Νίκαια Γαλλίας - Live: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από το χτύπημα με 84 νεκρούς & 110 τραυματίες

Μια μέρα και οκτώ μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η Γαλλία πνίγεται ξανά στο αίμα.

 Γίνεται ξανά στόχος τρομοκρατών. Καμία τρομοκρατική ομάδα δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης, της εθνικής επετείου των Γάλλων.

Χιλιάδες κόσμου είχε συγκεντρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, 14 Ιουλίου, στην λεωφόρο Promenade des Anglais, στον κεντρικό και πιο γνωστό δρόμο της Νίκαιας για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς της εθνικής επετείου όταν φορτηγό επιτέθηκε στο πλήθος και παρέσυρε δεκάδες κόσμου. Η αστυνομία σκότωσε τον οδηγό του φορτηγού, μέσα στο οποίο βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

16:30 Δείτε εδώ τα πρόσωπα της τραγωδίας - φωτό

Στην δημοσιότητα αρχίζουν να δίνονται τα ονόματα των θυμάτων 

16:00 Αυτός είναι ο 31χρονος δράστης πατέρας 3 παιδιών

Ο δράστης Mohamed Lahouaiej Bouhlel είχε εξασφαλίσει 10ετη άδεια παραμονής στη Γαλλία η οποία έληγε  το 2019

14:25  Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα:

- Στο τιμόνι ενός λευκού φορτηγού 19 τόνων, φέρεται να καθόταν ο Mohamed Lahouaiej Bouhlel

- O δράστης έριξε το βαρύ όχημα πάνω στα πλήθη που γιόρταζαν στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλλης, την εθνική γιορτή της Γαλλίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους με την επίθεσή του που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε τρομοκρατική.

- Ο οδηγός, για τον οποίο αστυνομική πηγή έκανε γνωστό πως είναι ένας Γάλλος 31 ετών γεννημένος στην Τυνησία και κάτοικος Νίκαιας, φαίνεται μάλιστα πως άνοιξε πυρ πριν οι αστυνομικοί τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν. 

- Ο άνδρας δεν περιλαμβανόταν στους καταλόγους με τα πρόσωπα που παρακολουθούν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ήταν γνωστός στην αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου όπως κλοπές και άσκηση βίας. Ήταν μόνος στο όχημα, αλλά μένει να προσδιοριστεί αν είχε συνεργούς κατά την προετοιμασία της επίθεσης. 

- Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν επίσης ψεύτικα όπλα, γεγονός που δημιουργεί επίσης ερωτήματα.

- Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι 18 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

- Αστυνομική πηγή δήλωσε πως ο οδηγός "άλλαξε πορεία τουλάχιστον μία φορά". "Ήταν σαφές ότι προσπάθησε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων", πρόσθεσε.

- Ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε σε ομιλία του τα ξημερώματα ότι καλεί εφεδρικές δυνάμεις ασφαλείας για να ανακουφίσουν αυτές που έχουν εξαντληθεί από την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που άρχισε τον Νοέμβριο μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

- Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις στη Γαλλία περιφρουρούνται από στρατιώτες και ένοπλους αστυνομικούς μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Φαίνεται όμως πως χρειάστηκαν πολλά λεπτά για να σταματήσει η πορεία του φορτηγού καθώς περνούσε θερίζοντας κόσμο από πεζοδρόμια και πεζοδρόμους.

- Η εφημερίδα Nice Matin έγραψε στο Twitter πως η αστυνομία ερευνά το σπίτι του δράστη στη γειτονιά της Νίκαιας Αμπατουάρ (Σφαγεία). 

- Ο οδηγός του φορτηγού είχε παρκάρει σε μια κοντινή οδό περίπου εννιά ώρες πριν ανέβει στο τιμόνι και σκοτώσει αδιακρίτως 84 ανθρώπους. Άλλωστε η κυκλοφορία και η στάθμευση στον παραλιακό δρόμο απαγορευόταν λόγω της εθνική εορτής.

- Σύμφωνα με τη Nice Matin, η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο δράστης για να παραμείνει στο σημείο ήταν η παράδοση εμπορευμάτων και είχε μια δόση αλήθειας, αφού όντως ήταν οδηγός παράδοσης εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τη Daily Mail, στους αστυνομικούς είπε ότι μεταφέρει παγωτό.

13:35  Η στιγμή της εκτέλεσης του δράστη! 
Ένα ακόμη σοκαριστικό video απ' όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια βλέπει το φως της δημοσιότητας. Είναι η στιγμή που ο δράστης της σφαγής στη λεωφόρο Promenade des Anglais εκτελείται από τους αστυνομικούς! 

 

13:23  Νεότερος απολογισμός
84 παραμένουν οι νεκροί του μακελειού στη Νίκαια. Σιγά σιγά όμως έρχονται στο φως κι άλλες λεπτομέρειες: ανάμεσα στους νεκρούς είναι 10 παιδάκια (άλλα 54 νοσηλεύονται πολλά σε κρίσιμη κατάσταση). Επίσης, επιβεβαιώνεται πως νεκροί είναι δυο Αμερικανοί τουρίστες, ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός

13:19  Έφτασε στη Νίκαια ο Φρανσουά Ολάντ 
Τον τόπο του μακελειού αλλά και τα νοσοκομεία της πόλης θα επισκεφθεί ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Νωρίτερα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικο πένθος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ