Good News: H Κομισιόν στέλνει 1,7 εκ ευρώ στους Έλληνες αγρότες

Μια νέα δέσμη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των γεωργών καιγια την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς, κυρίως αυτή των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως κονδύλια για συγκεκριμένες δράσεις με το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα να πλησιάζει τα 1.7 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί μπορούν να συμπληρωθούν από εθνικούς πόρους. Επίσης άλλα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν υπό την μορφή κινήτρων για την μείωση της παραγωγής γάλακτος.

Τα μέτρα παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ από τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φιλ Χόγκαν ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Σε μια περίοδο σημαντικών δημοσιονομικών πιέσεων, η δέσμη αυτή αποτελεί μια περαιτέρω σθεναρή απάντηση, και σημαίνει ότι η Επιτροπή κινητοποίησε πάνω από 1 δισ. ευρώ νέους πόρους για την ενίσχυση των αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Απώτερος στόχος μας είναι να δούμε την πολυπόθητη ανάκαμψη των τιμών που καταβάλλονται στους γεωργούς, ώστε να μπορούν να βιοπορίζονται από την εργασία τους και να συνεχίσουν να παρέχουν ασφαλή, υψηλής ποιότητας τρόφιμα στους πολίτες, καθώς και να συμβάλλουν στις αγροτικές περιοχές και στην απασχόληση στην ύπαιθρο καθώς και στην παροχή δημοσίων αγαθών».

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τρία κύρια στοιχεία:

  • Ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο παροχής κινήτρων για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος (150 εκατ. ευρώ).
  • Ενίσχυση προσαρμογής υπό όρους που πρέπει να καθοριστούν και να εφαρμοστούν σε επίπεδο κράτους μέλους με βάση κατάλογο που προτείνεται από την Επιτροπή (350 εκατ. ευρώ, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν με εθνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το επίπεδο της στήριξης που παρέχεται στους γεωργούς)
  • Σειρά τεχνικών μέτρων για να εξασφαλιστεί ευελιξία (π.χ. σχετικά με την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη-coupled support), ελάφρυνση των ταμειακών ροών (π.χ. με την αύξηση του ποσού των προκαταβολών για τις άμεσες και τις στρεμματικές ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης) και ενίσχυση των μέσων για το "δίχτυ ασφαλείας" (μέσω της παράτασης της παρέμβασης και της ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το ¨αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη¨- skimmed milk powder).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ