Δυο σπεσιαλίστες προτείνουν: 10 ψαροταβερνάκια δίπλα στο κύμα - Να σου χαϊδεύει το κύμα τα πόδια

Σε πολλά απ’ αυτά τα ταβερνάκια αν απλώσεις το πόδι σου, θα το βρέξει το κύμα^ αν ρίξεις πετονιά, κάτι θα πιάσεις…

Είναι καλοκαίρι και θέλουμε ν’ ακούμε τον παφλασμό την ώρα που τρώμε, να χαζεύουμε τα σκάφη, να δροσίζει η αύρα κα το ιώδιο τη μύτη μας. Δείτε εδώ τα καλύτερα ταβερνάκια που προτείνουν η Άντζελα Σταματιάδου και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος στο Αθηνόραμα.

Ψαροπούλα
Το καλό με την «Ψαροπούλα» στο Πόρτο Ράφτη είναι ότι συνδυάζει ιστορία και φήμη 50 χρόνων με τη σύγχρονη ματιά, προσφέροντας μια φάση σούπερ ελκυστική, αφού τα τραπέζια της «γλείφουν» τη θάλασσα, ενώ σύριζα δίπλα τους ξαπλώστρες σε προκαλούν να περάσεις εδώ όλη την ημέρα. Η μαγκιά στο μαγαζί βρίσκεται στην επιλογή των πρώτων υλών –η φρεσκάδα των ψαριών φυσάει– με συνακόλουθη τη μεγάλη μαστοριά στη σχάρα και στο τηγάνι. Αν πάρετε θαλασσινές μακαρονάδες, θα σας έρθουν καλοφτιαγμένες μέσα σε τεράστια κοχύλια

Γαρμπή
Αυτό το πανοραμίκ στο Καβούρι, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, είναι απλώς γοητευτικό. Η σύγχρονη αίσθηση της βεράντας σε ξεκουράζει. Υπάρχουν τα ωραία κλασικά που πάνε σετάκι με την 94χρονη ιστορία του μαγαζιού (χταποδάκι ξιδάτο, μελιτζανοσαλάτα, καραβιδόψιχα τηγανητή αγιολί ή χειροποίητη πίτα της κυρίας Ρόζας ), αλλά υπάρχουν και οι σύγχρονες γευστικές προτάσεις, όπως το λαβράκι σεβίτσε, το μπιφτέκι σολομού, το κριθαρότο θαλασσινών ή, στα γλυκά, η πάβλοβα. Το φρέσκο ψάρι, βεβαίως, για πολλούς από τους πιστούς φίλους θεωρείται «πρέπει».

Σαρδελάκι με θέα
Από τις βεράντες του έχεις τον κόλπο της Βουλιαγμένης κάτι περισσότερο από… πιάτο. Μεγάλο μαγαζί, με τα τραπέζια και τις καρέκλες του λευκά και χαρούμενα. Από το δίσκο, στα «οπωσδήποτε» ο ευγενέστατος μαρινάτος γαύρος. Το τηγάνι είναι πολύ καλό και το καλαμάρι βγαίνει «τζάμι», όπως και η σκορπίνα πετάλι από τη σχάρα. Οι σαρδέλες τώρα, μαγειρεμένες με ντομάτα, φανταστικές πατάτες και μπόλικο μαϊντανό, είναι εξαιρετικές.
 

Ξυπόλητος
Εκεί στην άκρη της Λούτσας, κάτω απ’ τα τεράστια αρμυρίκια, στις βαμμένες με γαλάζια λαδομπογιά καρέκλες και τραπέζια, ρεμβάζεις με φόντο τα πλοία. Cult ψαροταβέρνα που μας αρέσει για τη μοναδική της ατμόσφαιρα, τα ψάρια της που βγαίνουν απ’ τη σχάρα μοσχοβολώντας ιώδιο, τις τραγανές τηγανητές πατάτες της, τα μπαρμπούνια και τις κουτσομούρες.

Θέα θάλασσα
Σε ένα προνομιακό ντεκ στο Μικρολίμανο, η ψαροταβέρνα του Γιώργου Λεμπιδάκη έχει πιάσει πρώτο τραπέζι… μαρίνα. Απλή και χαλαρή, με φιλική διάθεση, έχει μεγάλο ρεπερτόριο με πιάτα κλασικά και πιο ψαγμένα: χειροποίητα αλίπαστα, κυδώνια, στρείδια με φύκια wakame και λαδολέμονο, αχινοσαλάτα, γάμπαρη τηγανητή, κρατσανιστό φύκι τηγανητό (μαρούλι της θάλασσας ) –το σπας με το χέρι σε... θαλασσινά τσιπς–, σκουμπρί λιόκαυτο, καραβίδες στη σχάρα, ζυμαρικά και ριζότο και, φυσικά, φρέσκο ψάρι. Μια πειραιώτικη συνταγή προσεγμένη και με καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Ψαράκι
Δέκα και βάλε χρόνια είναι που έχει πιάσει πόστο στη Βουλιαγμένη, σε μια σκεπαστή βεράντα η οποία, με ενδιάμεση... στάση ένα παρκάκι με πεύκα, βλέπει στη θάλασσα. Μεσοτοιχία με το κρεατοφαγικό αδερφάκι του, τη «Σχάρα», το «Ψαράκι» τιμά το όνομά του ήδη από τις σαλάτες (βλ. κυκλαδίτικη με ντοματίνια, γαύρο και καππαρόφυλλα ), για να συνεχίσει με πολλούς μεζέδες, όπως το καλαμάρι με πέστο, το καπνιστό χέλι, τα πολλών λογιών μικρόψαρα, το μπουρδέτο με γαύρο, η τηγανητή γαριδούλα με το σουσάμι... Εκτός αυτών, θα βρείτε και μεγάλα ψάρια, αναλόγως την ημέρα.

Ψαράκια και θαλασσινά
Το νότιο τέκνο της οικογένειας μοντέρνων θαλασσινών μεζεδοπωλείων που μοιράζονται την ίδια φιλική-οικονομική συνταγή έχει ρίξει άγκυρα στη Βάρκιζα. Το καλύτερο σποτ για να καθίσεις τώρα το καλοκαίρι είναι η βεράντα του πάνω ορόφου, που χαζεύει τη θάλασσα. Στο τραπέζι, στην αρχή φτάνουν ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα κι ωραία ντολμαδάκια, δίνοντας τη σκυτάλη σε μύδια αχνιστά με κρασί, χταπόδι, τηγανητό καλαμαράκι ή μικρά ψαράκια, αλλά κι ένα πληθωρικό γιουβετσάκι με τρυφερές γαρίδες και στακοβούτυρο. Μην το παρακάνετε με την παραγγελία, οι μερίδες είναι γενναιόδωρες.

Ψαρού
Σαρδέλες, στεγνοτηγανισμένα μπακαλιαράκια και κουτσομούρες, αλλά και μύδια σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές (αχνιστά με λευκό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό, με ούζο και μάραθο αλλά και με τεριγιάκι και γλυκιά τσίλι σος ) ή γαριδομακαρονάδα με ντομάτα, φινόκιο και ούζο είναι κάποιες από τις προτάσεις της «Ψαρούς». Παίζoντας πια σε δύο παράλια ταμπλό ρίχνει το αγκίστρι της, συνδυάζοντας δύο εξίσου θελκτικά σενάρια ψαρο-εκδρομής μετά μπάνιου. Στη Σαρωνίδα, όπου θα καθίσετε κάτω από τις σκιερές ομπρέλες, κλείνει ήδη τρία χρόνια με πρωταγωνιστές τα θαλασσινά μεζεδάκια και το ψιλό ψαράκι, ενώ εδώ και λίγες μόλις ημέρες το σύγχρονο και προσιτό μεζεδο-concept απέκτησε άλλη μία έδρα σε ένα πολύ όμορφο σημείο, στην πλατεία Κανάρη στο Λαύριο.

Άμμος
Πιάνοντας θέση σε κάποιο από τα καναπεδάκια αυτής της λευκοντυμένης θαλασσινής ταβέρνας στην παραλία του Πόρτο Ράφτη, έχεις σχεδόν την αίσθηση ότι είσαι σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Στην κουζίνα, ο Χρυσόστομος Πρασατζής φτιάχνει ριζότο του ψαρά, μύδια σε σάλτσα ντομάτας και λιγκουίνι με κυδώνια και, παρότι το φρέσκο ψάρι που φιγουράρει στη βιτρίνα σε βάζει στο mood, δεν λείπουν και προτάσεις για τους κρεατοφάγους – ένα ψαρονέφρι, π.χ., μαρινάρεται σε μαύρη μπίρα και σερβίρεται με σάλτσα μουστάρδας.

Ζούμπερης
Κάθεσαι στη βεράντα της ιστορικής (αλλά ανανεωμένης ) ταβέρνας, στην παραλία του Ζούμπερι, που είναι από τις πιο παλιές της ανατολικής Αττικής, δυο βήματα από την άμμο, και την αφήνεις να σε ταξιδέψει πίσω στις παιδικές σου διακοπές. Εκεί, κάτω από το κιόσκι, η ψαροφαγία είναι κλασική: ψητό ψωμί με λαδορίγανη, ταραμοσαλάτα, χταποδάκι μαστιχωτό, μαριδούλα, ψάρια που έχεις διαλέξει από τη βιτρίνα. Ακριβώς δίπλα, θα βρεις και το αδελφό cafe, που σερβίρει και ποτό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ