκολς μίλησε με τον Ρέντφορντ μετά την ακρόαση του είπε: Θα σου το θέσω ως εξής. Σε έχει απορρίψει ποτέ γυναίκα; Κι ο ηθοποιός απάντησε: Τι εννοείς; Τότε ο σκηνοθέτης του απάντησε: Εκεί ακριβώς θέλω να καταλήξω.

Ο Γουόρεν Μπίτι απέρριψε τον ρόλο εφόσον ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα της ταινίας Μπόνι και Κλάιντ (Bonnie & Clyde, 1967).  Ο Τσαρλς Γκρόουντιν απέρριψε τον ρόλο καθώς πίστευε ότι τα χρήματα δεν ήταν αρκετά κι ο Μπράντον ΝτεΓουάιλντ και ο Μάικλ Παρκς πέρασαν από ακρόαση για τον ρόλο.

Άλλοι ηθοποιοί που θεωρήθηκαν κατάλληλοι για τον ρόλο ήταν οι Στηβ ΜακΚουήν, Άντονι Πέρκινς, Τζορτζ Πέπαρντ, Χάρισον Φορντ,Ρόμπερτ Ντυβάλ, Τζακ Νίκολσον, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Κιρ Ντούλια, Τζακ Νανς και Τζορτζ Χάμιλτον.

Ο Μπαρτ Γουόρντ αναγκάστηκε να απορρίψει τον ρόλο εφόσον ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς Batman στην οποία ερμήνευε τον ρόλο του Ρόμπιν. Ο ρόλος ανατέθηκε τελικά στον Ντάστιν Χόφμαν.

Ο Νίκολς συνάντησε δυσκολίες και με την ανεύρεση της κατάλληλης ηθοποιού για τον ρόλο της Ιλέιν. Η Πάτι Ντιουκ απέρριψε τον ρόλο καθώς δε σκόπευε να δουλέψει εκείνη την περίοδο. Η Σάλι Φιλντ και η Σίρλεϊ ΜακΛέιν απέρριψαν επίσης τον ρόλο.

Η Ρακέλ Γουέλς και η Τζόαν Κόλινς ενδιαφέρθηκαν για τον ρόλο αλλά δεν κατάφεραν να τον αποκτήσουν. Η Κάρολ Μπέικερ πέρασε από ακρόαση αλλά της είπαν ότι ήταν πολύ μεγάλη για να υποδυθεί την κόρη της Αν Μπάνκροφτ.

Από ακρόαση πέρασαν επίσης η Γκόλντι Χοουν, η Νάταλι Γουντ και η Κάντις Μπέργκεν, ενώ οι Αν Μάργκρετ, Λι Ρέμικ, Τιούσντεϊ Γουέλντ, Υβέτ Μιμιέ, Σου Λάιον, Ελίζαμπεθ Άσλεϊ, Κάρεν Κάρπεντερ, Κάρολ Λίνλεϊ, Σουζάν Πλεσέτ και Πάμελα Τίφιν βρίσκονταν στη λίστα του σκηνοθέτη ως κατάλληλες για τον ρόλο, μέχρι να τον αναθέσει τελικά στην Κάθριν Ρος.

Ο Τζιν Χάκμαν ανέλαβε αρχικά τον ρόλο του κυρίου Ρόμπινσον, αλλά πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ο Μάικ Νίκολς αντελήφθη ότι ήταν πολύ νέος για τον ρόλο κι αποφάσισε να τον αντικαταστήσει.

Πιθανοί αντικαταστάτες ήταν ο Μάρλον Μπράντο, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Τζακ Πάλανς, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Χάουαρντ Νταφ κι ο Μπράιαν Κιθ. Ο ρόλος κατέληξε τελικά στον Μάρεϊ Χάμιλτον. Πρώτη επιλογή για το ρόλο της μητέρας του Μπέντζαμιν ήταν η Σούζαν Χέιγουορντ, αλλά ο ρόλος πήγε στην Ελίζαμπεθ Γουίλσον.

Οι Γιουλ Μπρίνερ, Κερκ Ντάγκλας, Ρόμπερτ Μίτσαμ και Ρόναλντ Ρίγκαν έφτασαν κοντά στο να πάρουν τον ρόλο του κυρίου Μπράντοκ, αλλά ο σκηνοθέτης τον παραχώρησε στον Γουίλιαμ Ντάνιελς.

Υπάρχουν ηλικιακές ανακρίβειες όσον αφορά τους κεντρικούς ρόλους και τους ηθοποιούς που τους υποδύονται.

Ο Μπέντζαμιν Μπράντοκ δηλώνει ότι θα κλείσει τα 21 την επόμενη εβδομάδα ενώ ο Ντάστιν Χόφμαν ήταν 30 χρονών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, μόλις 6 χρόνια νεότερος της Αν Μπάνκροφτ, η οποία του απάντησε ότι έχει τα διπλά του χρόνια.

Η Ιλέιν υποτίθεται ότι είναι 19 χρονών στην ταινία, ενώ η Κάθριν Ρος που ανέλαβε τον ρόλο ήταν 27 χρονών κατά την περίοδο των γυρισμάτων.

Η ταινία ενίσχυσε τη δημοτικότητα του ντουέτου της ροκ Simon and Garfunkel. Αρχικά ο Νίκολς και ο υπεύθυνος του μοντάζ Σαμ Ο' Στιν χρησιμοποίησαν τα προϋπάρχοντα τραγούδια του ντουέτου Sound of Silence και Scarborough Fairγια να τους συνοδεύουν όσο έκαναν τις περικοπές του μοντάζ, όταν διαπίστωσαν ότι η ορχηστρική μουσική δεν ήταν αποτελεσματική για κάποιες σκηνές και προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κομμάτια για τις επίμαχες σκηνές. Η κίνηση τους αυτή ήταν ασυνήθιστη για την περίοδο εκείνη.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Variety, ο Λόρενς Τιούρμαν, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, έκλεισε συμφωνία με τον Πωλ Σάιμον για τη συγγραφή τριών καινούργιων τραγουδιών για να προστεθούν στο σάουντρακ της ταινίας.

Όταν έκλεισε η συμφωνία όμως το μοντάζ της ταινίας είχε ολοκληρωθεί κι ο Σάιμον είχε γράψει μόνο ένα καινούργιο κομμάτι.

Ο Νίκολς τον παρακάλεσε να γράψει κι άλλο, αλλά ο Σάιμον βρισκόταν συνεχώς σε περιοδεία και του είπε ότι δεν είχε το χρόνο. Τότε έπαιξε στην κιθάρα ένα από τα κομμάτια που ετοίμαζε με τον Αρτ Γκάρφανκελ για τον καινούργιο τους δίσκο με τίτλο Mrs. Roosevelt αφιερωμένο στην πρώην πρώτη κυρία των Η.Π.Α. Έλινορ Ρούσβελτ.

Όταν ο Νίκολς άκουσε το κομμάτι τον συμβούλεψε να αλλάξει τον τίτλο του τραγουδιού, προτείνοντάς του να αλλάξει το: It's now about Mrs. Roosevelt με το It's now about Mrs. Robinson. 

Το Mrs. Robinson συμπεριελήφθη στο σάουντρακ της ταινίας κι έκανε τεράστια επιτυχία. Το σάουντρακ έφτασε στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες πωλήσεις στις Η.Π.Α. εκτοπίζοντας από την κορυφή το White Album των Beatles. Η εκτέλεση του τραγουδιού όμως που ακούγεται στην ταινία διαφέρει από εκείνη του single. Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε με το επόμενο άλμπουμ των Simon & Garfunkel με τίτλο Bookends.

Η κρίσιμη καμπή (The Turning Point, 1977) και Η Αγνή του Θεού (Agnes Of God) της χάρισαν υποψηφιότητες για όσκαρ. 

Άλλες ταινίες για τις οποίες έλαβε ευνοϊκές κριτικές ήταν Τα ταραγμένα χρόνια ενός γίγαντα (Young Winston, 1972), Οι αιχμάλωτοι της δευτέρας λεωφόρου (The Prisoner of Second Avenue, 1975), Να ζει κανείς ή να μη ζει; (To Be or Not to Be, 1983) και Οδός Τσέιαρινγκ Κρος, 84 (84 Charing Cross Road).

Στα τελευταία χρόνια της καριέρας της περιορίστηκε σε μικρότερους ρόλους όσον αφορά τις ταινίες. 

Συμμετείχε ως καρατερίστα στις ταινίες: Κωδικό όνομα: Νίνα (Point On No Return, 1993), Πίσω στο σπίτι για τις διακοπές (Home for the Holidays, 1995), Η επίλεκτη (G.I. Jane, 1997), Μεγάλες Προσδοκίες (Great Expectations, 1998), Πιστά Ερωτευμένοι (Keeping The Faith, 2000) και Καρδιο-κατακτητές (Heartbreakers, 2001).

Συνέχισε να συμμετέχει σε τηλεταινίες και το 2003 έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο Έμμυ και για το Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών για την τηλεταινία βασισμένη σε θεατρικό του Τένεσι Γουίλιαμς The Roman Spring Of Mrs. Stone.

Ήταν παντρεμένη με το σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς και είχαν αποκτήσει ένα παιδί τον Μαξ.

Πέθανε το 2005 από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και κανείς δεν γνώριζε ως τότε ότι η ηθοποιός ήταν βαριά ασθενής αφού υπήρξε διακριτική σε όλη της ζωή  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ